A gyermekonkológiában is előrelépést hozhat a digitális terápiatervezés

Illyés András 2020. november 4.
Megosztás:

A gyermekonkológia területén végzett vizsgálatának eredményeit mutatta be az Oncompass idén az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) idei konferenciáján. A gyermekek célzott kezelésének eredményei itt még nem állnak rendelkezésre, mivel ezek még nem kezdődtek meg, arra viszont most van először esély, hogy a daganatok jelenleg elérhető legtöbb genetikai adata alapján a lehető legjobb kezelések kerüljenek kiválasztásra.

A gyermekkori daganatokról általában kevesebb szó esik, mint a tumorok felnőttkori formáiról, de itt is számos onkológiai kutatás zajlik, és ezen a területen is folyamatosan jelennek meg új eredmények. Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója arról számolt be, hogy legújabb vizsgálatukban már a DNS fehérjét kódoló részeinek teljes genetikai vizsgálata alapján igyekeznek a lehető legjobb kezelést kiválasztani a daganattal diagnosztizált gyermekek számára.

"A gyermekkorban kialakuló daganatok azért is jelentenek különösen nagy kihívást, mert alacsony esetszámokról van szó, így gyakran nehézségbe a klinikai vizsgálatok kellő mennyiségű résztvevővel történő lefolytatása. A gyermekkori daganatok - bár a halálozási arányuk a baleseteket követően a legmagasabb - emiatt a ritka betegségek közé tartoznak, így a legtöbb esetben nagy nemzetközi összefogással végzik el a gyógyszerek hatásosságát meghatározó klinikai vizsgálatokat. Mi a legutóbb a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájával és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat több tagjával közösen végeztünk el egy vizsgálatot, amelyben több mint száz daganatos gyermeknél történt részletes molekuláris profilvizsgálat" - mondja dr. Peták István.

Egyre több terápiás célpontot sikerül azonosítani

A legkorszerűbb, újgenerációs technológiával úgynevezett teljes exom szekvenálást végeztek a gyermekeknél, vagyis az összes kódoló génszakaszt megvizsgálták. "2007-ben kezdtük ezeket a fajta vizsgálatokat, egy teljes exom elemzése során nagyjából 25 000 gén bázissorrendje kerül meghatározásra. Ezekből elkezdtük kigyűjteni azokat a géneket, amelyek terápiás szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak. 2017-ben még csak a vizsgálatok 40 százalékában sikerült terápiás célpontokat meghatároznunk, idénre azonban a mesterséges intelligencián alapuló interpretációs rendszerünk fejlesztése segítségével ma már mintegy 88 százalékra nőtt a terápiás célpont kimutatásának az esélye. Ezzel egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk: már nemcsak a teljes exom meghatározása vált lehetővé, hanem az is, hogy a daganatok kialakulásában oki szerepet játszó irányító mutációk közül a terápiás célpontokat is nagy arányban azonosítsuk" - mondta a szakember.

"Az onkológiai döntéshozatalt támogató, digitális terápiatervező szoftverünk nagy előnye, hogy minden általuk feltárt génhibát figyelembe tud venni annak érdekében, hogy kiválassza azt a fajta célzott daganatellenes terápiát, amely a legnagyobb valószínűséggel fogja tudni leállítani a rosszindulatú daganatos sejtosztódást, figyelembe véve a gének közötti kapcsolatokat és jelátviteli rendszereket."

A teljes exom után a teljes genom vizsgálata következik

"A klinikai vizsgálatunkban résztvevő gyermekek kezelése az esetek többségében még nem kezdődött el, a terápiás lehetőségeket virtuális molekuláris tumor boardok keretében vitatjuk meg a jövőbeli kezelést végző szakemberekkel. Ez nagyon hatékony, online ugyanis semmi akadálya nincs annak sem, hogy akár egyszerre több, eltérő városban tartózkodó szakemberrel beszélgessünk és hozzunk közös döntéseket. Reménykedem benne, hogy a vizsgálatunk minél több gyermeket fog hozzásegíteni ahhoz, hogy a hagyományos kezelések mellett a legmegfelelőbb célzott kezelést alkalmazhassák náluk a kezelőorvosaik" - mondta dr. Peták István.

"A következő lépés, amely már folyamatban van, hogy a pácienseinknél ne csak a teljes exom, hanem a teljes genom vizsgálatára is sor kerüljön. Erre azért lenne szükség, mert a legújabb kutatásoknak köszönhetően már ismert, hogy minden harmadik betegnél olyan, a rákkal összefüggő mutáció van jelen, amely nem az exomban, hanem a DNS nem-kódoló tartományaiban található."

