Tüdődaganatok - válaszok az olvasók kérdéseire

2007. november 7.
  e-mail nyomtatás

Október havi szakértőnk, dr. Zsiray Miklós válaszolt az olvasók kérdéseire a tüdődaganatok felismerésével és kezelésével kapcsolatban. A kérdéseket néhol rövidített formában, általánosítva adjuk közre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgáljunk.

Azt mondják, a tüdőrák a legrosszabb az összes rák közül - miért?

Tüdőrákban sokkal rosszabbak a túlélési arányok, mint egyéb ráktípusokban, például emlőrákban. A tüdőrákok nagy részét ráadásul késői stádiumban fedezik fel, amikorra már sok távoli áttét is kialakult a betegben.

Olvastam, hogy vannak már olyan gyógyszerek, amik a tüdődaganatot is képesek meggyógyítani? Igaz ez?

A tüdőrák gyógyításában használatos gyógyszereinkről összességükben sajnos csak annyit mondhatunk, hogy azok megállítják a daganat növekedését, visszafejlesztik a folyamatot, csökkentik a daganat méretét, kiterjedését. Sajnos a betegek kevesebb, mint fele reagál kedvezően a kezelésre, a kedvező hatás tartama igen változó, többnyire inkább hónapokban, mint években mérhető.

Ha egy tüdőrákos beteg operálható, az azt jelenti, hogy akár teljesen meggyógyulhat?

Igen. A túlélés a sejttípustól és a stádiumtól, a betegség kiterjedtségétől függ. A radikális műtéten átesett betegek 60-80 százaléka öt év múlva is életben van.

Olvastam egy új tüdőrák elleni gyógyszerről, ami állítólag sokkal hatásosabb és kíméletesebb a hagyományosoknál. Ha tényleg létezik ilyen, miért nem kapja minden beteg?

 

A csodaszerekről felröppenő híradásokat kritikával kell kezelni. Igazi előrelépésről sajnos a tüdőrák kezelését illetően nem beszélhetünk.

42 évesen lettem beteg - a diagnózisaim: főhörgő rosszindulatú daganata, a tüdő másodlagos daganata, intrathoracalis nyirokcsomók rosszindulatú daganata, adenocarcinoma. Három kemoterápiás kezelésen vagyok túl. Szerencsére nem fulladok; mostanában csak gyenge vagyok és rendkívül köhögök. A szívem gyorsan kalapál és nyugtatókon élek. Az onkológusom nem tájékoztat, hogy használ-e egyáltalán a kemoterápia, illetve hogy milyen más terápia lenne jó számomra. Teljesen el vagyok keseredve, ez a betegség alattomosan, szinte tünetek nélkül, néhány hónap alatt tört elő észrevétlenül. Kérem tanácsát!

A tüdőrák, ahogy Ön is mondja, rendkívül alattomos betegség, sajnos a betegek többségét előrehaladott állapotban észleljük. Arról, hogy Önnél a kemoterápia hatásos-e vagy sem, néhány ciklus kezelés (infúziók) után végzett kontroll alapján lehet nyilatkozni. Ilyenkor a friss röntgent vagy CT-t a kezelés előtti mellkas-röntgenekkel vagy CT-kkel kell összehasonlítanunk. A gyorsabb szívműködésre kérjen gyógyszert kezelőorvosától. Azt javaslom, ha van hozzá lelkiereje, beszélje meg részletesen orvosával, milyen esélyei és milyen lehetőségei vannak a gyógyulásra, a javulásra.

Minden reggel köhögök, és váladék is feljön. Tüdőszűrésre pár évente el szoktam menni, még nem találtak semmit, de nem nagyon bízom ebben a módszerben. Hogy lehet biztosan ellenőrizni, hogy nincs tüdőrákom?

A rendszeres reggeli köhögés okát ki kellene vizsgálni. Ennek hátterében ugyanis egyszerű hörgőtoilette (amely pl. száraz, távfűtéses lakásban megszokott dolog), de hörghurut, hörgőtágulat, arcüreggyulladás egyaránt állhat. Lényeges a reggeli köpet mennyisége és főleg, hogy az milyen színű. Néhány évente tüdőszűrésre járni - ahogy Ön írja - sajnos értelmetlen, így ui. a szűrés nem töltheti be azt a szerepét, hogy a rákot még panaszmentes, korai stádiumában fedezze fel.

Milyen tünetekre, fájdalmakra kell felkészülnie egy tüdődaganatos betegnek? Lehetséges a tüneti kezelésekkel teljesen fájdalommentes állapotot elérni?

A panaszok sokfélék lehetnek, úgymint köhögés, vérköpés, nehézlégzés, rekedtség, fogyás, fáradékonyság, stb. A tüneti kezelésnek éppen az a lényege, hogy ezeket megpróbáljuk csökkenteni, vagyis köhögéscsillapítót, fulladás-csökkentőt, étvágyjavítót adunk a betegnek. A fájdalom többnyire előrehaladott esetekben jellemző, amikor a daganat eléri a bordákat, a mellhártyát, nyomja az idegeket vagy pl. ha áttétet ad a csontokba. Ma már számtalan fájdalomcsillapítási lehetőségünk van, a helyi sugárkezelés, a tapasz, kúp vagy tabletta formában adott szerek a legintenzívebb fájdalmakat is képesek megszüntetni.

Orrgaratban levő daganatot fedeztek fel nálam tavaly nyáron - sugárterápiát és kemoterápiát kaptam. Azóta volt gégegyulladásom, légcső- és hörgőgyulladásom, amire a gégésztől antibiotikumokat kaptam. Rengeteg váladékot köhögök fel, habos fehér köpetet. Emellett száraz köhögésem is van, a garatom, gégém pillanatok alatt kiszárad - ilyenkor egy porszem belélegzésétől fuldokló köhögés jön rám. Nagyon lusta garat- és gégereflexem lett, ami miatt problémát okoz az evés és a gyógyszerek bevétele. Hogyan lehet segíteni a tüneteimen? Lehetnek ezek a sugár- illetve kemoterápia mellékhatásai? Hogyan könnyíthető a nyelésem?

A fej-nyak terület sugárkezelését törvényszerűen követi szájszárazság, a sugár ui. nem kíméli a kicsiny nyálmirigyeket, azok nyáltermelése megszűnik. Ilyenkor többnyire az ízérzet is romlik. A rágás-nyelés funkciójának romlása a daganat kiterjedésétől függ. A köhögés oka a lecsurgó, beszáradt váladék lehet. Tekintettel arra, hogy a betegség tüdőáttétekkel is járhat, ennek kizárására a kontrollok során fontos lenne, hogy mellkasröntgen készüljön legközelebb Önről. Gyakori szájnedvesítést, fűszerszegény diétát, a hörghurutos váladék eltávolítására pedig aerosol készülékkel történő inhalatiot javaslok.

Apukámnál nagysejtes laphám tüdőrákot diagnosztizáltak 2007 februárjában. Ez a szív mögötti területen helyezkedik el és sajnos rajta van az érfalon is. Ami még rosszabb, hogy találtak áttétet a csontban is három helyen (Bal váll, 10-es borda, 5-ös csigolya). Már egy kombinált kezelésen (sugár- és kemoterápia együtt) túl van. Jelenleg ismég kemót (gemzár) kap. A kombinált kezelésre szerencsére jól reagált. Utána viszont mellhártya gyulladást kapott, majd tüdőgyulladást. Mostanra sajnos nagyon legyengült. A legutóbbi röntgen felvételen már a bal tüdeje szinte nem is látszik. Az orvosunk elzáródásra gyanakszik. Szeretném ha apukám nem szenvedne, de leginkább azt szeretném, ha lenne esélye a gyógyulásra. Mit tehetünk?

Tüdőrákban gyakran alakul ki fájdalmas csontáttét, a panaszok enyhítésére gyógyszerek, az ún. biszfoszfonátok adása szükséges. Ezeket infúzióban vagy szájon át egyaránt adjuk. A fájdalomcsillapítás másik eszköze az adott csont sugárkezelése. Édesapjánál valószínűleg már egy "második nekifutás", másodvonalbeli kemotherápia zajlik. Azt, hogy elzáródás vagy folyadék okozza-e a mellkasröntgenen látható bal oldali szinte teljes fedettséget, hörgőtükrözés tisztázhatja.

Honnan lehet tudni, hogy valakinek "csak" tüdőrákja van, és ez nem valamilyen más daganatnak az áttétje?

Ez egy mindennapos kérdés, ezért kell a beteg egész szervezetét átvizsgálnunk, találunk-e valahol ún. elsődleges daganatot. Bizonyos szövettani típusoknál a gyomor- és vastagbéltükrözés, az emlőröntgen és a nőgyógyászati konzílium jelentik a keresés megszokott lépcsőit. Ha a tüdőben sok, éles szélű, szabályos kerek képletet látunk a röntgenen, az sajnos szinte biztosan áttételezésre utal.

Mi alapján döntenek úgy az orvosok, hogy egy tüdődaganatos betegnél már csak a tüneti kezelésnek van értelme?

Csupán tüneti kezelésre vagy az ismételt onkológiai kezelések ellenére fellépő visszaesés, szóródás esetén lehet gondolni, pl. ha a mellékhatások már olyan kifejezettek, hogy az újabb kezeléstől várható haszon ezekkel nincsen arányban, vagy ha eleve olyan súlyos társbetegségei vannak a betegnek, olyan idős, hogy kétséges, vajon tolerálná-e a toxikus onkoterápiát. Általánosságban ezek mérlegelésekor a beteg életminőségét kell elsődlegesen figyelembe vennünk.

A sok megfázás, többszöri tüdőgyulladás növeli az esélyt a tüdőrákra? Van olyan, hogy valakinek hajlama van a tüdőrákra?

A sok megfázásról, láz nélküli tüdőgyulladásról többnyire kiderül, hogy a dohányos ember hívja így hörghurutjának fellángolásait. A tüdőrák esélyét a dohányzás növeli. A hajlam kérdése nem tisztázott, még a családi halmozódás kérdése is vitatott.

A családomban sokan vagyunk allergiásak, szinte egész évben fújja valaki az orrát vagy köhög. Az allergia veszélyes a tüdőre? Nagyobb esélye van tüdőrákra annak, aki allergiás?

Szerencsére ilyen összefüggés nincsen, allergiás betegeknél nem fordul elő gyakrabban tüdőrák.

Apukám és anyukám is nagyon erős dohányosok. Otthon is folyton füst van. Félek tőle, hogy passzív dohányosként nekem lesz gond a tüdőmmel - mennyire kell ettől tartanom? Hogy tudnám őket rávenni a leszokásra? Van olyan módszer, amivel azt is le lehet szoktatni, aki magától nem akar?

A passzív dohányzás, vagyis mások cigarettafüstjének belégzése otthon, munkahelyen, "füstös kiskocsmákban" bizonyítottan növeli a tüdőrák esélyét. A szobafüst rákkeltői nagyjából ugyanazok, mint amelyeket akkor lélegzünk be, ha saját kezünkben parázslik a cigaretta. Akarata ellenére senkit sem lehet a dohányzásról leszoktatni, ehhez legjobb igénybe venni az ilyen ambulanciák segítségét. Itt a gyógyszeres és nikotinpótló kezelés mellett a visszaesést elkerülendő, rendszeres megbeszélésekkel segítik a leszokni kívánót.

Olvastam arról, hogy már Magyarországon is kapható olyan gyógyszer, ami segíti a dohányzásról való leszokást. Erről szeretnék bővebb tájékoztatást kapni. 35 éves nő vagyok, már 18 éves korom óta dohányzom. Kipróbáltam a mágneses biorezinencián alapuló kezelést, de ez nem volt hatásos. A hörgőimmel már vannak problémáim, gyereket is szeretnék hamarosan,és persze az is megemlítendő, hogy volt egy szívműtétem is gyerekkoromban (pitvari defectus). Szeretnék egy hatásos megoldást a leszokásra, ezért gondoltam a gyógyszerre.

A nikotinfüggőség igen erős kötődést, szenvedélyt jelent, a sikeres leszokás segítséggel valószínűbb. Érdemes csatlakozni a tüdőgondozók szinte mindegyikében már létező leszoktató programokhoz, amelynek része a gyógyszeres kezelés, a nikotinpótlás, a pácienssel való foglalkozás, a buktatók megbeszélése, a megvonási tünetek enyhítése és a pszichotherápia. (Adatbázisunkban keresse meg az Önhöz legközelebbi leszokást segítő állomást! - a szerk.)

A cigarettának melyik része veszélyes? Maga a nikotin? Tényleg semmivel sem kevésbé veszélytelenek a light cigaretták?

Bár a nőies light cigarettákban kevesebb a nikotin, ezeket többször és mélyebben tüdőzik le, úgyhogy hatásuk ugyanolyan káros. Az ún. mirigysejtes carcinomák gyakoribbá válását pl. ezen ártalmatlanabbnak hirdetett cigarettáknak tulajdonítják.

