Országos Onkológiai Intézet: Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét

A Varian TrueBeam lineáris gyorsító - a kezelésekhez igazodóan - különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes (Fotó: MTI, Kovács Attila)A Varian TrueBeam lineáris gyorsító - a kezelésekhez igazodóan - különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes (Fotó: MTI, Kovács Attila)
MTI 2014. október 13.
Megosztás:

Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét a fővárosban az Országos Onkológiai Intézetben. A 800 millió forint értékű lineáris gyorsító beszerzését az intézmény saját költségvetéséből fedezi.

Kásler Miklós, az intézet főigazgatója elmondta: egy 23 éves készüléket cseréltek le a részletre megvásárolt berendezéssel. A lineáris gyorsító különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes. A berendezés speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal történő kezelés, így jelentősen rövidül a besugárzási idő. Fontos része az integrált képalkotás, amelynek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegek beállításának pontosságát, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt, vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, amely csökkenti a mellékhatásokat.

A készülék lehetővé teszi az úgynevezett forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, amellyel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy a közeli egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése minimális marad. A készülék alkalmas az úgynevezett mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni - elsősorban a mellkasi régióban - a légzés miatt elmozduló daganatot. A nagy pontosság és a képi ellenőrzés miatt kisméretű daganatok besugárzása is végezhető a készülékkel koponyán belül és kívül is.

Az új készüléknek köszönhetően csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje az országos centrumként működő intézetben, továbbá használatával az Országos Onkológiai Intézet újabb nemzetközi klinikai kutatási programokba kapcsolódhat be.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.