Tüdőrák

Hogyan alakul ki a tüdőrák? Mint minden ráktípusnál, itt is valamely sejttípus rendellenes osztódása figyelhető meg. A folyamat hosszú időn át tart, és kezdetben nem jár tünetekkel. A tüdőrák idővel megjelenő, jellemző tünetei között szerepel a tartós köhögés, a légszomj, a ziháló légzés, és számos további panasz. 

Hogyan ismerhető fel a tüdőrák? A daganatra általában a tüdőszűrés során derül fény, amely egyaránt lehet mellkasröntgen-vizsgálat, vagy az ennél modernebb CT-vizsgálat. A képalkotó vizsgálatok azonban csak a tüdőrák gyanúját, esetleg erős gyanúját kelthetik - egyértelmű diagnózis csak a szövettani vizsgálat után adható. 

A tüdőrák kezelésére többféle lehetőség is adódhat. A legjobb, ha a tüdőrák korai felismerését követően műtéti úton sikerül eltávolítani a daganatot. A gyógyulás esélye ekkor a legnagyobb. Lehetőség van továbbá kemoterápiára, sugárkezelésre, és bizonyos esetekben célzott daganatellenes kezelésre is. Mikor melyik kezelési módszer alkalmazható? 

Gyűjtőoldalunkon részletes információkat talál továbbá a tüdőrák típusairól, a tüdőrák kockázati tényezőiről, és a tüdőrák kezelésével kapcsolatos új kutatási eredményekről.

Jellemző tünetek

Hogyan ismerhető fel a tüdőrák?

A tüdőrák okai

A Harcosok Klubjának előadásai videón

Csökkenthető-e a tüdőrák okozta halálozás?

 • Közép-európai kezdeménye- zés a tüdőrák ellen - 2014. évi szakértői kerekasztal

  Példaértékű az az összefogás és kezdeményezés, melyet 2014. február 14-én Bécsben, 16 ország 132 orvosának részvételével rendeztek meg "Közép-európai kezdeményezés a tüdőrák ellen" (Central European Initiative Against Lung Cancer) címmel. A második alkalommal megrendezett szakértői kerekasztal-beszélgetésre, melynek elsődleges célja a tüdőrák okozta halálozás csökkentése a közép-európai régióban, magyar részről 12 országosan elismert tüdőgyógyász onkológust hívtak meg. A rendezvényt a gyógyszergyártók közül az Amgen, a Boehringer-Ingelheim, a Lilly Novartis és a Roche támogatta.

Milyen fajtái vannak a tüdőráknak?

 • A tüdőrák típusai

  A tüdőrák két fő fajtája a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák. Az előbbi az összes eset nagyjából ötödét, az utóbbi az esetek körülbelül nyolcvan százalékát teszi ki. Melyik típusra jellemző a nagyobb agresszivitás?

A kezelés lehetőségei

 • A tüdőrák kezelése

  Mikor és milyen módszerrel kezelhető legeredményesebben a tüdőrák? A legjobb, ha sikerül sebészeti beavatkozást végezni, ez azonban sajnos nem mindig lehetséges. Ilyenkor kemoterápia, sugárkezelés és bizonyos esetekben célzott daganatterápiás kezelés is adható.

 • A tüdőrák kemoterápiája - videó

  Mit érdemes tudni a tüdőrák kemoterápiás kezeléséről? Milyen gyógyszerek léteznek és mennyire hatékonyak? Dr. Szondy Klára előadása videón.

 • A tüdőrák sugárkezelése - videó

  Mit érdemes tudni a tüdőrák sugárkezeléséről? Mikor alkalmazható sugárterápia és milyen mellékhatásai vannak a kezelésnek? Hogyan csökkenthetők ezek a mellékhatások? Dr. Bajcsay András előadása videón.

 • Hazánkban is törzskönyvezték a legújabb, tüdőrák elleni célzott gyógyszert

  Az Európai Unióban - és ezzel egy időben Magyarországon is - törzskönyvezésre került egy új, tüdőrák elleni célzott daganatterápiás készítmény. Hazánkban jelenleg kétféle célzott terápia érhető el OEP támogatással a tüdőrákbetegek egy csoportja számára, és várhatóan az új készítmény is hamarosan - egy-másfél éven belül - befogadásra kerül. Amíg ez nem történik meg, az új célzott daganatellenes gyógyszer klinikai vizsgálatokban, illetve egyedi méltányossággal lehet hozzáférhető a magyar tüdőrákbetegek számára.

  Bővebben a célzott kezelések lényegéről: