Petefészekrák

A petefészekrák pontos oka mindmáig ismeretlen, kockázati tényezői ezzel szemben egyre ismertebbek. Magasabb a petefészekrák kockázata azoknál, akiknek nincsen gyermekük, illetve akik 30 éves kor felett szültek először. Az első fokú rokonok daganatai szintén növelik a petefészekrák kockázatát.

Mik a petefészekrák tünetei? Korai stádiumban rendszerint egyáltalán nincsenek tünetek, vagy nem túl jellegzetesek. 

Szűkebb értelemben csak a petefészkek felszínét borító úgynevezett csírahámból eredő elváltozásokat nevezik petefészekráknak. A petefészkekben ártalmatlan ciszták is előfordulhatnak, ám néha ezekből is kialakulhat petefészekrák. 

Mely esetekben van szükség részletes kivizsgálásra? Ez indokolt például olyankor, ha valamelyik petefészek megnagyobbodott, ha a kismedencében kóros szövettömeg lehet jelen, vagy ha bármilyen más okból petefészekrákra gyanakszanak. 

A petefészekrák kezelése sebészi úton, illetve főként az ezt követő kemoterápiával történik. 

Mik a tünetek?

Hogyan ismerhető fel a petefészekrák?

 • A petefészekrák jelenlétének megállapítása

  Mely esetekben van szükség részletes kivizsgálásra? Mik a legfontosabb vizsgálati módszerek? Fontos tudnunk, hogy biztos rákdiagnózis csak a petefészekből vett szövetminta mikroszkópos szövettani vizsgálata alapján lehetséges.

 • PET/CT a nőgyógyászati daganatok diagnosztikájában

  A PET/CT-nek az elsődleges kivizsgálás során szerepe lehet a petefészekrák kiterjedtségének pontos megállapításában. Mivel egész-test vizsgálat történik, egy vizsgálattal megállapítható, hogy a hasüregen belül, vagy távoli szervekben - például a tüdőben - keletkezett-e már áttét.

Hogyan kezelhető a petefészekrák?

 • A petefészekrák terápiája

  A petefészekrákot korai stádiumban igen nehéz felismerni, így a legtöbb esetben igen nagy a kiújulás esélye, még a kemoterápiás kezelés ellenére is. Milyen eredmények érhetőek el a legújabb kemoterápiás szerekkel?

 • Célzott kezelés - érképződés- gátlás

  Új, pozitív klinikai vizsgálati eredmény látott napvilágot, mely az érképződésgátló kezelés felhasználását vizsgálta platinaérzékeny, korábban már kezelt petefészekrákos nőknél. A célzott biológiai gyógyszert kemoterápiával együtt adva, majd azt önmagában folytatva a petefészekrákos nők tovább élhetnek betegségük rosszabbodása nélkül. Az eredmények annak a fényében nyernek különös jelentőséget, hogy a petefészekrák gyógyszeres terápiájában 15 éve nem történt előrelépés.

 • A petefészekrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

  A petefészekrák egyes típusaiban - a mellrákhoz és a gyomorrákhoz hasonlóan - szintén felsokszorozódhat a HER2 gén. Korábban emiatt itt is felvetődött, hogy a két másik ráktípusnál már sikeres HER2-gátló monoklonális antitesttel kezeljék a betegeket. Petefészekrákban emellett az érképződésgátlás is lehetséges, egyes esetekben pedig az EGFR mutációja is előfordulhat.

Hogyan alakul ki a petefészekrák?

 • A petefészekrák és típusai

  Petefészekráknak - szűkebb értelemben - a petefészkek felszínét borító csírahámból eredő elváltozásokat nevezik. Előfordulhatnak rákot nem eredményező ciszták is, néha azonban ezekből is kialakulhat petefészekrák.

Mitől növekszik a kockázat?

Hogyan épülnek fel a petefészkek?

 • A petefészkek szerkezete és funkciói

  A petefészkek a méh két oldalán találhatóak meg, és teljes kifejlettségüket a serdülőkor időszakára érik el. A petesejtek a petefészkekben található tüszőkben érnek, majd a tüszőrepedés - idegen szóval ovuláció - során jutnak ki a méhüregbe.

Szakértő a petefészekrákról

 • Nőgyógyászati daganatok - Szánthó András válaszolt

  Dr. Szánthó András - más nőgyógyászati daganatok mellett - a petefészekrákkal kapcsolatos kérdésekre is részletes válaszokat adott. A szakember elmondta: a petefészekrák 40-60 éves kor között, de leginkább 50 fölött jellemző, a fogamzásgátlók rendszeres szedése csökkenti a petefészekrák kockázatát, népesség szintű szűrésre pedig egyelőre sajnos nincs mód.

Hírek