Kiegészítő kezelés melanomában: a beteg saját immunrendszerének erősítése a cél

Daganatok.hu 2013. április 2.
Megosztás:

Cikkünkben egy igen hosszú, hét éves utánkövetéssel elvégzett klinikai vizsgálat eredményeit mutatjuk be, amelyek alapján a szerzők kifejezett javaslatot tesznek az Avemar kiegészítő terápiaként történő alkalmazására a festékes anyajegydaganatok előrehaladott, harmadik stádiumában.

Bőrünk színét a fekete-barna festékanyagot - idegen szóval pigmentet - termelő sejtek, az úgynevezett melanociták alakítják ki. A sötétebb bőrűeknél ezek a sejtek több, míg a világosabb bőrűeknél kevesebb festékanyagot termelnek. A szervezet többi sejtjéhez hasonlóan ezek a sejtek is a rosszindulatú elfajulás útjára léphetnek.

A melanoma kialakulásának leggyakoribb kiváltó oka - és ezt ma már az átfogó genomikai vizsgálatok eredményei is egyértelműen alátámasztják - a túlzott napsugárzásból származó UV-sugárzás. Az UV-sugarak hatására génhibák, azaz mutációk alakulhatnak ki a melanociták örökítőanyagában, aminek következtében megváltozott szerkezetű fehérjék kezdenek termelődni. Ezek a fehérjék növekedésre és osztódásra serkentik a korábban egészséges sejteket, és megjelenik a legtöbbször igen agresszíven terjedő daganat, a melanoma.

A beteg saját immunrendszerének erősítése a cél

A rosszindulatú, előrehaladott stádiumú festékes anyajegydaganatok kezelésében az utóbbi négy évtizedben nem sikerült jelentős áttörést elérni. Az utóbbi 1-2 évben viszont valódi áttörés van kibontakozóban, a modern, célzott daganatellenes kezelések megjelenésének köszönhetően.

Ezen szerek egyike - nagy általánosságban az Avemarhoz hasonlóan - az immunrendszer serkentésén keresztül próbálja elérni, hogy a beteg szervezete a lehető legsikeresebben vegye fel a harcot a daganattal szemben. Bár a kétféle kezelés közvetlenül nem hasonlítható össze egymással - hiszen az egyik esetben egy törzskönyvezett gyógyszerről, a másik esetben pedig egy speciális, gyógyászati célra szánt tápszerről van szó - párhuzamként mégis érdemes kiemelni, hogy a beteg saját immunrendszerének erősítése olyan elképzelés, amelyet valóban érdemes komolyan venni.

Az alkalmazást tekintve nagyon fontos különbség, hogy a célzott, illetve az immunterápiás gyógyszerek akár önmagukban (vagyis kemoterápiás kezelés nélkül) is alkalmazhatóak lehetnek egyes betegeknél. A melanomás betegeken 2008-ban megvizsgált Avemart ezzel szemben kifejezetten kiegészítő, idegen szóval szupportív terápiaként javasolja a szakemberek egy része.

Az alábbiakban egy olyan klinikai vizsgálat eredményeit ismertetjük, amely kézzelfogható bizonyítékot szolgáltat azzal kapcsolatban, hogy az Avemarral végzett kiegészítő kezelés a rosszindulatú, előrehaladott melanomában szenvedő betegek esetében is komoly előnyökkel járhat.

Maguktól jelentkeztek a neves oroszországi centrum onkológusai

A fent említett vizsgálat eredményei a Cancer Biotherapy & Radiopharmaceuticals című, a rákterápiában innovatívnak és újszerűnek számító kutatásokat bemutató folyóiratban jelentek meg néhány éve. Szerzői a moszkvai N. N. Blokhin Russian Cancer Research Center-ben dolgozó Lev V. Demidov és munkatársai, akik egy állatkísérletes eredményeket részletező tanulmány alapján figyeltek fel az Avemarra.

"A Blokhin Intézet Oroszország egyik legnagyobb onkológiai centruma. Ide az újabb gyógyszervizsgálatokkal is csak igen nehezen lehet bejutni, mert már évekre előre le vannak kötve a kapacitások. Nekünk az Avemarral azért sikerült mégis bekerülnünk, mert az intézet onkológusait érdekelni kezdték a korábbi, állatkísérletes eredményeink. Ezek ugyanis azt mutatták, hogy ha az Avemart kemoterápiás szerrel együtt adják melanomában szenvedő kísérleti egereknek, akkor a kombinációt kapó állatokban egyáltalán nem alakulnak ki áttétek. Ugyanez viszont már nem volt igaz azokra az állatokra, amelyek csak kemoterápiát, vagy csak Avemart kaptak" - mondta Hidvégi professzor.

A meglepő eredményeket olvasva, a Blokhin Intézet kutatói maguk ajánlották fel, hogy melanomás betegeken, klinikai vizsgálat keretében szeretnék megvizsgálni az Avemar hatásait. Demidov és kollégái összesen 52, III-as stádiumú (vagyis előrehaladott) melanomás beteget vontak be a kutatásba. Ezután megvizsgálták, hogy milyen különbségek mutatkoznak a kizárólag kemoterápiával, illetve a kemoterápia mellett kiegészítésként Avemarral is kezelt betegek állapotában.

Jelentősen hosszabb túlélési eredmények az Avemart is kapó csoportban

A vizsgálatba kizárólag olyan betegeket vontak be, akik korábban műtéten estek át. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport az adjuváns kezelésként ilyenkor hagyományosan alkalmazott dacarbazine (DTIC) kemoterápiát, a másik csoport pedig emellé még Avemart is kapott, naponta egyszer, 12 hónapon át folyamatosan.

A betegek mindegyike a melanoma III-as stádiumában volt, ami azt jelentette, hogy a nyirokcsomóba adott áttétek szövettanilag már mindenkinél igazoltan jelen voltak. A vizsgálat kezdete előtt elvégzett műtét egyaránt magában foglalta az elsődleges tumor és az áttétek által érintett nyirokcsomók teljes eltávolítását, amivel a betegek makroszkopikusan betegségmentes állapotba kerültek.

A hosszú, 7 éves utánkövetéssel rendelkező vizsgálat eredményei igen pozitívnak bizonyultak. A progressziómentes túlélés tekintetében - ami azt jelenti, hogy mennyi idő telik el a kezelést követően úgy, hogy nem jelentkezik tumorkiújulás - nagyon jól értékelhető különbség mutatkozott a két csoport között. A kemoterápia mellett Avemart is kapó betegcsoportnál ez az érték 55,8 hónap, a csak kemoterápiában részesülő betegcsoportban viszont mindössze 29,9 hónap volt. A progressziómentes túlélés tehát csaknem a duplájára nőtt.

A teljes túlélés tekintetében - ami azt mutatja meg, hogy átlagosan mennyivel nő a betegek túlélése az újonnan alkalmazott kezelés hatására - szintén igen jónak mondható eredmények születtek. A kemoterápia mellett Avemart is kapó betegcsoportnál ez az érték 66,2 hónap, a csak kemoterápiában részesülő betegcsoportban viszont mindössze 44,7 hónap volt. A teljes túlélés tehát - néhány hónap híján - csaknem a másfélszeresére nőtt.

A betegség előrehaladásának arányai a következő módon alakultak: az Avemart is kapó csoportban csak a betegek körülbelül felének (42,3%) rosszabbodott a betegsége, míg a kontrollcsoportban ez az arány sokkal magasabb, 73,1%-os volt. A halálozások aránya ugyancsak jelentős különbséget mutatott: az Avemar csoportban 34,6%-os, a kontrollcsoportban viszont majdnem a duplája, 61,5%-os volt a halálozási arány - olvasható a cikkben.

Melanomában kifejezetten ajánlott lenne az Avemar alkalmazása

A tanulmány szerzői ezen eredmények alapján erősen ajánlják az Avemar beemelését a magas kockázatú melanomás betegek kezelési protokolljába. Emellett arra biztatták a kollégákat, hogy melanomában vagy más daganatokban tovább vizsgálják a készítmény hatékonyságát.

"Nem tudok róla, hogy melanomában újabb klinikai vizsgálat is folyna az Avemarral. Úgy vélem azonban, hogy a Blokhin Intézet onkológusainak vizsgálatában - a tápszer kemoterápiával kombinált alkalmazását tekintve - már önmagában is kellően meggyőző eredmények adódtak. Abban a kategóriában ugyanis, amelyben az Avemar forgalmazását engedélyezték - speciális, gyógyászati célra szánt tápszer daganatos betegek számára - világszerte nincs még egy olyan készítmény, amelyiknek az Avemarhoz hasonlítható klinikai vizsgálati háttere lenne melanomás betegek esetében. Ugyanez igaz az étrend-kiegészítőként forgalmazott készítményekre is" - hangsúlyozta Hidvégi professzor.

"A melanoma - mint immunfüggő ráktípus - kimondottan az a daganatfajta, ahol nagyon hangsúlyosan tud érvényesülni az Avemar immunrendszert serkentő hatása. A Blokhin Intézet kutatásával kapcsolatban ezen kívül külön is hangsúlyozandó, hogy kifejezetten hosszú időn át végzett vizsgálatról van szó. Ráadásul harmadik stádiumú betegekről volt szó, akiknél a daganat már betört az immunrendszerbe, a távoli szervekbe - tüdő, agy - viszont még nem jutott el. Az ő esetükben a jelenlegi orvostudomány - legalábbis az onkológusok többsége - gyógyíthatatlannak tartja a betegséget. Én ezzel szemben meg merem kockáztatni, hogy a melanoma akár még ebben a stádiumban is gyógyítható lenne - feltéve, hogy a legújabb, célzott vagy immunterápiás kezeléseket az Avemar alkalmazásával kombinálnák. Hozzá kell tennem, hogy ezt nem onkológusként és nem is orvosként, hanem rákkutató biokémikusként mondom" - tette hozzá a professzor.

Hidvégi - aki a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a táplálkozástudomány és dietetika területén - kiemelte: a betegek visszajelzései alapján úgy tudja, hogy a melanoma kezelésével foglalkozó magyarországi centrumokban - köztük az Országos Onkológiai Intézetben - kifejezetten ajánlják az Avemart, mint kiegészítő, az orvos által választott rákellenes kezelés mellett alkalmazható tápszeres kezelést.

(X)

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.