A halból és a dióból származó zsírsavak csökkenthetik az emlőrák kockázatát

Daganatok.hu 2022. szeptember 13.
Megosztás:

Az Észak-Amerikai Menopauza Társasággal együttműködő kutatók azt találták, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát.

A tengeri halak, a növényi olajok (például lenmagolaj), a diófélék (különösen a dió), a lenmag és a leveles zöldségek kiváló forrásai a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Ezek az élelmiszerek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen, mert az emberi szervezet természetes módon nem termel omega-3 zsírsavakat.

A legújabb kutatásban a szakemberek az omega-3 zsírsavak fogyasztása és a mellrák közötti összefüggést elemezték, de megvizsgálták ezen többszörösen telítetlen zsírsavak egyéni hatásait is, valamint azt, hogy az összefüggést módosítja-e a menopauza állapota, a hormonreceptor státusza vagy a linolsav bevitele.

Az eredmények szerint a vizsgálatban résztvevő nőknél alacsonyabb volt a mellrák kockázata, miután több tengeri halból származó vagy általában több omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert fogyasztottak. A kutatók szerint az omega-6-zsírsavak közé tartozó linolsav szintén csökkentette az emlődaganat kialakulásának a rizikóját. Azok a túlsúlyos vagy elhízott nőknél, akik a vizsgálat ideje alatt növelték omega-3 zsírsav-bevitelüket, szintén alacsonyabb kockázatot tapasztaltak.

Az egészségtelen életmód és étrend köztudottan növeli a mellrák kockázatát. Ez a tanulmány rávilágított a helyes étrendi szokások - különösen a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának - előnyös hatására az emlődaganat esetében. A nők tehát azáltal is csökkenthetik az emlőrák kockázatát, hogy étrendjükben növelik a gyümölcsök és zöldségek, a rostok és a teljes kiőrlésű gabonák arányát, valamint elkerülik a magas zsírtartalmú állati és tejtermékek fogyasztását. Azoknak, akiknél az átlagosnál nagyobb a mellrák kockázata (például családi halmozódás, posztmenopauza), mindenképpen érdemes átgondolniuk az étrendjük megváltoztatását.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35881925/

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.