Mit tehet Ön a vastagbélrák és a végbélrák kialakulása ellen?

Megosztás:

Hogyan csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának kockázata? Miért érdemes fokozni a növényi eredetű táplálékok fogyasztását és mérsékelni a húsok, valamint az állati eredetű zsiradékok bevitelét? Mit tehetünk még a vastagbélrák kialakulása ellen?

Táplálkozási szokások

Több növényi eredetű ételt kell fogyasztanunk!

Kevesebb húst és állati eredetű zsiradékot fogyasszunk!

Megalapozottnak tekinthetjük azt a szakmai körökben elfogadásra került megállapítást, hogy az étkezési szokásainkon változtatva a vastagbélrák kockázatát nagymértékben csökkenthetjük. Ehhez csökkentenünk kell a szervezetünkbe bevitt zsírmennyiséget (főleg állati zsírokról van szó), és több növényi eredetű ételt kell fogyasztanunk.

Ezt úgy érhetjük el, hogy sütéshez-főzéshez kevesebb zsiradékot használunk, és kevesebb húst, tojást, zsíros tejterméket fogyasztunk. Ugyanakkor növeljük a zöldség, gyümölcs mennyiségét étrendünkben, és korpás lisztből készült kenyeret fogyasztunk.

Rendszeres szűrővizsgálatok

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. A időben történt polip-eltávolítások a kórkép kialakulásának kockázatát csökkentik, ezért az egyén szempontjából 40 éves kortól javasolt a szűrés.

Amennyiben azonban a családban már volt kolorektális rák (terhelt család, fokozott rizikó), akkor a szűrés megkezdésének időpontját egyénileg kell meghatározni.

Fontos! Ha a családi előzményben 50 évesnél fiatalabb korban fordult elő kolorektális rák elsőfokú rokonnál, akkor a szűrést a rák kialakulásának életéve előtti tizedik életévben kell elkezdeni! Ha tehát valakinek a családjában az elsőfokú rokonnál például 35 éves korában alakult ki a betegség, akkor már 25 éves korban meg kell kezdeni az utódok szűrését!

Szűrési lehetőségek

  • évente, kétévente székletteszt, melyet negatív eredmény esetén 5 évente részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) egészít ki; vagy
  • 10 évente teljes vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) végzése.

Az orvos minden esetben egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

Még fokozottabb kockázatnak vannak kitéve azok, akiknek családjában 3 generációra visszamenőleg előfordult vastagbélrák, gyomorrák, méhtestrák vagy hasnyálmirigyrák, és ezek a rákok 40 éves kor alatt fordultak elő.

Az ilyen páciensnek 20 éves kortól javasolt a szűrővizsgálatok megkezdése!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.