Veserák

Évente hazánkban mintegy 2300-2400 esetben diagnosztizálnak veserákot. A veserák az a daganatos betegség, amelynek kezelésében az utóbbi 3-4 évben a legjobb eredményeket sikerült elérni, gyakorlatilag forradalmi változás történt: jelenleg 5 új gyógyszer is rendelkezésre áll.

A vesékből igen eltérő sajátságokkal rendelkező rosszindulatú daganatok indulhatnak ki. Ilyen az úgyszólván csak kisgyermekkorban előforduló nefroblasztóma (nephroblastoma) vagy Wilms-tumor, mely a gyermekkorban előforduló rosszindulatú daganatok mintegy 10%-át teszi ki. Ilyen továbbá a vesék ún. kanyarulatos csatornáit bélelő sejtekből kiinduló veserák, mely viszont csak felnőtt korban fordul elő, s többségük 60 évesnél idősebb korban alakul ki. A rosszindulatú vesedaganatok harmadik formáját pedig a vesemedencét és a vesekelyheket bélelő hámból kiinduló rákok képezik, melyek felépítésüket és sajátságaikat tekintve igen hasonlóak a húgyhólyagot és húgyutakat bélelő hámból az urotéliumból (urothelium) kiinduló daganatokhoz.

E három, sajátságaiban eltérő rosszindulatú daganatféleséget összefoglaló néven nevezik veserákoknak. A felnőttekben előforduló rosszindulatú vesedaganatok túlnyomó többségét (mintegy 85%-át) a vese kanyarulatos csatornáit bélelő sejtekből kiinduló, szöveti felépítésüket tekintve mirigyes ráknak, adenokarcinomának megfelelő veserákok képezik.

Veserák összeállításunkat 2010 májusában Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet klinikai igazgatóhelyettes főorvosa segítségével frissítettük. 

 • A vesék szerkezete és funkciója

  A vesék a hasüregben, a deréktáj magasságában , a gerincoszlop két oldalán helyezkednek el. Felnőttben 1-1 vese súlya 150 gramm. Maga a veseszövet a vesekelyhekből és vesemedencéből álló, húgyúti hámmal, urotéliummal bélelt üregrendszer körül helyezkedik el.

 • A veserák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

  A veserákok túlnyomó többsége vérvizelés panaszával jelentkezett betegek kivizsgálása során kerül felderítésre. A három tagból álló jellegzetes tünetegyüttes: a vérvizelés, a féloldali derékfájás és a vesetájékon tapintható daganat ritkán jelennek meg együttesen

 • A veserák terápiája

  A veserák eredménnyel kecsegtető kezelése a daganatos vese sebészi eltávolítása. Ennek lehetőségeit és eredményességét a daganat nagysága, kiterjedése, szomszédos szövetekre való esetleges ráterjedése határozza meg. A veserák kezelésében a sugár- és kemoterápiának kisebb szerepe van.

 • Wilms tumor (nephroblastoma)

  Ez a veséből kiinduló, csaknem kizárólag gyermekkorban előforduló rosszindulatú daganat a vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. E daganat főként 2-4 éves korú gyermekekben fordul elő, 8 éves kor után ritka, felnőttekben pedig kivételesen ritkán fordul elő.

 • A veserák tünetei

  A veserák első tünete leggyakrabban a vérvizelés (hematuria), mely kisebb-nagyobb fokú lehet és fokától függően a vizelet különböző mértékű rózsaszínes, vöröses elszíneződését okozza. Vérvizelés esetén természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kivizsgálással deríti fel, hogy honnan származik a vérzés.

 • A veserák

  Felnőttekben a veserák képezi a veséből kiinduló rosszindulatú daganatok 85-90%-át. A veserák nem tartozik a gyakoribb daganatféleségek közé, az emberben előforduló összes rosszindulatú daganatoknak mintegy 2%-át teszi ki. Előfordulása férfiakban 2-3-szor gyakoribb, mint nőkben.

 • A vesemedence rákja

  A veseállományból kiinduló, előbb ismertetett veseráknál jóval ritkább a vesemedence rákja, mely a vese rosszindulatú daganatainak csupán 8-10%-át képezi.

 • Mit jegyezzünk meg a vese rosszindulatú daganataival kapcsolatban?

  A veserák okát nem ismerjük, megelőzése érdekében tehát nem sokat tehetünk. Dohányosokban valamivel gyakoribb, így a dohányzás elhagyása előnyös lehet. Férfiakban kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő, mint nőkben.

Olvasóink betegtörténetei

 • Édesapám története

  Édesapám 49 éves. 2009 májusában diagnosztizálták nála a veserákot. Valami apró panasszal fordult orvoshoz, aki elküldte hasi ultrahangra. Az ultrahang térfoglaló folyamatot mutatott ki a bal veséjében. Soha semmilyen panasza nem volt, ami arra utalt volna, hogy valamilyen komolyabb betegsége van. A hír az egész családot sokkolta.

 • Remény mindig van

  Remény mindig van, nem tudjuk mikor következik be a minden ember számára elkerülhetetlen, a különbség más embertársainkkal szemben, hogy mi kicsit közelebb állunk hozzá.