A tüdőrák kockázati tényezői

Daganatok.hu 2022. július 20.
Megosztás:

Hazánkban a daganatos megbetegedések okozzák a halálozások 25 százalékát. A rosszindulatú daganatos halálokok közül a leggyakoribb a tüdőrák, melynek túlnyomó része megelőzhető lenne bizonyos kockázati tényezők (jellemzően a dohányzás megszüntetése) eliminálásával.

Mi az a kockázati tényező?
Kockázati tényező minden olyan faktor, amely növeli az esélyt egy olyan betegségre, mint például a rák. A különböző daganatos megbetegedések eltérő kockázati tényezőkkel rendelkeznek. Néhány kockázati tényező (például a dohányzás) megváltoztatható, míg másokat (például életkor, genetika) nem lehet megváltoztatni. Amennyiben van az adott rákra jellemző egy vagy több kockázati tényezője, az még nem jelenti azt, hogy kialakul a daganat. Ez fordítva is igaz, néhány rákos betegnél egyáltalán nincs ismert kockázati tényező.

A tüdőrák megváltoztatható kockázati tényezői

Dohányzás

A dohányzás a vezető kockázati tényező a tüdőrák kialakulásában. A tüdőrákos halálozások körülbelül 80%-át a dohányzás okozza, és ez a szám valószínűleg még magasabb a kissejtes tüdőrák esetében. Minél tovább dohányzik valaki és minél több szálat szív el naponta, annál nagyobb a kockázata. A mentolos cigaretták még inkább növelheti a kockázatot, mivel a mentol lehetővé teszi a használók számára, hogy mélyebben lélegezzék be a füstöt.

Passzív dohányzás

A mások által szívott dohánytermékek füstjének belélegzése (úgynevezett passzív dohányzás vagy környezeti dohányfüst) szintén növelheti a tüdőrák kialakulásának a kockázatát.

Radonnak való kitettség

A radon egy természetben előforduló radioaktív gáz, amely az urán talajban és kőzetekben történő lebomlásakor keletkezik. A szabadban olyan kevés a radon, hogy nem veszélyes, de a belterekben koncentráltabb lehet. Belégzése kis mennyiségű sugárzásnak teszi ki a tüdőt, ami növelheti a tüdőrák kockázatát. Számos országban a radon a második vezető oka a tüdőráknak, és ez a vezető kockázati tényező a nem dohányzók körében.

Azbesztnek való kitettség

Az azbeszttel dolgozó emberek (például bányákban, textilgyárakban, hajógyárakban) többszörösen nagyobb valószínűséggel halnak meg tüdőrákban. A tüdőrák kockázata sokkal nagyobb azoknál az azbesztnek kitett munkavállalóknál, akik dohányoznak. Az elmúlt években a szabályozások nagymértékben csökkentették az azbeszt felhasználását a kereskedelmi és ipari termékekben, de a régebbi épületekben még mindig megtalálható. Általában nem tartják károsnak mindaddig, amíg állapotromlás, bontás vagy felújítás során nem kerül a levegőbe.

Egyéb rákot okozó anyagoknak való kitettség a munkahelyen

Néhány munkahelyen egyéb rákkeltő anyagok (arzén, berillium, kadmium, szilícium-dioxid, vinil-klorid, nikkelvegyületek, krómvegyületek, széntermékek, mustárgáz és klór-metil-éterek) találhatók, amelyek növelhetik a tüdőrák kockázatát.

Bizonyos étrend-kiegészítők szedése

Két nagy klinikai tanulmány kimutatta, hogy azoknál a dohányzó embereknél, akik béta-karotint szedtek, megemelkedett a tüdőrák kockázata.

A tüdőrák nem megváltoztatható kockázati tényezői

Korábbi daganatos betegség miatti sugárterápia

Azoknál a betegeknél, akik mellkasi sugárterápiában részesültek más rákbetegség (például Hodgkin-kór, mellrák miatti mastectomia utáni mellkasi sugárkezelés) miatt, nagyobb a tüdőrák kockázata, különösen, ha dohányoznak.

Légszennyeződés

A városokban a levegőszennyezés - különösen a forgalmas utak közelében - kismértékben növeli a tüdőrák kockázatát. Ez ugyan jóval kisebb, mint a dohányzás okozta kockázat, de egyes kutatók becslései szerint világszerte a tüdőrák okozta halálesetek körülbelül 5%-a lehet a kültéri levegőszennyezés következménye.

Tüdőrák a családban

A tüdőrákon átesett emberek családtagjai is valamivel magasabb kockázatot jelenthetnek a tüdőrák kialakulására, különösen, ha a rokonnál fiatalabb korban diagnosztizálták. Még nem ismert, hogy ennek a kockázatnak mekkora része lehet a családtagok közös génje és a közös háztartási expozíció (például dohányfüst, radon).

Nem bizonyított hatású kockázati tényező

E-cigaretta

Az e-cigaretta ugyan nem tartalmaz dohányt, de nikotintartalma miatt a jelenlegi szabályozás értelmében "dohányterméknek" minősül. Egyelőre nem áll rendelkezésünkre elegendő mennyiségű kutatási adat ahhoz, hogy a tüdőrák kialakulásának kockázatára kifejtett hosszú távú hatását pontosan meg lehessen becsülni.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.