Néhány másodperc alatt továbbíthatóak lesznek a képalkotó leletek

Daganatok.hu 2020. november 26.
Megosztás:

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák az Innomed és az NMHH segítségével, Vodafone 5G-n keresztül.

Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója Magyarországon először nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül, melyhez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyújtott szakmai és technológiai segítséget. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokat illetően.

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú -épp ezért vitathatatlan jelentőségű Varga Róbert egészségügyi innovációja: a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója hazánkban először továbbított elektronikus úton, a Vodafone 5G hálózatán keresztül nagyfelbontású röntgenfelvételt. A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón (pl. pendrive-on) viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig. Az újgenerációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet - árulta el Varga Róbert, az ötletgazda.

Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről - egy ún. PACS szerveren keresztül - egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos. A projektjével egyébként TDK-t is nyert hallgató mindezt az Innomed Medical Zrt. eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette és mutatta be a nyilvánosság előtt. A kórház mint intézmény az egyik legfontosabb, amely a társadalom érdekeit szolgálja, ezért foglalkoztat, hogyan lehetne segíteni a kórházak, az orvosok és a betegek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az 5G technológia megjelenésével e lehetőségek tárháza kibővül. Inkább az adat utazzon, mintsem az orvos! - mondta Varga Róbert, az ötletgazda. 

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: