Új navigációs rendszer segíti az onkológiai betegek ellátását a Semmelweis Egyetemen

2022. december 8.
Megosztás:

Kelet-Közép Európában is egyedülálló navigációs rendszerrel gazdagodott a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlege. Az új eszköz az elsődleges és áttétes máj, vese, hasnyálmirigy, tüdő és csontdaganatok kezelésének tervezésében és pontosabb kezelésében nyújt segítséget, megkönnyítve egyebek mellett a nehezen hozzáférhető daganatok vagy áttétetek operációját is. A készülék november elején érkezett meg a Semmelweis Egyetemre, az elmúlt hetekben már több mint 10 műtétet végeztek vele társadalombiztosítási finanszírozással.

Már a beavatkozás után egy hónappal végzett kontroll CT is igazolta az új, úgynevezett sztereotaxiás navigációs rendszerrel végzett műtét sikerességét az elsők között operált áttétes májdaganatos beteg esetében.  A 67 éves nő november első napjaiban esett át a beavatkozáson a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlegén. A "tervező és navigációs rendszer" nemcsak az utat mutatja meg a daganatok megközelítéséhez, hanem pontosan oda is vezeti az orvosokat, ahol a daganatok találhatóak.  A navigációs rendszer révén a szakemberek precízebben meg tudták tervezni a kezelést, pontosabban határozhatták meg a tumor kezeléséhez szükséges kezelőtű bevezetésének pozícióját, ezáltal rövidebb ideig tartott az operáció, és a beteg is gyorsabban felépült a műtétet követően. Mindössze két napot kellett a klinikán töltenie.

Több mint 20 éve végeznek Magyarországon úgynevezett termoablációs beavatkozásokat, amely során a daganatszöveteket rádiófrekvenciával vagy mikrohullámmal melegítik fel, ezáltal roncsolják. Itthon frissen bevezetett módszer a kriobláció, amikor a daganatsejteket fagyasztással pusztítjuk el, ezt az eljárást idén februárban mi végeztünk hazánkban először

- idézi fel dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlegének vezetője. Az egyetemi docens hozzáteszi: ezek a beavatkozások eddig szintén CT- vagy ultrahangvezérelve történtek, de nagyon nagy tapasztalat kellett a kezelőorvos részéről a kezelőtűk pozícionálásához, emellett a kezelés sikerességének azonnali, precíz kontrolljára nem volt lehetőség. Ez az eszköz még jobban segíti a beavatkozás előtt a kezelőtűk elhelyezésének megtervezését, és egy célzóberendezés segítségével ezek elhelyezését is egyszerűbbé teszi.

"Fontos, hogy a beteget altatásban kezeljük, ezáltal a teste mozdulatlan legyen, így a tűt pontosan oda tudjuk beszúrni, ahol ezt a tervezéskor kijelöltük, mindezt egy ellenőrző CT-felvétellel is igazoljuk. A beavatkozás végeztével egy új szoftvernek köszönhetően az ellenőrző program összeveti a tervet az eredménnyel, és pontosan színkódolva, 3D-ben leképezi az eredményt, megjelölve, hogy hol van még esetleg olyan terület, ahol élő daganatsejtek lehetnek, ezt a területet még ekkor kezelni tudjuk" - magyarázza a CT-vezérelt ablációs eljárás menetét a szakember.

A beavatkozás a daganatellátás fontos kiegészítő kezelése lehet, de azt minden esetben az onko-teamek döntik el, hogy az adott betegnek műtéti, gyógyszeres vagy egyéb terápiás beavatkozásra van-e szüksége. A daganat vagy áttét elhelyezkedésétől, méretétől függően lehetséges, hogy egyetlen kezelés is elegendő, de lehet, hogy több beavatkozás szükséges a sikeres terápiához.

A szív- és érgyógyászati problémák mellett daganatos betegségekben halnak meg a legtöbben Magyarországon, ezért különösen jelentős, hogy szélesítsük az egyetemen elérhető onkológiai ellátásokat, bővítsük a klinikai portfóliónkat, hogy az új technológiákat elsőként ott alkalmazhassuk, ahol a jövő orvosait képezzük

- tette hozzá dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint fontos, hogy az onkológiai műtétek során egyre inkább az a szemlélet érvényesüljön: minden beteg szövetet eltávolítsunk, ugyanakkor a lehető legtöbbet megtartsuk az ép szervből, hogy elláthassa funkcióját. A jövő a nagy hasi műtétekkel szemben egyre inkább a betegnek minimális terhelést okozó minimálinvazív műtéteké, mint amilyen a sztereotaxiás navigációs rendszerrel végzett beavatkozás is. Ezek gyorsabb gyógyulást eredményeznek rövidebb kórházi kezelés mellett, mindezt vágás nélkül.  Jelenleg 15 ország 43 centrumában használják világszerte ezt a sztereotaxiás navigációs rendszert. A több mint 100 millió forint értékű eszközt az egyetem saját forrásból szerezte be.

Forrás: Semmelweis.hu

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.