Az emlőrákos beteg gondozása, utókezelése, rehabilitációja

Megosztás:

Az emlőrák-műtéten átesett betegek rehabilitációs tornája során három fő szempontra koncentrálnak: a tartáskorrekcióra és a tartáshibák megelőzésére, a felső végtagok és a törzs mozgásállapotának mielőbbi helyreállítására, valamint a keringés javítására.

A beteg kezelése nem fejeződik be a sebészi, kemo-, sugár- és hormonterápiás kezelések teljesítésével. A beteg se tekintse a kezelést befejezettnek. Az említett kezelések befejezése után rendkívül fontos a beteg rehabilitációja és annak elősegítése, hogy a beteg megszokott napi tevékenységét tudja folytatni.

Rendkívül fontos, hogy a beteg a kontrollvizsgálatokon megjelenjen. Gyógytornász segítsen a műtött kar oldalán a mozgás minél rövidebb időn belüli normalizálódásában.

"Igen fontos, hogy a műtéten átesetteknek visszaadjuk a mozgáshoz való kedvet, és a lélek gyógyulásához is hozzájárul, ha az ember újra teljes értékűnek érezheti magát, ugyanúgy mozog, mint mások" - mondta el a Daganatok.hu-nak Véghné Gurmai Margit, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház Reumatológiai és Fizioterápiás Osztályának gyógytornásza.

Három fő szempontra koncentrálnak a torna során: a műtétek után szükséges tartáskorrekcióra, tartáshibák megelőzésére, a felső végtagok és a törzs mozgásállapotának mielőbbi helyreállítására és a keringés-javításra - sorolta a gyógytornász. Mint elmondta, a műtét utáni fájdalom, a mozgástól való félelem következtében kialakulhatnak bizonyos kényszertartások, kényszermozgások, amiket mielőbb le kell építeni, helyette tudatosítani kell a jó testtartást, a helyes mozgásirányt. A felső végtagok mozgásállapotának visszaállítása is munkát igényel, mert - ugyan a műtét a vállízületeket nem érinti, de - a heg feszülése miatt korlátozottá válik a kar mozgása. A felső végtagok keringésének javítása, a keringés ellenőrzése azért különösen fontos, mert a nyirokcsomók eltávolítása hajlamosító tényező lehet egy későbbi nyirok-keringési zavar kialakulásához - figyelmeztetett a szakember.

A mell-levétel vagy -plasztika után a sebészeti osztályon már másnap elkezdik a gyógytornát a betegekkel, ahol a fokozatosság elvét betartva, mindig a fájdalomhatárig menve növelik a felső végtagok mozgástartományát. Véghné Gurmai Margit szerint a kórházból hazatérő betegek már majdnem teljes tartományban tudják mozgatni a karjaikat, fontos azonban az otthoni szintentartás, illetve a mozgások intenzitásának növelése, a minél jobb eredmény elérése érdekében.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.