A vesemedence rákja

Megosztás:

A vesemedencerák jóval ritkább, mint a veseállományból kiinduló veserák. A vérvizelés miatt a legtöbben hamar orvoshoz fordulnak, így általában korán felismerik a problémát. Az eredményes terápiás megoldást a daganatos vese műtéti eltávolítása jelenti.

A veseállományból kiinduló, előbb ismertetett veseráknál jóval ritkább a vesemedence rákja, mely a vese rosszindulatú daganatainak csupán 8-10%-át képezi. Ez a vesekelyheket, vesemedencét bélelő, a húgyhólyag nyálkahártyájához hasonló hámból indul ki, és szöveti felépítésében is a húgyhólyag ún. papilláris rákjához hasonlít. Ritkábban, főként vesekövesség esetén a kő okozta irritáció hatására a hámban végbemenő változások (metaplázia) következtében a vesemedencében laphámrák alakulhat ki.

A vesemedence rákja viszonylag korán felismerésre kerül, mert rendszerint vérvizelést, hematuriát okoz, így a betegek gyorsabban fordulnak orvoshoz. Problémát jelent viszont a vesemedencében előforduló jóindulatú daganattól, a papillomától való elkülönítése, mely szintén vérvizeléssel járhat. Eredményes terápiás megoldást vesemedencerák esetén is csak a daganatos vese műtéti eltávolítása jelent.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.