A legújabb fejlesztések a veserák kezelésében

Daganatok.hu 2022. december 12.
Megosztás:

A veserák mind a férfiak, mind a nők körében a 10 leggyakoribb rákos megbetegedések közé tartozik. A 20. század végén azonban a legtöbb előrehaladott vesedaganatban szenvedő beteg prognózisa nagyon rossz volt. A kezelési lehetőségek korlátozottsága miatt a túlélés legfeljebb egy év volt. A legújabb hatóanyag fejlesztéseknek hála mára az átlagos túlélés bőven 50 hónap felett alakul és a teljes gyógyulásra is reális esélye van a veserákos betegeknek.

A veserák kezelésében első előrelépés az volt, amikor a kutatók felfedezték, hogy a veserák "angiogén", vagyis vérerekben gazdagabb a rák legtöbb formájához képest. Ez a felismerés segítette elő az angiogenezis-gátlók kifejlesztését. Ez egy olyan gyógyszertípus, amely meggátolja ezen daganatok vérellátását, megduplázva a várható élettartamot.

Egy jelentősebb áttörés, amely forradalmasította a veserák kezelését, alig egy évtizede történt, az immunellenőrzőpont inhibitorok kifejlesztése volt, melyek napjainkban is jelentős szerepet játszanak az első vonalbeli terápiában. Sok ráktípus, beleértve a veserákot is, egyedi védekező rendszerrel rendelkezik, de az immunellenőrzőpont inhibitorok lehetővé teszik az immunrendszer számára, hogy elvégezze a munkáját. A jelenleg alkalmazott immunellenőrzőpont gátló gyógyszerek a CTLA-4-et, PD-1-et és PD-L1-et célozzák meg, vagyis azokat az immunsejteken lévő fehérjéket, amelyek korlátozhatják az immunrendszer rákos sejtek elleni védekezését. Ezeket az immunterápiás gyógyszereket gyakran kombinálják - akár egymással, akár más veserák elleni gyógyszerekkel (például angiogenezis-gátlókkal). Előbbi esetében azonban súlyosabbak a mellékhatások (ízületi fájdalom, bélműködési zavar, stb.), amik miatt a beteg körülbelül 10%-a kénytelen abbahagyni a kezelést, habár a legtöbb betegnél az átlagos túlélés 50 hónap vagy több, és sokkal nagyobb az esély a teljes remisszió elérésére.

A legújabb ígéretes előrelépés a hipoxia-indukálható faktor (HIF)-2α-gátló nevű hatóanyag, amely a vesedaganatokban képes blokkolni az új erek kialakulását és a tápanyagok hatékonyabb felhasználását, megakadályozva ezzel a rákos sejtek túlélését és terjedését.

A jövőre nézve a veserák altípusának és a biomarkerek feltérképezésének fejlődése fog segíteni abban, hogy a betegek a leghatékonyabb, a mellékhatások legkisebb kockázatával járó célzott terápiát kapják.

Forrás: https://time.com/6227200/kidney-cancer-treatment-advances/

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: