A végbél- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát növelő tényezők

Megosztás:

Számos tényező bizonyítottan növeli a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásának kockázatát. Fontos azonban megjegyezni, hogy akkor is kialakulhat vastagbélrák, ha ezek egyike sem jellemző.

A végbél- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát növeli:
 

  • a helytelen táplálkozás: a túl nagy kalóriabevitel bizonyítottan fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ugyancsak fokozza a kockázatot a túl kevés növényi eredetű táplálék bevitele.
  • a helytelen életvezetési szokások: a mozgáshiány, a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
  • a korábban diagnosztizált polip (a vastagbél nyálkahártyájából a bél ürege felé kitüremkedő szövetnövedék). Ha bárkinél ilyen polipot már diagnosztizáltak fokozott figyelemre és rendszeres szűrésre van szükség.
  • az 50 év fölötti életkor.
  • ha a családban korábban már előfordult vastagbél- vagy végbélrák. Ha a betegség elsőfokú rokonnál (szülő, testvér vagy gyermek) fordult elő, akkor kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb.
  • a betegnél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák.
  • az éveken keresztül a beteg anamnézisben szereplő gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa és Crohn-betegség).


Fontos megjegyezni, hogy akkor is kialakulhat vastagbélrák, ha ezek egyike sem jellemző!

Emésztési problémák, mint például a székrekedés vagy a hasmenés nem növelik a vastagbélrák rizikóját, ugyanakkor a betegség korai előjeleit is jelenthetik.
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.