Különböző véleményeket hallottam: a pipázás és a szivarozás ugyanolyan veszélyes, mint a dohányzás? Ha valaki nem tüdőzi le a füstöt, az "egészségesebb"?

A pipázás és szivarozás ma már szinte kuriózumok, a füst azonban náluk is teli van rákkeltő anyagokkal, és bár nem "tüdőzik le", azért ez is okozhat tüdőrákot. A pipázók közt egyébként gyakori az ajakrák.

Évek óta a fővárosban kerékpározom - reggel munkába, este haza. Ez egy kb. 30 perces, igen intenzív szakasz, az eléggé szennyezett Rákóczi úton, Múzeum körúton, Bartók Béla úton stb. Érdeklődni szeretnék, hogy ez tüdődaganatos megbetegedés szempontjából mennyire veszélyes? Veszélyesebbnek számít-e mint a dohányzás?

 

Az autók kipufogó gázai telis-tele vannak rákkeltő anyagokkal, a biciklizés okozta fizikai igénybevétel pedig gyakoribb és mélyebb légvételekkel jár. És bár ez a dohányzásnál biztosan nem károsabb, még nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélyes!

A cigarettánál is van olyasmi mértékletesség, mint az alkoholnál? Én csak néha gyújtok rá, van, hogy hetente egyszer (igaz, hogy néha ilyenkor fél dobozzal is elszívok) - ennyitől még nem lesz tüdőrákom?

Aki azzal kérkedik, hogy ő "tudja a mértéket, bármikor le tudja tenni a cigarettát vagy a poharat", nem ismeri a szenvedélybetegségek kialakulásának menetét. A függőség ugyanis így is kialakul, szaporodnak az alkalmak, a rossz hangulat, a hajszoltság, a dohányos barátok társasága, és a dohányzás rendszeressé válik.

A fiamat (17 éves) többször rajtakaptam, hogy dohányzik. Egy ismerősöm azt javasolta, hogy egyszer szívassak el vele sok cigarettát (mondjuk egy dobozt), így megundorodik tőle, és nem fog többet rágyújtani. Tényleg működhet ez a módszer?

Ha valakit (és itt nyilván nem a szenvedély évtizedes rabjairól, a "láncdohányosokról" beszélek) arra kényszerítenek, hogy szívjon el több cigarettát egymás után, mérgezési tünetek, hányás, ájulás, szédülés, életveszélyes szívritmuszavarok lépnek fel nála. Ezt a "leszoktatási módszert" nem szabad kipróbálniuk!

Egy ismerősöm meghalt tüdőrákban, ettől annyira megijedtem, hogy sikerült leszoknom a dohányzásról. Azóta nagyon zavar, ha valaki rágyújt, elképesztően büdösnek érzem a dohányosokat. Sajnos a párom is dohányzik, és ezt nehezen viselem, meg féltem is őt, hogy megbetegszik. Miért van az, hogy gyerekkoromban nem zavart a cigarettaszag, szinte fel se tűnt, a leszokás óta pedig intenzíven érzek minden büdöset? Van olyan gyógyszer, amitől a párom nem kívánná a cigarettát?

Annak oka, hogy Ön leszokván a cigarettáról fokozottan érzékeny a dohányfüstre, nyilván pszichés. Ezzel a legtöbb ex-dohányos így van. Állítsa saját magát jó példaként párja elé! Legyen büszke arra, hogy Önnek sikerült, és segítsen neki abban, hogy orvosi segítséggel meg tudjon szabadulni káros szenvedélyétől!

Édesapám tüdőrákos. Sokat segítene neki, ha találkozhatna más betegekkel, főleg olyanokkal, akiknek sikerült leküzdeni ezt a kórt. Van valahol ilyen klub? Az is segítség lenne, ha gyógyult tüdőrákos betegek történeteit olvashatná - léteznek ilyen gyűjtések?

A gyógyult tüdőrákosok többnyire megoperált emberek, köztünk járnak, dolgoznak, legfeljebb - a műtét kiterjedésétől függően - kisebb a fizikai terhelhetőségük. Tüdőrákban szenvedők klubjáról én nem tudok. Számtalan, a daganatos betegeket összefogó, támogató civil szervezet létezik, a Magyar Rákellenes Ligát és a Rákbetegek Országos Szövetségét ajánlanám, mindkettőt az Országos Onkológiai Intézeten keresztül lehet elérni. (Mindkét szervezetet megtalálja adatbázisunkban, a Betegeket segítő szervezetek között - a szerk.)

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.