Az aerob edzés csökkentheti az áttétek kockázatát

2022. december 13.
Megosztás:

A rendszeres mozgás előnyei már jól ismertek. A kutatók azonban most arról számoltak be, hogy az aerob gyakorlatok nemcsak csökkentik bizonyos ráktípusok kialakulását, de megakadályozhatják a rák terjedését is.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás akár 35%-kal is csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát. Ez az előny hasonló a testmozgás más kóros állapotokra, például a szív- és cukorbetegségre gyakorolt hatására. A jelen vizsgálat eredményei szerint a magas intenzitású aerob edzés, amelynek során az energia a cukorból származik, akár 72%-kal is csökkentheti az áttétes rák kockázatát.

A kutatók közel két évtizeden keresztül közel 3000 embert figyeltek meg, és az eredmények azt mutatták, hogy 72%-kal csökkent az áttétes rákos megbetegedések száma azon résztvevők között, akik rendszeresen nagy intenzitású aerob tevékenységet folytattak. A tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy ez a pozitív eredmény összefüggésben áll az aerob gyakorlatok által kiváltott megnövekedett glükózfogyasztással, vagyis az intenzív aerob edzés hatására a belső szervek megnövekedett glükóz (cukor) fogyasztása segít csökkenteni a daganatok számára elérhető energia mennyiségét. Ez azért történhet, mert a szerveknek "versenyezniük" kell a cukorforrásokért az izmokkal, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű glükózt égetnek el a testmozgás során. Következésképpen, ha rák alakul ki, a glükóz miatti verseny csökkenti a metasztázisokhoz szükséges energia rendelkezésre állását. Sőt, ha valaki rendszeresen végez testmozgást, ez az állapot állandósul: a belső szervek szövetei megváltoznak, és hasonlóvá válnak az izomszövethez, így a rák nem tud továbbterjedni, és az elsődleges daganat mérete is csökken. Ha a zsírégetés optimális intenzitási tartománya a maximális pulzusszám 65-70%-a, akkor a cukorégetés 80-85%-át igényli - még ha csak rövid időközönként is (például egy perces sprint, majd gyaloglás, majd egy újabb sprint). Korábban az ilyen intervallumok többnyire a sportolók edzési rendjére voltak jellemzőek, de ma már más edzőtervek részét is képezik, mint például a szív- és tüdőrehabilitációban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a testmozgás egyedülálló anyagcsere- és élettani hatásaival magasabb fokú rákmegelőző hatást fejt ki, mint bármely eddigi gyógyszer vagy orvosi beavatkozás.

Forrás: https://english.tau.ac.il/exercise_defeats_cancer_2022

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: