A termékenység megőrzése daganatos betegség esetén

Daganatok.hu 2022. július 20.
Megosztás:

A termékenység megőrzését célzó módszerekkel lehetővé válik a reproduktív szövetek védelme, így a jelenleg daganatos betegségben szenvedők is vállalhatnak gyermeket a jövőben. Számos betegnek születik egészséges babája a termékenységmegtartó kezelés után.

Jövőbeli termékenység veszélybe kerülhet bizonyos daganatos betegségek (pl. méh, mióma) esetében, vagy az azok gyógyítására szolgáló kezelések (bizonyos gyógyszerek, kemo-és/vagy sugárterápia) miatt. Azon betegek, akik a későbbiekben gyermekvállalást terveznek, dönthetnek úgy, igénybe veszik a termékenységmegőrző módszerek egyikét.

Milyen fajtái vannak a termékenység megőrzésének?

A termékenységmegőrző kezelések két kategóriába sorolhatók:

  • petesejtek, embriók, spermiumok és szövetek eltávolítása és lefagyasztása későbbi felhasználás céljából
  • a rákkezelés reproduktív szövetekre gyakorolt ​​hatásának minimalizálása.

Termékenységmegőrzési módszerek nők számára

Petefagyasztás: Hormonkezeléssel serkenthető a petefészkek működése. A termelődő petesejteket a szakorvos eltávolítja, majd vagy közvetlenül lefagyasztja vagy megtermékenyíti őket a fagyasztás előtt.

Az embrió fagyasztása (in vitro megtermékenyítés, IVF): Ezen módszer alkalmazásakor a szakorvos megtermékenyíti a petesejteket a partner vagy idegen donor spermájával, embriókat hozva létre. Az embriók azonnal beültethetők vagy fagyasztva tárolhatók.

A petefészekszövet fagyasztása: A rákkezelés során előfordulhat, hogy a páciens nem tudja kivárni a hormonkezeléshez szükséges 2-6 hetet, ehelyett eltávolíttathatja és lefagyaszttathatja a petefészekszövetet. A rákkezelés után (miután orvosilag is készen áll a fogamzásra), a sebész újra beülteti a felolvasztott szöveteket. Ha a szövet visszanyeri funkcióját, spontán is teherbe eshet.

Petefészek transzpozíció (oophoropexia): Ez a laparoszkópos eljárás, melynek során a sebész a petefészkeket felfelé mozgatja a medencéből, távolabb a kezelési területtől, segíthet megvédeni a petefészkeket a sugárkezelések során. A beteg állapotától, a tervezett sugárzási tértől és anatómiájától függ, hogy a sebész képes-e mozgatni a petefészkeket a petevezetékek károsodása nélkül. Amennyiben mindkét petevezeték sérült, a teherbeeséshez in vitro megtermékenyítésre lehet szükség.

Sugárvédelem: Az ólompajzs megvédheti a petefészkeket a sugárkezelések során. Az onkoradiológus precíz sugárzási technológiákat (például intenzitásmodulált sugárterápia) is alkalmazhat, amelyek korlátozzák a petefészkeket érő sugárzás dózisát.

Termékenység megőrzési technikák férfiak számára

Sugárvédelem: Ez hasonló a nők sugárzás elleni árnyékolásához. Az onkoradiológus korlátozza a herék sugárterhelését árnyékolással vagy pontosabb sugárzási technikák alkalmazásával.

Sperma fagyasztása: Ez egy nem invazív eljárás, amelynek során a pácienstől nyert spermát a hosszútávú tárolhatóság érdekében lefagyasztják.

A hereszövet fagyasztása: Néhány esetben a sperma fagyasztása helyett a szakorvos mintát vesz a hereszövetből, amely spermiumot tartalmazhat, majd ezeket a spermiumokat kivonják és lefagyasztják.

Termékenység megőrzési technikák gyermekek számára

A gyermekkori rákos megbetegedések szintén befolyásolhatják a gyermekek jövőbeli termékenységét. A petefészek- és hereszövetek fagyasztása a gyermekek számára lehetséges, a spermium-, petesejt- és embriófagyasztás pedig a pubertás elérése után alkalmazható. A fiatalabb gyermekek számára előnyös lehet a sugárzás elleni védelem és a petefészek-transzpozíció is.

Milyen szövődményekkel járhatnak a termékenységmegőrző módszerek?

A termékenység megőrzésében alkalmazott eljárásoknak is vannak kockázataik, beleértve az alábbiakat:

  • néhány módszer vérzést, szövetsérülést vagy fertőzést okozhat
  • az in vitro megtermékenyítés növelheti az ikerterhesség, a koraszülés, az alacsony születési súly, a vetélés és a méhen kívüli terhesség kockázatát
  • a petefészek stimulációja megemelkedett ösztrogénszintet okozhat, ami növelheti a vérrögképződés kockázatát és az ösztrogénfüggő rákos daganatok növekedését
  • a petefészek transzpozíciója az áthelyezett petefészkek elfordulását eredményezheti, de petefészek ciszták is kialakulhatnak (egyes esetekben a petefészek eltávolítása is szükségessé válhat).

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.