Hatékony genetikai vizsgálat a prosztatarák kockázatának becslésére

Daganatok.hu 2022. december 6.
Megosztás:

Egy új molekuláris genetikai teszt közel 300 genetikai variáns szűrését foglalja magában, mely hatékony diagnosztikai módszere a prosztatarák kockázatának becsléséhez és a célzott, precíziós onkoterápiás megtervezéséhez.

A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb ráktípusa. A prosztatarák kockázatának kitett férfiak esetében tehát a betegség korai felismerése alapvető fontosságú. A prosztatarákot gyakran prosztata-specifikus antigén (PSA) teszttel szűrik. Minél magasabb a szintje a vérében, annál nagyobb az esély a prosztatarák kialakulására. A PSA-teszt azonban nem tökéletes szűrési módszer, mert álpozitív és álnegatív eredményeket is mutathat, mivel más, a PSA-szintre ható tényezők is befolyásolják.

A jelenlegi onkológiai irányelvek azt javasolják, hogy az orvosok beszéljék meg a pácienseikkel a szűrés előnyeit és hátrányait. Az irányelvek a magasabb kockázatú férfiak esetében mindenképpen javasolják a szűrést, de az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára nem egyszerű felmérni egy adott beteg prosztatarák miatti halálozási kockázatát. Az egyes betegek kockázatának átfogó, objektív felmérése ezt sokkal könnyebbé teheti az orvosok és a betegek számára, ezért egy nemrégiben befejezett vizsgálat során a kutatók genetikai tesztet végeztek csaknem 591 000 férfinál. A résztvevők átlagéletkora 69 év volt. 290 olyan genetikai változatot mértek fel, amelyek szorosan összefüggenek a prosztatarákkal.

Az egyénre szabott kockázatértékelés meghatározására vonatkozó jelenlegi nemzetközi klinikai irányelvek többek között a családi előzményekre összpontosítanak. A tanulmány eredménye szerint azonban a genetikai mutációk ismerete sokkal több információt nyújt arra vonatkozóan, hogy mely férfiaknál a legmagasabb az agresszív lefolyású prosztatarák kockázata.

Forrás: https://doi.org/10.1093/jnci/djac199

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: