Megvalósítható a füstmentes világ? - Beszámoló a 9. E-cigaretta Csúcstalálkozóról

2022. január 5.
Megosztás:

Az E-cigarette Summit az egészségügyi szakemberek, a dohányipar képviselői és a szabályozásban részt vevő szakértők egyik legnagyobb jelentőségű fóruma az e-cigarettákkal és az egyéb alternatív dohánytermékekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények bemutatására, értelmezésére és megvitatására. Idén 9. alkalommal került megrendezésre az Egyesült Királyságban, 2021. december 7-8-án.

Az aktív és passzív dohányzás által okozott egészségi ártalmak - szájüregi daganatok, a légutak és a tüdő rosszindulatú daganatai, krónikus légúti-, szív- és érrendszeri betegségek - jól ismertek, ennek ellenére 2020-ban a magyar lakosság 28 százaléka dohányzott, jellemzően a 25-54 év közötti korosztály, átlagosan 14 szál cigarettát fogyasztva naponta.
Az Európai Unió legtöbbet dohányzó tagállamainak egyikeként Magyarországon a népegészségügyi problémát jelentő rosszindulatú daganatos halálokok közül a leggyakoribb a tüdőrák, amelynek akár 90 százaléka megelőzhető lenne a nikotin- és dohánytartalmú termékek használatáról való végleges leszokással, ez tehát továbbra is a leghatásosabb és legeredményesebb módszer a dohányzás okozta ártalmak csökkentésére. A legjobb megoldás persze az, ha rá sem szokunk a cigarettára.

Sajnálatos módon a leszokni szándékozók csupán 8 százaléka tudja véglegesen lerakni a cigarettát - még szakmai támogatás igénybevétele mellett is. A dohányzók többsége tehát valamilyen okból nem tud lemondani a cigarettázásról. Számukra érdemi ártalomcsökkentési lehetőséget nyújthatnak a füstmentes technológiák: az e-cigaretta, amely nikotinpárát képez, vagy a dohányhevítéses technológia, melynek használata során csak annyi hő képződik, ami képes a dohány- és nikotinpárát felszabadítani, de égés hiányában nem keletkezik füst és kátrány.

Az alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó alternatív technológiákra való váltással tehát jelentős előrelépés érhető el a károsanyag kitettség kapcsán a cigarettázással összehasonlítva, de továbbra is hangsúlyozandó, hogy a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölése továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyásával érhető el.

Ezek az új technológiák sem kockázatmentesek - mivel így is jut például nikotin a szervezetbe, ami függőséget is okoz -, mégis arra ösztönzik a szakembereket, hogy fontolóra vegyék a potenciálisan kevésbé káros alternatív, füstmentes technológiák által nyújtott ártalomcsökkentés lehetőségeit is. Az e-cigaretta és az egyéb, új dohánytermékek megjelenése azonban megosztja mind az orvosszakma képviselőit, mind pedig a politikai döntéshozókat.

Az E-cigarette Summit az egészségügyi szakemberek, a dohányipar képviselői és a szabályozásban részt vevő szakértők egyik legnagyobb jelentőségű fóruma az e-cigarettákkal és az egyéb alternatív dohánytermékekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények bemutatására, értelmezésére és megvitatására. Idén 9. alkalommal került megrendezésre az Egyesült Királyságban, 2021. december 7-8-án.
A csúcstalálkozó állandó célkitűzése, hogy konstruktív párbeszéd során feltárhatók legyenek az eltérő nézetek egy közös, jelentős népegészségügyi feladat, azaz a dohányzással összefüggő halálozás és megbetegedések csökkentésével kapcsolatban, és konszenzus alakuljon ki a leghatékonyabb egészségügyi stratégiákról.

A dohányzás a legnagyobb megelőzhető halálok a fejlett világban, világszerte több, mint 1 milliárd ember érintett. A dohányzás visszaszorítására irányuló több évtizedes erőfeszítések és a dohányzás ártalmairól szóló széles körű felvilágosítás ellenére a dohányzók arányának csökkenése lassú. Azokban az országokban azonban (például Svédország, Japán), amelyek felkarolták az ártalomcsökkentést, gyorsan és jelentősen, akár 30 százalékkal csökkent a hagyományos dohánytermékeket fogyasztók aránya. Az E-cigaretta Csúcstalálkozó tehát egy nagyon fontos platformja lehet a rendelkezésre álló szakértői vizsgálatok és értékelések bemutatásának, és hozzásegíthet annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy milyen úton lehetünk képesek elérni a füstmentes világot.

A megfelelő jogi szabályozás kialakításához a témában érintett szakértőknek fontos hiteles forrásból megismerniük a füstmentes technológiákban rejlő előnyöket és a kockázatokat. Utóbbiakkal kapcsolatos szkepszis gyakran nélkülözi a tudományos alapok ismeretét. Egyre több tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az e-cigarettára történő váltás kevésbé káros lehet, mint a cigarettázás folytatása, és ezen technológiák használatával jelentős ártalomcsökkentés érhető el a cigarettázással összehasonlítva. Ennek ismeretében a cigarettázás visszaszorítására irányuló népegészségügyi célkitűzések sorában a sikert a füstmentes világ jelentheti, melynek eléréséhez globális lépésekre van szükség erős, független bizonyítékokkal, tudományosan megalapozott politikával, valamint a kockázatok átlátható megvitatásával és az előrehaladás nyomon követésével.

A dohányzással kapcsolatos egészségkárosító hatások azonban teljes mértékben továbbra is kizárólag a dohány és nikotintartalmú termékek teljes mellőzésével küszöbölhetők ki.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.


 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.