Érképződés gátlása az emlőrák korszerű kezelésében

Megosztás:

Bár az érképződésgátlásnak nincsenek a kemoterápiára jellemző mellékhatásai, ezek mégis megjelenhetnek, hiszen ezt az újfajta kezelési lehetőséget is a kemoterápiával együtt célszerű alkalmazni. A legjobb túlélési eredmények egyelőre így érhetőek el.

Daganatos érképződés

A daganatsejtek szupererejének titka főképp három dolognak köszönhető. Az egyik, hogy a daganatsejtek halhatatlanná válva korlátlanul szaporodnak, a másik, hogy más szövetekbe, szervekbe terjedve áttétképzésre hajlamosak, a harmadik pedig, hogy képesek új erek képződését elindítani. Az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. A daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (körülbelül egy színes gombostűfejnyi méretet), már fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési anyagokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra készteti, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását. A környező erek felszínén lévő antennák vagy más néven receptorok fogják be a daganat által termelt faktorok jeleit, melynek hatására az erek oldalágakat képeznek.

Új erek jelennek meg a daganatban, a daganat erezettsége növekszik, a daganat további növekedése biztosítottá válik. Azzal, hogy a daganatnak saját érellátása alakul ki, mely a véráram útján kapcsolatban van a többi szervvel, megnő annak az esélye, hogy a daganatsejtek a vérrel más szervekbe elsodródva áttéteket képezzenek.

A daganat érképződésének gyógyszeres gátlása

Az érképződés gátlás azt a forradalmi újítást jelenti, hogy ma már gyógyszeresen képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni azáltal, hogy elvágjuk a daganat tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot. A gyógyszer hatását úgy lehetne szemléletesen leírni, hogy a daganatnak éppannyira szüksége van érellátásra, mint egy hadseregnek utánpótlásra. Ha a daganat érellátását lebombázzuk, megszakítjuk az utánpótlási útvonalakat: a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll.

2006 óta Magyarországon is elérhető az a gyógyszeres érképződést gátló kezelés vastagbél- és végbélrákban, mely specifikusan megköti a daganat által termelt érnövekedést előidéző anyagokat, ezáltal megakadályozza a daganat érképződését. Az új erek képződése megáll, a daganat nem tud tovább növekedni, a daganat elkezd visszafejlődni. Fontos megjegyezni, hogy az érképződést gátló kezeléssel nem kell addig várni, amíg az egyéb kezelések kudarcba fulladnának, hanem a jobb hatás elérése érdekében minél korábban el kell kezdeni adni.

Az érképződést gátló kezelés egy korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Nincsenek a kemoterápiára jellemző mellékhatásai (hajhullás, fokozott hajlam fertőzésekre, stb.), a hatásmechanizmusából adódóan más jellegű mellékhatásai vannak, amiket a kezelőorvos nyomon tud követni a gondozás során. Kemoterápiával célszerű együtt alkalmazni és együttes alkalmazásukkal a jelenlegi legjobb túlélési eredmények érhetőek el, jó életminőségben a hormon és HER2-negatív áttétes emlőrákos betegeknél. Az érképződést gátló kezelés infúzióban kerül beadásra, 2-3 hetenként adagolva.

Ez a korszerű kezelési forma 2007 áprilisától már hazánkban is törzskönyvezett áttétes emlőrákban is.

A fejezet szerzője Prof. Dr. Láng István, az Országos Onkológiai Intézet Kemoterápia "B" Belgyógyászati-onkológiai Osztály vezetője.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.