Káros környezeti hatásokban és életmódban keresendők a fiatalkori emlőrák okai

Fotó: DreamstimeFotó: Dreamstime
Daganatok.hu 2013. február 1.
Megosztás:

A káros környezeti hatások és az egészségtelen életmód miatt egyre fiatalabb korban alakulhat ki emlőrák - mondja dr. Nagykálnai Tamás klinikai onkológus az [origo] Egészség rovatának cikkében. Ezért is érdemes idejében elkezdeni a mellek rendszeres önvizsgálatát, sőt megelőzés céljából is lehet ultrahang-vizsgálatot kérni - hívta fel a figyelmet a szakember. A mellrákra hajlamosító mutáns BRCA gének jelenléte esetén pedig az emlő MR és a kismedencei ultrahang-vizsgálat elvégeztetése is évente ajánlott.

"Míg a negyvenéves praxisom elején harminc év alatti emlőrákos nővel nem találkoztam, most nem ritka, hogy a betegség már ilyen fiatal korban kialakul. Az okok pedig leginkább külső tényezőkben, a káros környezeti hatásokban, az életmódban keresendők" - idézi az [origo] Egészség rovata dr. Nagykálnai Tamás klinikai onkológust.

A páciensek zöme ma már gyógyítható, az ötéves túlélési arány pedig - a fejlett országokban - meghaladja a 80 százalékot. Ehhez azonban a daganatot időben kell felismerni - írja a cikk.

45 év alatti nőknél az emlő állománya még nagyon sűrű

"Az időben történő felismeréshez az első lépcső a rendszeres önvizsgálat, amelyet havonta egyszer ajánlott elvégezni minden nőnek. A tükörrel szemben állva megvizsgáljuk, hogy változott-e az előző hónaphoz képest a mell formája, majd lefekve, a jobb kézzel a bal mellet, a ballal pedig a jobbat finoman áttapogatjuk" - mondta az onkológus.

Ha az önvizsgálat során korábban nem tapasztalt csomót találunk a mellben, nőgyógyászhoz kell fordulni. Ilyenkor egy hármas vizsgálat következik: egyrészt az orvos is végez egy tapintásos vizsgálatot, másrészt a pontos diagnózishoz szükség van röntgen (mammográfia) és ultrahang (mammoszonográfia) felvételre is. "45 év alatti nőknél az emlő állománya még nagyon sűrű, a röntgenfelvételen nem igazán lehet látni az elváltozásokat. Az ő esetükben az ultrahang ad pontos képet az elváltozásról" - mondta Nagykálnai.

Egy fiatal nőnek mell-ultrahangra alapvetően akkor ajánlott elmenni, ha probléma merül fel (és ilyenkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az OEP finanszírozza is), de aki akar, megelőzés céljából is végeztethet ilyen vizsgálatot (ez indokolt lehet például fogamzásgátló vagy hormontartalmú gyógyszer szedése esetén). A privát ultrahang-vizsgálatok ára 5-7 ezer forint között mozog.

Ha egy nő elmúlt 45 éves, megelőzés céljából már választhatja a mammográfiás vizsgálatot is. A 45 és 65 év közötti nők itthon a népegészségügyi szűrés keretében kétévente kapnak is behívót mammográfiás vizsgálatra, amelyet az egészségbiztosító finanszíroz. A lehetőséggel mégis csak a nők 40 százaléka él - írja a cikk. (Az országos átlagot jelentő 40%-hoz képest Hódmezővásárhelyen eddig a nők 67 százaléka vett részt mammográfiás szűrésen, vannak tehát kivételek az országos átlag alól. Erről itt olvashat bővebben: Közös mellrákellenes program indul Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon - a szerk.)

A fiatal mell nem "átlátszó"

A szakemberek az emlőket szerkezetük szerint öt csoportra sorolják, attól függően, hogy milyen arányban van bennük zsír, kötőszövet, illetve mirigyállomány. Az egyik véglet, amikor szinte csak zsírt tartalmaz a mell - ez nagyon jól átengedi a röntgensugarakat, szinte tökéletesen "átlátszó", így mammográfiával igen jól vizsgálható, az esetleges elváltozások szembetűnőek. A fiatalabbakra viszont általában a másik véglet, az úgynevezett denz emlő jellemző, mikor sok kötőszövet és mirigy van a mellben, vagyis "sűrű", és ilyenkor a röntgen nem megbízható egy esetleges daganat kimutatásában.

Mutáns BRCA gének esetén évente ajánlott az emlő MR és a kismedencei ultrahang-vizsgálat elvégeztetése

"Akinek a családjában volt 40 éves kora előtt melldaganattal diagnosztizált beteg, vagy volt emlőrákos férfi a családban, esetleg emlőrák és petefészekrák együttesen lépett fel valamely közeli rokonnál, ott nagyon-nagyon gyanús, hogy az illető is hordozza a mellrákra hajlamosító BRCA1 és BRCA2 jelű géneket. E mutáns gének hordozóinak több mint 50 százalékánál előbb vagy utóbb kialakul a daganat" - mondta az [origo]-nak dr. Nagykálnai Tamás.

Az onkológus ilyen családi kórtörténet esetén javasolja a genetikai vizsgálatot, amelyet indokolt esetben finanszíroz az OEP. "Ha egy nő hordozza a mutáns géneket, évente ajánlott az emlő MR és a kismedencei ultrahang-vizsgálat elvégeztetése. A gének ugyanis a petefészkekben is előidézhetnek daganatos elváltozásokat."

A statisztikák szerint a BRCA gének öröklött mutációi következtében alakul ki itthon az emlőrákok körülbelül 7 százaléka, a petefészekrákok 11 százaléka, valamint a férfi emlőrákok 33 százaléka. A géneket hordozó nőknek az onkológus azt tanácsolja, hogy szüljenek minél előbb, és aztán ajánlott lenne minél előbb "megszabadulniuk" emlőiktől, illetve petefészkeiktől. "Ezeknek a nőknek a szervezetében ugyanis ezek a szervek időzített bombaként ketyegnek" - tette hozzá Nagykálnai.

A rendszeres emlő MR-vizsgálat továbbá azoknak is ajánlott, akik implantátumot viselnek, ez alá ugyanis se a röntgen, se az ultrahang nem "lát be". Az MR fontos diagnosztikai eszköz olyan esetekben is, amikor a hónaljban daganatos áttétet találnak, az elsődleges forrást azonban a mammográfia és az ultrahang alapján nem azonosították a mellben.

Az emlőrák kockázati tényezői

Növeli az emlőrák kockázatát:

- Az öregedés (a betegek 80 százaléka 50 év feletti)
- A korai menstruáció
- Menopauza utáni hormonpótló kezelés
- Magas testtömegindex (BMI), kevés mozgás
- Napi 10 grammnál több zsír fogyasztása
- Alkoholfogyasztás

Csökkenti az emlőrák kockázatát:

- Minden kihordott terhesség 7 százalékkal csökkenti.
- Minden 14 hónapnyi szoptatás 4 százalékkal mérsékli.

Forrás: [origo] Egészség

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.