Agydaganat

A központi idegrendszeri daganatok - így az agydaganatok többsége - nem az idegsejtekből (neuronokból) indulnak ki, hanem leggyakrabban a támasztósejtekből, azok különböző formáiból erednek, ezért összefoglaló néven gliomáknak nevezik azokat. Ennek az a magyarázata, hogy a központi idegrendszer fő sejtes elemei, az idegsejtek (neuronok) - eltérően más szerveinket felépítő sejtektől - a felnőtt szervezetben már nem osztódnak, nem szaporodnak. Pusztulásuk esetén sem pótlódnak, ezért belőlük daganatok nem, illetve csak kivételesen ritkán indulnak ki. Valódi idegsejt eredetű daganatok az agyban nagyon ritkán fordulnak elő.

Daganatok nem csak a támasztó- és idegsejtekből, hanem az agy- és a gerincvelő, valamint burkaik felépítésében részt vevő és bennük jelenlévő bármilyen más sejtből - így az ereket felépítő sejtekből, fehérvérsejtekből, az agykamrákat bélelő sejtekből stb. - is keletkezhetnek. Elmondhatjuk tehát, hogy az agydaganatok túlnyomó többsége nem idegsejt eredetű.

Mint minden más szervben, a központi idegrendszer sejtjeiből is képződhetnek jóindulatú (benignus) és rosszindulatú (malignus) daganatok egyaránt.

Anatómia

Az agy és a gerinc daganatai

Milyen típusai léteznek az agydaganatoknak?

 • Az agydaganatok típusai

  A központi idegrendszeri daganatok két fő csoportja a koponyaűri (agyi) és a gerinccsatornabeli (gerincvelői) daganatok, származásuk szerint pedig az idegszöveti és a nem-idegszövet eredetű daganatok. Cikkünkben táblázatos formában is felsoroljuk az agydaganatok legfőbb típusait, majd részletesen is kitérünk az egyes fajták ismertetésére.

 • Idegsejt eredetű (neuronális) agydaganatok

  Milyen daganattípusokat sorolunk az idegsejt-eredetű agydaganatok közé? Mi jellemzi ezeket a tumorokat? Cikkünkben a medulloblastoma, a primitív neuroektodermális tumorok és a meningeomák jellemzőit tekintjük át.

 • Éreredetű agydaganatok (vaszkuláris tumorok)

  Az agydaganatoknak olyan formái is léteznek, amelyek az erekből indulnak ki. Ezek szintén lehetnek jó- vagy rosszindulatúak. Gyakoriságuk alacsony, együttvéve a koponyaűri daganatok nagyjából két százaléka tartozik ebbe a típusba.

Kialakulás és gyakoriság

Az agyba adott áttétek

 • Agyi áttétek és egyéb koponyaűri daganatféleségek

  Áttéti daganatnak tekintünk minden olyan tumort, amely nem a koponyaüregben található szövetből ered, de mégis az agyban foglal helyet. Az áttétes agyi tumorok gyakoribbak, mint az agysejtekből kialakuló elsődleges agydaganatok. Cikkünkben emellett az egyéb koponyaűri daganatféleségekre is kitérünk.

Agyalapi mirigy, tobozmirigy

 • Az agyalapi mirigy és a tobozmirigy daganatai

  Az agyalapi mirigy és a tobozmirigy daganatos elfajulása egyes esetekben szintén előfordulhat. Az agyalapi mirigy daganatainak kétféle típusa ismert, a mellső és a hátsó lebenyben kialakuló tumorok. Mindkét daganattípus ritka, ugyanúgy, mint ahogyan a tobozmirigy daganatai is.

Tünetek

 • Az agydaganat tünetei és jelei

  Hogyan ismerhető fel az agydaganat? Mik a legjellemzőbb tünetek? Utalhat-e agydaganatra az olyan típusú fejfájás, amely a fájdalomcsillapítók szedésétől sem múlik el?

Diagnózis

 • Az agydaganat diagnózisa

  Milyen vizsgálati módszerekkel mutathatóak ki az agydaganatok? Mire jó a CT és az MRI-vizsgálat? Cikkünkben - az egyéb diagnosztikai vizsgálatok mellett - azt is bemutatjuk, hogy miként zajlik a szövetmintavétel.

Hogyan zajlik az agydaganatok kezelése?

 • Az agydaganat kezelése

  Hogyan zajlik az agydaganatok kezelése és milyen főbb lehetőségek vannak erre? Mi a sebészeti beavatkozás, illetve a sugár- és kemoterápiás kezelések célja? Cikkünkből az is kiderül, hogy miért nagyon nehéz az agy rosszindulatú daganatainak eredményes kezelése.

 • Az agydaganat sebészi kezelése

  Hogyan zajlik az agydaganatok sebészi kezelése? Mi dönti el, hogy mekkora mértékű beavatkozásra van szükség? Milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

 • Az agydaganat sugárkezelése

  Az agydaganatok sugárkezelésének kétféle formája van: a külső besugárzás és a célzott besugárzás, másnéven sugársebészet. Ez utóbbinak is többféle típusa létezik, így ismert a sztereotaktikus sugárterápia vagy frakcionált sugársebészet, és egy újabb módszer, a protonnyalábbal történő sugárterápia. Cikkünkben a sugárterápia mellékhatásait is összefoglaljuk.

 • Az agydaganat kemoterápiás kezelése

  A kemoterápiás szerek olyan sejtmérgek, amelyek elsősorban az osztódásra készülő vagy a már osztódó daganatsejtekre hatnak, a lassabban osztódó egészséges sejteket viszont megkímélik. Gondot jelent, hogy az egészséges sejtek között is vannak olyanok, amelyek gyorsan osztódnak, és egy speciálisan az agydaganatokra jellemző probléma a vér-agy gát, amely meggátolja a kemoterápiás szerek agyba történő bejutását. Hogyan győzhető le ez a probléma, és mik a kemoterápia mellékhatásai?

Utógondozás és rehabilitáció

 • Az agydaganatos betegek utógondozása, rehabilitációja

  Rendkívül fontos, hogy a beteg a kezelések befejezése után is gondosan kövesse orvosa tanácsait, és rendszeresen megjelenjen az ellenőrző vizsgálatokon. Nem kevésbé fontos, hogy az orvos tanácsokkal lássa el és gondosan kövesse betegeit, illetve a megfelelő vizsgálatok elvégzésével ellenőrizze a betegség alakulását.