Csontszcintigráfia

Megosztás:

A csontszcintigráfia a rosszindulatú daganatok csontáttéteinek kimutatására szolgáló egyik legérzékenyebb képalkotó eljárás.

A vizsgálatkor úgynevezett "Technicium-99-el" jelölt foszfonátokat adnak vénásan a betegnek, amelyek a fokozott aktivitás következtében dúsulnak a rákos sejtekben. Ez az aktivitás fokozódás hamarabb jelzi kóros csontfolyamatot, mint a röntgensugár.

A kontrasztanyag beadása után 1 liter folyadékot kell meginnia a betegnek. Az anyag bejuttatása után 2-3 órával gamma kamerával sorozatban készülnek felvételek elöl- és hátulnézetből az egész testről vagy külön-külön a koponyáról, a törzsről és a végtagokról.

A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, szövődményt nem okoz. Terhesség esetén nem végezhető. A szoptatás nem kizáró ok, de azt 24 órára fel kell függeszteni.

A csontszcintigráfia vizsgálat diagnosztikai értékelése

A csontszcintigráfia előnyei:

A módszer nagyon érzékeny.

A csontszcintigráfia hátrányai:

A kapott kép nem "specifikus" egy-egy betegségre: számos kórfolyamat hozhat létre hasonló elváltozást.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.