Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Daganatok.hu 2020. március 1.
Megosztás:

Egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

Az International Journal of Cancer 2020. február 5-i számában megjelent tanulmány szerint az 50 évesnél fiatalabb korosztály női tagjainál gyorsabban nő a tüdőrákos megbetegedések aránya, mint férfiaknál. A növekedést leginkább az adenocarcinomák megszaporodása okozza. (A dohányzás minden szövettani típusú tüdőrák kockázatát növeli, de a dohányzókban leginkább a laphám karcinomák és a kissejtes tüdőrákok kockázata nő). 

Dr. Miranda M. Fidler-Benaoudia (Cancer Control Alberta, Alberta Health Services, Calgary, Kanada) és munkatársai 40 országból származó, 1993 és 2012 közötti adatokat értékelték. Megállapították, hogy hat országban - köztük az USA-ban és Kanadában - szignifikáns mértékben megfordult az 50 évesnél fiatalabbak körében a férfi és női tüdőrákos megbetegedések gyakoriságának aránya (IRR, incidence rate ratio), míg további 23 országban szintén a nők megbetegedéseinek aránya növekszik nagyobb, de nem szignifikáns mértékben.

Napjainkig a tüdőrák inkább a férfiak betegsége volt, mivel a férfiak fiatalabb életkorban kezdenek el dohányozni, és általában többen is dohányoznak közülük, mint a nők közül. Manapság azonban a férfiak és nők tüdőrákos megbetegedésének gyakorisága egyre közeledik egymáshoz. Az idézett vizsgálat adatai szerint az Egyesült Államokban a tüdőrák gyakorisága nőkben magasabb a férfiakénál.

A részletes nemzeti és regionális adatokat a Cancer Incidence in Five Continents nyolcadik és kilencedik kötetéből vették, ebben a 40 országból származó 1993 és 2012 közötti adatok 5 éves periódusokra osztva találhatók meg. Ezen túl felhasználták a Global Health Data Exchange adatait, melyben a Global Burden of Disease Study 2015 (1980 - 2015 közötti) adatai szerepelnek az egyes országok, a nemek és a napi dohányzás szerinti felosztásban.

(OTSZ Online

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.