A pozitív gondolkodás szerepe a rákbetegek életében

"Az élet legnagyobb korlátai azok, amelyeket a saját elménkben állítunk""Az élet legnagyobb korlátai azok, amelyeket a saját elménkben állítunk"
Brjeska Dóra 2014. július 21.
Megosztás:

Minden betegségre igaz, de főleg a daganatos megbetegedésekre, hogy legjobb kiegészítő kezelésük a pozitív gondolkodás. Sajnos csak nagyon kevesen alkalmazzák, hiszen ez sokszor valóban nem könnyű. De nem jobb az időnket a lehetőségekhez képest jól eltölteni, mint állandóan rettegni? Az állandó félelem legyengíti a szervezetet, és ezzel teret ad a betegségnek, ha viszont jókedvű, vidám és boldog lelkiállapotban vagyunk, még az immunsejtjeink is sokkal jobban működnek.

Bizonyos dolgokra mi magunk is képesek lehetünk a gondolataink segítségével. Tulajdonképpen nagyon egyszerű: a pozitív gondolatok jó, a negatívak rossz hatással vannak ránk. Hatalmas hiba, és nagyon nehéz rajta változtatni, hogy a rákról, mint betegségről mindenkinek azonnal a halál és a szenvedés jut eszébe. Az állandó félelem pedig legyengíti a szervezetet, és teret ad a betegségnek, ezzel megnehezíti vagy akár teljesen el is lehetetleníti a gyógyulást. Ha megpróbáljuk ezeket a negatív gondolatokat pozitívokra cserélni, akár segíthetjük is szervezetünk harcát a betegség ellen.

Természetesen nem arra gondolok, hogy a pozitív gondolkodás önmagában gyógyító erejű lenne, de rendkívül sokat javíthat az állapotunkon. Segíthet túlélni a gyakran fájdalmas mindennapokat, a kezeléseket, a nem kívánt mellékhatásokat. Ha például a hajhullásra, vagy a többi mellékhatásra nem úgy gondolunk, mint valami elviselhetetlen kínzásra, hanem mint szükséges rosszra, ami jelzi, hogy a gyógyszerek dolgoznak és gyógyítanak minket, akkor mindent sokkal könnyebb elviselni. Valljuk be őszintén, én tudom, hogy ez egyáltalán nem könnyű. De nem jobb az időnket a lehetőségekhez képest jól eltölteni, mint állandóan rettegni a haláltól?

Több bejegyzésemben is foglalkozom ezzel a témával. Én az első nap eldöntöttem, hogy csak úgy megy, ha pozitívan csinálom végig, nem hagyom, hogy a betegség, és az emberek igazából olyan beteggé tegyenek, ami a papíromra van írva, most pedig biztos vagyok benne, hogy a határozottságom és a hozzáállásom segített abban, hogy most itt ülhetek.

Egy részlet a blogomból:

"Én ezt az elméletet most is követem. Nem mindig könnyű, de igyekszem. Hiszem, hogy a hozzáállásom, és mások hozzáállása nagyon sokat számít. Nem gondolnám, hogy mindenkinek szét kell kürtölni, hogy baj van, mert sajnos vannak, akik nem tudnak segíteni... Semmi szükség a sajnálkozásokra. Én kizárólag olyan emberekkel veszem magam körül (már amennyire lehet csak rájuk korlátozni a kommunikációt), akik pozitívan hatnak rám, akikkel jól érzem magam és nem kezelnek úgy, mint egy élő halottat. Sajnos vannak, akik hozzáállása szerintem nem megfelelő, rájuk nincs szükségem.

David Servan-Schreiber, A rák ellen című könyvében több olyan kutatásról is ír, ami ezzel kapcsolatos. Nem mennék bele nagyon, de a lényeg, hogy azoknak, akik mondjuk úgy pozitívan állnak a betegséghez, sokkal aktívabbak az immunsejtjei. Arról is ír, hogy az immunsejtekre érzelmeink is nagy hatással vannak, sokkal jobban működnek, ha a tulaj jókedvű, vidám, boldog lelki állapotban van. Hát, ha pedig segítünk nekik jól működni, akkor sokkal jobbak az esélyeink is. Nem?

Én sokszor használom a "meg fogok gyógyulni" mondatot. Sőt azt hiszem ezt mondtam először amikor megtudtam, hogy sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondoltuk. Sokan félreértik ezt, és azt hiszik, azért mondogatom, mert én hülye azt hiszem, hogy ennyi az egész. Dehogy ennyi. Én nagyon jól tudom, hogy nem ennyi, de ez is számít... Nagyon is sokat! Igenis van annak jelentősége, hogy én mit gondolok, hogy képesnek tartom-e magam arra, hogy az orvosaim segítségével legyőzzem a rákot. És igen, én most képesnek tartom. Tudom, hogy bármi történhet, de én így gondolom."

A teljes blogbejegyzés itt olvasható:

http://fulesodu.blogspot.hu/2014/01/a-pozitiv-gondolkodasrol.html

Hasonló bejegyzéseim:

http://fulesodu.blogspot.hu/2014/03/pozitiv-megerosites.html
http://fulesodu.blogspot.hu/2014/07/mandalafestes-mert-jot-tesz.html

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.