A tüdőszűrés tapasztalatai és fontossága a tüdődaganatok diagnosztikájában

2004. április 8.
  e-mail nyomtatás

A mellkasröntgen-felvételekkel felfedezett tüdőrákos betegek körében a betegség stádiummegoszlása kedvezőbb, és a sikeresen operáltak aránya duplája a panasszal felfedezettekhez képest. A Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint indokolt a 40 év feletti dohányosok évenkénti ernyőfénykép-szűrése. Az ernyőfénykép-szűrőpark modernizálása elengedhetetlen.

A megbetegedések zömére igaz - de különösen így van ez a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel -, hogy a terápiás lehetőségek annál kedvezőbbek, minél hamarabb, minél koraibb stádiumban kerül felfedezésre az adott kórkép. Másodlagos megelőzés, azaz szekunder prevenció alatt a betegségek tüneteket még nem okozó, úgynevezett preklinikai fázisban, szűrővizsgálattal történő felfedezését értjük.

A múlt század nyolcvanas éveiben világszerte az a vélekedés alakult ki, hogy a tüdőrák vonatkozásában nincs igazán alkalmas szűrővizsgálati módszer. Az Egyesült Államokban több, a tüdőrák szűrésével kapcsolatos vizsgálat történt. A vizsgálatok értékelése ellentmondásos volt abból a szempontból, hogy csak a kórképre jellemző tüdőrákhalálozást elemezték. A kilencvenes évek közepétől kezdték átértékelni a korábbi álláspontot a szűréssel kapcsolatban. Újabb vizsgálatokat kezdeményeztek és s folytatnak napjainkban is, hogy tisztázzák a tüdőrák szűrésének lehetőségét és hatékonyságát.

Új, intenzíven kutatott módszer az alacsony sugárterheléssel járó, mellkasi komputer tomográffal (CT-vel) végzett szűrés, melyet 40 év feletti dohányosokon végeznek évenkénti gyakorisággal. A kezdeti eredmények bíztatóak, de számos kérdés vetődik fel még a módszerrel kapcsolatban. Két-három év múlva, a nagy klinikai vizsgálatok befejezése után többet tudhatunk a szűrés valódi hatékonyságáról, bár azt már ma is megállapíthatjuk, hogy igen magas a költségigénye.

Hazánkban a korábban népbetegségként pusztító tüdőtuberkulózis miatt a múlt század hatvanas éveiben kiépült a tüdőszűrésnek a mellkasröntgen-felvételen, az ún. ernyőfénykép-szűrésen alapuló rendszere. Évtizedek alatt kialakult egy jól működő hálózat, amelynek eredményeképpen ma is 184 ernyőfénykép-szűrőállomás működik az országban, szakképzett orvosokkal és tapasztalt asszisztensekkel. A vizsgálatok száma a hetvenes években volt a legmagasabb, a szűrés akkor lehetett a leghatékonyabb. Ez utóbbi azt jelentette, hogy az akkori tüdőrákos betegek felét szűréssel fedezték fel. Sajnos a későbbiekben a szűrési fegyelem lazulásával a kiszűrtek aránya csökkent: ma a tüdődaganatok körülbelül egyharmadát emelik ki ilyen módon.

A magyarországi adatok arra utalnak, hogy az ernyőfénykép-szűréssel felfedezett tüdőrákos betegek körében a betegség stádiummegoszlása kedvezőbb, a sikeresen operáltak aránya duplája a panasszal felfedezettekhez képest. Az ernyőfénykép-szűréssel kapcsolatos kedvező hazai adatokat több, főként Japánban végzett vizsgálat is alátámasztja. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ernyőfénykép-szűrések segítségével továbbra is kiemelésre kerülhetnek egyéb betegségek is, így elsősorban a tüdőtuberkulózis, bizonyos nyirokúti megbetegedések, a szív alaki elváltozásaival járó kórképek stb.

A tüdőrákos betegek rizikócsoportja jól meghatározható: a dohányosok és a járványtani (epidemiológiai) adatok alapján a negyven év felettiek képezik. Indokolt tehát - a tüdőgyógyász szakmai kollégium állásfoglalásával egybecsengően - a 40 év feletti dohányosok évenkénti ernyőfénykép-szűrése.

Sajnálatosan a hazai ernyőfénykép-szűrőpark egy része elavult, és nem felel meg a szakmai követelményeknek. Így szükséges a modernizálás, a digitális technikával történő mellkasröntgen-szűrővizsgálat centrumokban történő kifejlesztése. Fontos, hogy ezt a törekvést a Népegészségügyi Program mind elviekben, mind pedig gyakorlatban a fejlesztéshez szükséges anyagi eszközök biztosításával is támogassa.

Az egészségügyben dolgozó szakembereknek - amellett, hogy dohányosok esetén minden egyes vizitnél fel kell hogy hívják a páciens figyelmét a dohányzás káros hatására, illetőleg javaslatot szükséges tenniük a dohányzás elhagyására - fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy miért fontos az évenkénti ernyőfénykép-szűrésen való részvétel. Ebben segítséget kell hogy nyújtsanak a médiumok és a civil szervezetek is.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.