Vészhelyzet az otthoni szakellátásban

Daganatok.hu 2022. március 25.
Megosztás:

Bár az otthoni szakápolás és hospice ellátás az alapellátás részeként működnek, finanszírozás és bérek szempontjából elkülönülnek a többi egészségügyi ellátástól és a szakdolgozói bérektől. Ha nem jön a régóta várt változás, ellátási katasztrófával kell szembe nézniük. A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület közös közleménye.

Az otthoni szakellátás - jellegéből adódóan - láthatatlan, ahogy az ellátást nyújtó, magasan képzett szakemberek is. Ez az ellátási forma sajnos nincs szem előtt, leginkább azok ismerik, akiknek otthonukban szükségük van rá. Éppen ez a "rejtettség" hordozza azt a veszélyt is, hogy a szolgálatok észrevétlenül a megszűnés küszöbére sodródjanak.

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás finanszírozása kizárólag vizitdíj alapú, a vizitdíjak évek óta nem változtak, tehát nem veszik figyelembe a különböző költségek növekedését! A területen dolgozó, magasan képzett szakemberek nem részesültek az egészségügyi dolgozók béremeléséből, így méltatlan helyzetbe kerültek. További probléma, hogy a szolgálatok a járványhelyzet miatt jelenleg nem a tényleges ellátási eset/hospice nap után kapják a térítést, hanem átlagfinanszírozás lépett életbe. Ennek összege jelentősen alacsonyabb a teljesítmény alapú finanszírozásnál, kevesebb beteg ellátását teszi lehetővé, emiatt az otthoni szakápolásban várólisták alakultak ki.

A fentiekből jól látható, hogy az egész finanszírozás frissítésre szorul. A jelenlegi finanszírozás a szolgálatok végét jelentheti, több tízezer beteg ellátását lehetetleníti el, miközben éppen az a cél, hogy ez az ellátási forma tehermentesítse a kórházakat.

Az otthoni ellátásban dolgozó, speciálisan képzett szakemberek súlyos betegek szakápolását, rehabilitációját, életvégi gondozását végzik kórház helyett a beteg otthonában. Olyan szakfeladatokat látnak el, mint infúziós terápia, krónikus sebek ellátása, katéterezés, fájdalomcsillapítás, gyógytorna stb. Fontos lenne, hogy ugyanolyan megbecsülést kapjanak, mint a többi egészségügyi szakdolgozó

A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület az otthoni szakápolás és hospice területével foglalkozó szervezetek, önkéntes társulásán alapuló, a szakmai-tudományos munkát koordináló, hazai, ágazaton belüli és kívüli kapcsolatok fejlesztését támogató szervezet.  Törekvésünk fő célja az otthoni szakápolás és hospice, mint ellátási forma általános és speciális érdekeinek védelme, szakmai kereteinek fejlesztése, gazdasági lehetőségeinek elősegítése.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület küldetése elősegíteni a gyógyíthatatlan, elsősorban daganatos betegek minőségi, életvégi ellátását. Az egyesület összefogja és képviseli a hazai hospice szolgálatok közösségét, elősegíti a hospice alapelvek megvalósulását: védi az emberi méltóságot és az életminőséget. Feladata a hospice ellátás minőségének fejlesztése, ismeretterjesztés, szakemberek oktatása, a szakmai és társadalmi szemléletformálás.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.