A veserák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

A veserák talán legjellegzetesebb tünete a vérvizelés, ezen kívül előfordulhat féloldali derékfájás és a vesetájékon tapintható daganat is. A három tünet együtt azonban ritkán fordul elő. Hogyan zajlik a betegség kivizsgálása és milyen vizsgálatokkal állítható fel a pontos diagnózis?

A veserákok túlnyomó többsége vérvizelés panaszával jelentkezett betegek kivizsgálása során kerül felderítésre. A három tagból álló jellegzetes tünetegyüttes: a vérvizelés, a féloldali derékfájás és a vesetájékon tapintható daganat ritkán jelennek meg együttesen. A diagnosztizálásra került veserákos betegek jelentős hányadában, egyes adatok szerint 1/4-ében, mások szerint több mint 1/3-ában a daganat már igen előrehaladott és áttéteket is képzett.

A tünetekkel jelentkező betegeknél a kivizsgálás a pontos diagnózis megállapításának eszközei: az intravénás pielográfia, mikor is röntgenképen kontrasztot adó anyagot juttatnak be a vizsgálat előtt a beteg vérpályájába. A diagnosztika további eszközei az angiográfia, melynek segítségével a vesében helyet foglaló daganat - rendellenes erezettsége révén - kirajzolódik, felismerhető. Az ultrahangos vizsgálattal pedig - amellett, hogy alkalmas a daganat kimutatására - megállapítható, hogy tömör vagy cisztikus felépítésű daganatról van-e szó (a veserák ugyanis olykor cisztikus felépítésű). A computer-tomográfiás (CT vizsgálat) helyettesítheti a hagyományos kontrasztos radiológiai érvizsgálatokat (angiográfiát) és különösen hasznos a daganat nagyságának, kiterjedésének, szomszédos szervekre való ráterjedése mértékének megállapítására, vagy más szervekben fellépő áttétek felderítésére, vagyis daganat stádiumának meghatározására. Fontos szerepe van a CT-vizsgálatnak abban is, hogy kiderítsék, vajon a tumor beterjedt-e a vesevénába, vagy az alsó testfél vénás vérét összegyűjtő nagyobb vénákba. Erre vonatkozóan mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) még pontosabb felvilágosítás nyerhető.

A kiterjedés pontos meghatározása, a vénás terjedés mértékének megállapítása a műtéti feltételek tisztázása szempontjából rendkívül fontos. Előrehaladottnak mutatkozó veserák esetén csontszcintigráfia végzése is szükségessé válhat, esetleges csontáttétek jelenlétének vagy hiányának kimutatása érdekében.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.