Fájdalomtípusok

Megosztás:

A daganatos betegek a fájdalom szempontjából három csoportra oszthatók, úgymint akut fájdalomban szenvedők, krónikus fájdalomban szenvedők, fájdalomban szenvedő haldokló betegek. Cikk a fájdalom típusairól.

A fájdalom csoportosítása többféleképpen lehetséges. Az egyik fájdalomtípus az akut fájdalom. Könnyű a felismerése és gyakorta egyszerű a megszüntetése is. A betegek rövid ideig szorulnak fájdalomcsillapításra.

A krónikus fájdalom hosszú ideig áll fenn. Ma elfogadott álláspont szerint 6 hónapja vagy annál régebben fennálló fájdalom tekinthető krónikusnak. A krónikus fájdalom rendszerint megváltoztatja a személyiséget, a beteg életstílusát, munkaképességét. A daganatos fájdalomhoz a betegség természetéből adódóan egyéb tünetek is társulnak, ezek növelhetik a fájdalomérzetet. A daganatos betegségeknél és kezelésük mellékhatásaként felléphet hányás, hányinger, székrekedés, hasmenés, álmatlanság, nehézlégzés, köhögés, csuklás, soványság, gyengeség, felfekvés, vizeletcsorgás.

Mi okozhatja a daganatos betegek fájdalmát?
A daganatos betegségben szenvedők fájdalmát okozhatja:

 • maga a daganat
 • a daganat elhelyezkedése
 • a sebészi beavatkozást követő fájdalom
 • a kemoterápiát követő fájdalom
 • a sugárkezelést követő fájdalom
 • egyéb okok, például kísérő betegségekből eredő fájdalom.
   

A daganatos fájdalomhoz a betegség természetéből adódóan egyéb tünetek is társulnak, ezek növelhetik a fájdalomérzetet. A daganatos betegségeknél és kezelésük mellékhatásaként felléphet hányás, hányinger, székrekedés, hasmenés, álmatlanság, nehézlégzés, köhögés, csuklás, soványság, gyengeség, felfekvés, vizeletcsorgás.

A daganatos betegek a fájdalom szempontjából három csoportra oszthatók, úgymint:

 • akut fájdalomban szenvedők
 • krónikus fájdalomban szenvedők
 • fájdalomban szenvedő haldokló betegek.
   

Ez a csoportosítás azért fontos, mert meghatározza, hogy az orvosok milyen kezelést alkalmaznak.

Akut fájdalomban szenvedők

Az akut fájdalom sokszor lehet daganat előhírnöke, daganatos betegek esetén pedig a tumor kiújulásának jele is. Az akut fájdalom többségében jól kezelhető és csillapítható.

Krónikus fájdalomban szenvedők

Krónikus fájdalom kialakulhat mind a daganat kiújulása, mind a daganatellenes kezelés következtében. A reménytelenség, a haláltól való félelem ezt fokozhatja.

Fájdalomban szenvedő haldoklók

A haldokló betegeknél már csak a tüneti kezelés jöhet számításba. Elsődleges cél a fájdalommentesség vagy elviselhető szintű fájdalom biztosítása. A nem megfelelő fájdalomcsillapítás felesleges szenvedést okoz a betegnek és hozzátartozójának egyaránt.

Soha nem hagyható figyelmen kívül, hogy a haldoklónak a tüneti kezelésen kívül lelki szükségletei is vannak. A haldokló lelki szükségleteinek egyike a biztonságra való törekvés, hogy az orvosok mindent megtesznek érte. Fontos a valahová való tartozás érzése, a szeretet és érzelmek kifejezése. Szükség van rá, hogy érezzék: nem jelentenek terhet senki számára. A megértés lélektanilag nagyon fontos a beteg számára.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: