Képalkotó vizsgálatok, amikre készülni kell. De hogyan?

Brjeska Dóra 2022. január 18.
Megosztás:

A daganatos betegségekkel rengeteg dolog jár együtt, ilyenek a képalkotó vizsgálatok a diagnózis felállításához, vagy éppen később a betegség követéséhez szükséges kontrollvizsgálatok. Ezek között pedig van olyan, amire fontos, hogy megfelelően készüljön fel a beteg.

Ha vizsgálatokra készülésről beszélünk, meg kell mondanom ebben nagyon jó vagyok. Utálok ruhákkal szöszmötölni az öltözőben. Lehet, hogy már hívnak be, mikor még sehol nem tartok, vagy már jönne a következő én meg kínosan lassan öltözöm. Kinek kell ez a stressz? Éppen ezért az olyan vizsgálatokhoz, amikor nem szabad, hogy fém legyen rajtam, megvannak a külön ruhadarabjaim. Ha semmit nem kell levenni, aztán vissza, egy csomó időt és energiát spórolok.

Persze ennél sokkal fontosabb tudnivalók is vannak az egyes vizsgálatokkal kapcsolatban, ezért most összegyűjtöttük a daganatos betegeknél leggyakrabban végzett képalkotó vizsgálatokat, amikre bizony készülni kell ahhoz, hogy maximalizáljuk a hatékonyságukat.

MRI - mágneses rezonancia

Az MR vizsgálat során, egy rendkívül erős mágneses térben rádióhullámok segítségével készítenek felvételeket a vizsgált területről. A vizsgálatnak nincsenek káros hatásai a szervezetre, nem jár sugárterheléssel. Viszont mondhatjuk, hogy elég kellemetlen. Egy igencsak szűk hengerbe tolják be a beteget, a vizsgálat közben pedig nagyon hangos, csörgő, zörgő hangokat fog hallani. Ha a zárt helyeket és az erős hangokat nehezen bírja, már erre is érdemes készülni, és gyakorolni valamilyen stresszkezelő módszert. Vagy csukja be a szemét, és képzelje magát diszkóba.

Előkészületek:

- A mágneses tér miatt mindenképpen előre kell jelezni a vizsgálatot végzőnek, ha valamilyen fémbeültetése, vagy pacemakere van.
- Az előbbi miatt minden fém tárgyat, olyan ruhadarabot, amin fém van, kint kell hagyni.
- Bizonyos vizsgálatok esetén kontrasztanyag adására van szükség, ehhez egy hónapnál nem régebbi vesefunkciós laborleletre van szükség.
- Szintén a kontrasztanyag miatt a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, inni is lehetőleg csak vizet. Egyes szakemberek ezt abban az esetben is ajánlják betartani, ha nincs szükség kontrasztanyag adására.

CT - computer tomográfia

Ez tulajdonképpen egy speciális röntgenvizsgálat, ami enyhe sugárterheléssel jár, ezért bizonyos esetekben nem végezhető. Előfordulhat, hogy kissé időigényes, de nem különösebben kellemetlen a vizsgálat. Nem úgy a kontrasztanyag beadása utáni percek, amikor hirtelen melegség önti el az egész testet, és gyakori az erős vizelési inger is. De csak inger.

Hosszabb időre a hasi és kismedencei szervek vizsgálatánál van szükség, mert ezekben az esetekben nagyobb mennyiségű kontrasztanyagos folyadék ivására van szükség.

Előkészületek:

- Mindig legyen ott az előző lelet, cd-vel együtt, ha van.
- Ha előreláthatóan szükség lesz kontrasztanyag beadására, abban az esetben szükség lesz az egy hónapnál nem régebbi vesefunkciós laborleletre.
- Kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, illetve hasi és kismedencei vizsgálatra minden esetben éhgyomorra kell menni.

Gyógyszerek, allergiák:

- A cukorbetegségre szedett gyógyszereket minden esetben jelezni kell a beutaló orvosnak, mert előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek szedését fel kell függeszteni a vizsgálat előtt.
- Egyes pajzsmirigybetegségek esetén az intravénás kontrasztanyag nem alkalmazható.
- Ha a betegnél korábban kontrasztanyag beadása után allergiás reakció jelentkezett, vagy jód allergiája van, nem alkalmazható az intravénás kontrasztanyag.

UH - ultrahang

Az ultrahang vizsgálat ebben a csoportban valószínűleg a legkevésbé kellemetlen képalkotó vizsgálat, ha nem számítjuk a hideg zselét, és azt, hogy vannak, akik érzékenyek a vizsgálófej okozta nyomásra bizonyos helyeken, például a csontoknál. Semmilyen káros hatása nincs, ezért gyakorlatilag bárkinél elvégezhető.

Előkészületek:

- Hasi és kismedencei vizsgálat előtt 5-6 órával nem szabad enni. Emellett fontos, hogy kerülni kell a cukros, rostos, szénsavas italokat és a kávét.
- Fontos, hogy kismedencei vizsgálatra telt hólyaggal érkezzen a beteg.
- Bizonyos esetekben lehet szükség kontrasztanyag beadására, de ez az előbbieken kívül nem igényel más előkészületet.

Izotópos vizsgálatok

Egy viszonylag egyszerű, nem hangos, nem szűk, nem kellemetlen vizsgálat, bár kissé időigényes lehet. Az egyetlen kellemetlenséget a radioaktív sugárzó anyag beadása jelenti, de ez csak egy kisebb injekció. Amire mindenképp figyelni kell, hogy a beadott anyag bár gyorsan lebomlik, kicsi terhelést jelent, de maga a beteg is radioaktív sugarakat bocsát ki, így a vizsgálat napján kerülni kell a közvetlen kapcsolatot várandós nőkkel és kisgyerekekkel.

Ennél a vizsgálatnál az előkészület a vizsgált területtől függ:

Csont
- Ez a vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet.
- Amire szükség lesz, az 1 liter folyadék, amit az izotóp beadása után kell meginni.

Pajzsmirigy
- Nem igényel előkészületet.
- Mindenképp vinni kell a korábbi ultrahang és laborleleteket, ami tartalmazza a pajzsmirigyre vonatkozó vizsgálatokat is.

PET-CT

A vizsgálat nagyrészt megegyezik a CT-vel, kivéve a kontrasztanyagot. Itt az izotópos vizsgálathoz hasonlóan egyfajta radioaktív anyagot adnak be, ami után kb. egy órát kell várakozni egy elkülönített helyen, majd egy, a CT kinézetével megegyező géppel, végzik a vizsgálatot. A vizsgálat sugárterheléssel jár, így bizonyos esetekben nem végezhető el, valamint a vizsgálat napján és azt követően 48 órán át kerülni kell a közvetlen kapcsolatot várandós nőkkel és kisgyerekekkel.

Előkészületek:

- A vizsgálatra minden korábbi leletet és dokumentumot vinni kell. Szükség lesz minden információra a betegséggel kapcsolatban.
- A vizsgálat előtt 72 órával ajánlott kerülni az erős fizikai megterhelést, sportot, mert az befolyásolhatja az eredményt.
- Hat órával előtte már nem szabad enni. Mivel a vércukorszintet ellenőrzik, ajánlott csak vizet fogyasztani. Emelkedett vércukorszint mellett a vizsgálatot nem lehet elvégezni.
- A meglévő cukorbetegséget mindenképp előre kell jelezni.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: