Atomerő-mikroszkóp szűri ki a vérben keringő tumorsejteket

Daganatok.hu 2020. június 15.
Megosztás:

Egy kutatócsoport arról számolt be, hogy olyan új eszközt sikerült kifejleszteni, amely atomerő-mikroszkóp segítségével képes kiszűrni a vérben keringő, potenciálisan áttéteket okozó tumorsejteket.

A kutatócsoport az elsődleges tumorokból leszakadó, a véráramban igen apró mennyiségben keringő, potenciálisan áttéteket okozó keringő tumorsejtek (CTC, circulating tumor cells) kimutatására alkalmas mikrofluidikai elven működő platformot készített, ami atomerő-mikroszkóppal (AFM, atomic force microscope) vizsgálható - írja cikkében a Medical Online.

Az AFM vagy pásztázóerő-mikroszkópia egy nagyon magas felbontású képalkotó módszer, amely a nanométer tört részével megegyező felbontásban dolgozik. A CTC-k izolációja különböző monoklonális antitestekhez történő affinitásuk alapján történik, az AFM analízis a felfogott CTC-k elaszticitását és adhéziós tulajdonságait elemzi.

Az izolált CTC-k egyrészt a különböző típusú rákos megbetegedések korai kimutatására, diagnosztizálására és prognózisára alkalmasak, másrészt gyógyszerek teszteléséhez, illetve molekuláris profiljuk elkészítése precíziós onkológiai terápiák fejlesztéséhez nyithatja meg az utat.

Egyelőre a platformot prosztatarák esetében tesztelték, de a kutatócsoport szerint apróbb átalakításokkal a jövőben emlőrák és tüdőrák elleni kezelések kifejlesztésében is használható lesz.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: