CT-vizsgálattal a tüdődaganatok 70 százaléka korai stádiumban kimutatható

Daganatok.hu 2021. március 16.
Megosztás:

A dohányosok és ex-dohányosok CT-vizsgálata feltárja a tüdődaganatokat, amikor elég korai stádiumban vannak, így eltávolíthatók ahelyett, hogy észrevétlenül tovább növekednének - derül ki egy új tanulmányból. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szakértői most azt követelik, hogy a brit kormány vezesse be a dohányosok és a volt dohányosok rutinszerű CT-vizsgálatát a tüdőrák okozta hatalmas halálozás csökkentése érdekében.

A Summit tanulmány, amelyet a University College London Hospital-ban végeztek, valódi reményt nyújt arra, hogy a tüdőrákot korán felismerjék.

A vizsgálat szerint az emberek tüdejében észlelt szövetszaporulatok 70 százalékát a betegség I. vagy II. második stádiumában azonosították: ez a korai diagnózis szokásos arányának hatalmas növekedése - számol be a kutatásról a radiologia.hu.

“Ez valóban nagy áttörés a tüdőráknál" - mondta a Guardiannak dr. Sam Janes a UCLH-tól, a vizsgálat vezető kutatója. "A tüdőrák esetén még soha nem volt semmi, ami lehetővé tette volna, hogy ezt a destruktív rákot korábban felismerhessük és kuratív kezelést kínáljunk ilyen számú tüdőrákos betegnek."

Egy valóban hatékony vizsgálat

“Fontos kiemelni, hogy mennyire hatékony a CT-vizsgálat. A UCLH-ban működő tüdőrák-klinikámon tízből hét embernek olyan rákja van, ami inoperábilis, gyógyíthatatlan, az első alkalomtól fogva, ahogy orvoshoz fordultak. Míg a Summitnál látható rákos megbetegedéseknél tízből hét potenciálisan gyógyítható, mert korábban felismerték őket."

“Sok-sok olyan páciensünk van, akik nem hiszik el, hogy olyan szerencséjük van, hogy részt vettek a vizsgálaton, és tüdőgócot - korai rákot - találtak, majd megműtötték őket. Az emberek három-öt napon belül kikerülnek a kórházból, és hat héten belül visszatérhetnek a munkájukhoz vagy a szokásos rutinhoz. Ez megakadályozta őket abban, hogy esetleg 18 hónappal később orvoshoz forduljanak egy áttétes és gyakran gyógyíthatatlan rákkal."

Janes és csapata 180 tüdőrákos esetet talált 12 100 dohányos és volt dohányos között, akik 55-78 évesek voltak. A résztvevők önként jelentkeztek, amikor invitációs levelet kaptak háziorvosuktól. Ezen elváltozások 70 százalékát első vagy második stádiumban fedeztél fel.

A szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kormánynak lépnie kell a dohányosok és volt dohányosok rutinszerű szűrésének bevezetésében, annak érdekében, hogy csökkentsék a betegség miatti rettenetes haláleseteket.

(radiologia.hu)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.