Rákkutatás

 • Jeleznek a nanorészecskék, ha a ráksejtek pusztulni kezdenek

  2016. április 5.

  Egy új módszerrel valós időben lehetne nyomon követni a rákbetegek kezelésének hatását: a kemoterápiás gyógyszert nanorészecskékhez kötik, amelyek világítani kezdenek, ha a ráksejtek pusztulása megindult - írja a PNAS egyik legutóbbi számában megjelent, egereken végzett kutatásról beszámoló tanulmány.

 • A sajtokban található egyik enzim rákellenes hatását vizsgálják

  2016. február 23.

  A sajtokban található egyik enzim rákellenes hatását vizsgálják A camembert-ben, a brie-ben és a cheddar sajtban található, tartósítószerként használt enzim is segíthetne a jövőben a rákos sejtek elpusztításában - erre az eredményre jutottak patkánykísérleteik alapján a Michigani Egyetem kutatói.

 • Új terápiás utakat nyithat meg az onkológiában a kénhidrogén

  2016. január 25.

  Dr. Nagy Péter tudományos osztályvezető és csapata új módszert dolgozott ki a kénhidrogénnek a sejtek közötti kommunikációban betöltött szerepeinek a vizsgálatára: külföldi kutatókkal közreműködve két olyan enzimrendszert is sikerült azonosítani, amelyek egymást segítve irányítják a kénhidrogén által szabályozott sejten belüli jelátviteli folyamatokat. A kutatócsoport felfedezései alapvető információkat szolgáltatnak a kénhidrogént célzó onkológiai terápiák bevezetéséhez. Új terápiás utakat nyithat meg az onkológiában a kénhidrogén

 • Egyénenként is meghatározható lenne a rákgyógyszerek adagolása

  2016. január 18.

  Egyénenként is meghatározható lenne a rákgyógyszerek adagolása Horváth Péter bioinformatikus és kutatócsoportja Helsinkiben működő laboratóriumában olyan mikroszkópos elemzéseket végez, amelyek pontos képet adnak a tumorsejtek szaporodásáról. Ez alapján megítélhető, hogy a választott kezelés valóban képes-e a daganatos sejtosztódás megállítására. A vizsgálatok arra is lehetőséget nyújthatnak, hogy egyénenként határozzák meg az alkalmazandó gyógyszerek pontos adagolását.

 • Újabb fontos eredmény a legfontosabb daganatelnyomó gén tumorellenes szerepéről

  2016. január 18.

  Újabb fontos eredményt tettek közzé a legfontosabb daganatelnyomó gén, a p53 szerepéről: a genetikai állomány egységét szabályozó gén a kromoszómák két végén található rövid, többszörösen ismétlődő DNS-szakaszokkal, az úgynevezett telomerákkal is együttműködik a a tumorok kivédésében. Újabb fontos eredmény a legfontosabb daganatelnyomó gén tumorellenes szerepéről

 • Magyar alapkutatás vihet közelebb egy új melanomagyógyszerhez

  2016. január 15.

  Magyar alapkutatás vihet közelebb egy új melanomagyógyszerhez Egy neves amerikai biokémiai szaklap a "A hét közleménye" rovatban számolt be egy magyar kutatásról, amelyben két olyan fehérje eddig nem ismert térszerkezetét írták le, amelyek fontos szerepet játszanak az agresszív bőrrákok, a melanomák kialakulásában. Az atomi felbontású szerkezet ismeretében olyan gyógyszerek kifejlesztésére nyílhat lehetőség, amelyek a két említett fehérje kölcsönhatásának gátlásával a melanoma újfajta célzott terápiáját tehetné lehetővé.

 • A mezotelióma sikeres kezeléséhez vihet közelebb az Országos Onkológiai Intézet kutatása

  2016. január 12.

  A mezotelióma sikeres kezeléséhez vihet közelebb az Országos Onkológiai Intézet kutatása Egy eddig gyógyíthatatlan daganattípus, a mellkasi mezotelióma jobb megismeréséhez vezethetnek azok a kutatások, amelyeket az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék, az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatói végeztek: a projekt több mint két éve alatt az onkológusokból, sejtbiológusokból és biofizikusokból álló csoport számos új, ígéretes kutatási irányt tárt fel.

 • Meglepő eredmény a rák áttétképzéséről

  2016. január 11.

  Egy fonálférgeken végzett kutatás szerint a rákellenes gyógyszereknek az éppen nem osztódásban lévő sejteket is meg kellene támadnia, hiszen ezek, és nem az osztódó sejtek terjesztik a szervezetben a daganatokat. Meglepő eredmény a rák áttétképzéséről

 • Több mint 1500 alapvető gén létezik

  2015. november 27.

  A kutatók öt ráksejtvonal - agy-, retina-, petefészek- és kétfajta vastagbélrák - sejtjeiben lévő gének kikapcsolásával azt is felfedezték, hogy mindegyik tumor egyedi génkészletre támaszkodik. Több mint 1500 alapvető gén létezik

 • Először juttattak rákgyógyszert az agyba

  2015. november 19.

  Először juttattak rákgyógyszert az agyba Egy kanadai kutatócsoportnak sikerült áttörnie az emberi agy védekező rétegét, a vér-agy gátat, hogy rák elleni gyógyszereket juttassanak egy páciens agyába. A Sunnybrook kutatói egy 56 éves önkéntesen, Bonny Hallon tesztelték az új eljárást. Az ő agydaganatát nyolc éven át próbálták gyógyszerekkel gyógyítani, de idén megtudta, hogy a daganat növekszik.

 1  2  3  4  5