A gyermekeknél a hagyományos kezelések kiegészítéseként jönnek szóba a célzott kezelések

Dr. Garami Miklós gyermekonkológus, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető egyetemi decense - aki munkatársaival szintén részt vett az ESMO konferenciáján nemrég bemutatott vizsgálatban - kérdésünkre elmondta, hogy bár a gyermekek esetében önálló elsővonalbeli kezelésként ma még nem jönnek szóba a célzott a daganatellenes kezelések, a hagyományos kezelések kiegészítéseként már mód nyílhat az újabb gyógyszerek alkalmazására is.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat központjaiban évente 250-300 új daganatos gyermeket (0-18 éves korosztály) kezdenek el kezelni. A gyermekek körülbelül kétharmadát lehet ma már sikeresen kezelni, ami azt jelenti, hogy ők felnőtt korukra a legtöbb esetben teljesen egészségesen, daganatmentesen élhetnek. Azt, hogy valaki gyógyultnak tekinthető-e, az aktív kezelés befejezésétől számított 5 év elteltével mondható meg.

"Magyarországon jelenleg az európaival azonos onkológiai protokoll szerint történik a gyermekek daganatellenes kezelése. Ez azt jelenti, hogy hazánkban is ugyanazokat a kezeléseket alkalmazzuk, mint az osztrák, a német, az angol vagy a francia kórházak. Az eredményeink hasonlóak az Európában elért terápiás eredményekhez, hozzájuk képest tehát nem vagyunk semmilyen hátrányban. Az alap kezelés a gyermekkori vérképzőszervi daganatoknál jelenleg a körülbelül fél-egy évig tartó erőteljes, a csontvelő működését elnyomó, idegen szóval mieloszupresszív hatású kemoterápia. Tumortípustól függően ezt az alapvető kezelési formát egészíthetik ki a különféle sebészeti beavatkozások vagy a sugárkezelés" - ismertette a gyermekonkológia jelenlegi hazai helyzetét dr. Garami Miklós.

"Mivel a daganatok többségénél ma már időben megismerhető a sejtmagban lévő információ, a magas kockázatú terápiás besorolást kapott gyermekkori daganatos betegek esetében az is lehetséges, hogy a kezelés megkezdésekor a gyermekek többsége számára elérhetővé váljon a daganat részletes genetikai profilvizsgálatának eredménye. Az elsővonalbeli kezelést ezek az eredmények egyelőre nem írják felül, amennyiben azonban a gyermek nem reagál megfelelően a számára elsőként adott kezelésre, akkor az említett genetikai információk alapján olyan gyógyszerek adására is lehetőség nyílik, amelyek egy-egy meghatározott molekuláris célpontra hatnak" - foglalta össze a gyermekkori terápiák legújabb lehetőségeit a gyermekonkológus.

A szakember azt reméli, hogy a tumorok genetikai profiljának részletes és időben történő megismerése a jövőben még tovább fogja javítani a gyermekkori daganatos betegek már eddig is kiemelkedően magas túlélési esélyeit.

Tízből kilenc gyermek már meggyógyítható az egyik gyermekkori leukémiatípusban

Jelenleg átlagosan a gyermekek kétharmada gyógyítható meg, vannak azonban olyan gyermekkori daganatok is, ahol ez az arány még jobb.

Dr. Kriván Gergely, a Dél-Pesti Centrumkórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának vezető főorvosa kérdésünkre néhány éve elmondta, hogy az akut limfoid leukémiában (ALL) lassan már a gyermekek közel 90 százalékát teszik ki azok, akik véglegesen meggyógyíthatóak ma Magyarországon.

Annak, hogy a gyermekkori daganatok egy részénél a felnőttkori eseteknél jóval hatékonyabb a kemoterápiás kezelés, többféle oka is van. Az egyik, hogy a gyermekkorban előforduló daganatok biológiája más, mint a felnőttkorban előfordulóké. Egy másik ok, hogy a felnőttkori daganatos betegségeknél sok más betegség is jelen lehet egyidejűleg, ami rontja a kezelési eredményeket. Egy harmadik ok, hogy felnőtteknél sokszor már az immunrendszer működése sem áll vissza a régebbi szintre egy kemoterápiás kezelést követően.

A háttérben álló okoktól függetlenül a klinikai tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy a gyermekkori daganatos betegségek általában sokkal hatékonyabban kezelhetőek kemoterápiával, mint a felnőttkori tumorok. Ez a hatékonysági arány az, amely a célzott daganatellenes kezelések gyermekeknél történő bevezetésével remélhetőleg még tovább javulhat majd a jövőben.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.