Férfiak emlőrákja

  e-mail nyomtatás

Az emlőrákra úgy gondol a közvélemény, mint egy női megbetegedésre, ugyanakkor ez a rák éppúgy jelentkezhet férfiak esetén is, hiszen az ő szervezetükben is található - ha jóval kisebb mennyiségben is - emlőszövet. Előfordulása jóval ritkább, mint nőkben, bármely életkorban jelentkezhet, leggyakrabban idősebb korban, 60 és 70 év között lép fel.

A korai állapotban felismert férfi emlőrák jó eséllyel gyógyítható, problémát jelent viszont, hogy a férfiak ez irányú tájékozatlanságuk miatt nem fordulnak időben orvoshoz. A legáltalánosabb tünet egy fájdalmatlan csomó, vagy sűrűsödés megjelenése az emlőszövetben. A mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása, hámlása is árulkodó jel lehet. Hámlás és kipirosodás nem csak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is jelentkezhet, ennek a bőrfelületnek a gödröcskéssé válása, ráncosodása is tünete lehet az emlőráknak. További árulkodó jel, ha az emlőből váladék ürül. Előrehaladott áttétet adó emlőrák tünete a mell fájdalma, csontfájdalmak, és a nyirokcsomók megnagyobbodása.

Egyelőre nem ismert, hogy mi okozhat férfiakban emlőrákot, egyes örökölhető génmutációk (az ún. BRCA2 gén mutációja ilyen) növelhetik az emlőrákban való megbetegedés kockázatát. Azok a férfiak, akiknek édesanyja vagy édesapja emlőrákban szenvedett, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg maguk is ebben a kórban. A magas ösztrogén hormonszint rizikófaktora lehet az emlőráknak. Férfiakban normális körülmények között a nőkhöz képest jóval alacsonyabb ennek a hormonnak a szintje. Ismert, hogy az elhízás megemeli az ösztrogén szintjét, ezért ez is kockázati tényezővé válhat. A prosztatarák kezelésében alkalmazott szintetikus ösztrogén is emelheti az emlőrákban való megbetegedés kockázatát.

Kimutatták, hogy az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű munkahelyeken dolgozó férfiak kétszer olyan nagy eséllyel betegszenek meg emlőrákban, mint a normális szobahőmérsékleten, vagy akár a szabad ég alatt dolgozók. Veszélyes lehet ebből a szempontból, ha valaki kemence mellett, kohóban, hengerműben, vagy gépkocsikat előállító üzemben dolgozik. A háttérben valószínűleg az áll, hogy a magas hőmérséklet károsítja a heréket, aminek hatására emelkedik az ösztrogénszint. A szappan és parfümgyártásban dolgozó férfiak körében hétszeres rizikónövekedést mutattak ki, ebben az esetben valószínűleg vegyszerek okozzák a megbetegedés kockázatának jelentős növekedését.

Mindezek mellett a túlzott alkoholfogyasztás közvetlenül, vagy májcirrózis révén közvetett módon is fokozhatja az emlőrákban való megbetegedés kockázatát.

A férfi emlőrák kezelésében a műtét, és a sugárkezelés mellett az ösztrogénreceptor gátlásán keresztül ható tamoxifenes gyógyszeres kezelést alkalmazzák. Ezenkívül természetesen a HER2 receptor gátlásán és az érújdonképződés gátlásán alapuló célzott biológiai terápiák is alkalmazhatóak a férfiak emlőrákos megbetegedésében.

 

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.