A daganatos betegek életminősége

Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk a kezelések során, és milyen lehetőségek vannak ezek enyhítésére? Milyen apró életmódbeli változtatásokkal tudjuk elősegíteni a kezelés sikerét? Hogyan tarthatjuk fenn megfelelő erőnléti és tápláltsági állapotunkat, és hogyan győzhetjük le az álmatlanságot vagy a rákbetegséggel járó fájdalmat? Ezek mind olyan kérdések, amelyek legalább egy részével a daganatos betegek többsége a kezelés során szembesülni kényszerül.

A legfontosabb, hogy nem feltétlenül kell beletörődnünk sem a betegségbe, sem pedig abba, hogy mindenképpen kellemetlenül fogjuk magunkat érezni: a tünetek egy része enyhíthető, a betegklubokban pedig jó eséllyel megfelelő lelki támogatásra találhatunk. Fontos észben tartani, hogy mindig van egy jobb közérzet, sok esetben jobb egészségi állapot, amelynek elérését célul tűzhetjük ki magunknak.

Oldalunkon összegyűjtöttük azokat az ismereteket és hasznos tanácsokat, amelyek segítségével a daganatos betegek jobb életminőségben, teljesebb életet élhetnek. Összeállításunkban kiemelten foglalkozunk a rákbetegséget kísérő lelki tényezőkkel, illetve azzal, hogy miben segíthet a betegnek a szakszerű pszichológiai segítségnyújtás. Mindezek mellett igyekszünk átfogó képet adni minden olyan dologról, ami a rákbetegek mindennapjainak része. Reméljük, összeállításunkban választ talál kérdéseire, és tanácsaink egészségére válnak.

Tűzmadár Ház

Aktuális

 • Nyári tudnivalók rákbetegeknek

  A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt. Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

Megküzdés a rákkal

 • A család mint társas támogató rendszer: a jelenlét fontossága a rákos beteg életében

  A rákos megbetegedés minden családban nagy megrázkódtatást okoz. Függetlenül attól, hogy a beteg fiatal vagy idősebb-e, hogy a betegség milyen életszakaszban alakul ki, hogy milyen progressziót jósolnak neki, illetve hogy mely testrész az érintett, a diagnózissal való szembesülés után a családtagok ugyanúgy nehéz helyzetbe kerülnek, mint maga a beteg. A család mint rendszer átstrukturálódik, az élet fenekestül felfordul, és gyakran alapjaiban rendül meg.

A daganatos betegségek kezelése és a mellékhatások enyhítése

Szexualitás

 • Gondok a szex körül

  Szexuális problémák

  Igen gyakori, hogy a rákbetegség során szexuális és párkapcsolati problémákkal is küzd a beteg - az onkológusok szeretnének e téren is segíteni. A Semmelweis Egyetem (SE) "onkológiai műhelymunkájában" legutóbb a rákkezeléseknek ezt az aspektusát dolgozták fel onkopszichológus irányításával az orvosok. Dr. Dank Magdolnát, a SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinia onkológiájának vezetőjét kérdeztük a daganatos betegek legjellemzőbb szexuális gondjairól és azok megoldásáról.

Klubélet

Fájdalomcsillapítás

Sorsközösség

Megküzdés a betegséggel

 • Onkopszichológia

  Onkopszichológia

  ...mert olyan krízist kell átélni, amit a szokványos lelkiállapottal kezelni nem lehet. Minden személyiségnek létezik azonban a rá jellemző krízismegoldó képlete...

  Friss híreink:

 • Hogyan változtathatók meg berögzült megküzdési mechanizmusaink?

  Cikksorozatunk korábbi részében részletesen bemutattuk a megküzdési módokat, a folytatásban pedig arra keressük a választ, hogyan változtathatók meg berögzült megküzdési (coping) mechanizmusaink, illetve mely stratégiák segítik leginkább a gyógyulást.

 • Megküzdési stratégiák

  Megküzdési stratégiák

  A daganatos betegséggel való szembesülés egy olyan hirtelen jövő és nagy mértékű krízishelyzetet jelent az egyénnek, melynek feldolgozása nem könnyű feladat. Az egész korábbi élet átértékelődik, és más megvilágításba kerül a jövő is. A pszichés egyensúly helyreállításában kiemelt szerepet kap, hogy az adott beteg hogyan értelmezi a vele történteket. Az, hogy milyen jelentést ad diagnózisának és az előtte álló megpróbáltatásoknak, nagy mértékben meghatározza mind érzelmei erősségét és minőségét, mind pedig a betegséggel való megküzdésének módját. Cikksorozatunk első cikke a különböző megküzdési módokat mutatja be.