Vendégünk volt Strausz János tüdőgyógyász professzor

2004. március 19.
  e-mail nyomtatás

Mik a kezdeti tünetei a tüdődaganatnak? Milyen mértékben kezelhető a betegség, ha időben észlelik? Elég, ha évente egyszer elmegyünk egy tüdőszűrésre? Vendégünk volt Strausz János tüdőgyógyász professzor.

Dr. Strausz János vagyok, tüdőgyógyász. Mai témánk a tüdődaganatok, s szívesen válaszolok az Önök kérdéseire.

Mi az oka a tüdőrák kialakulásának?
- Sajnos pontosan a világon senki nem tudja megmondani, hogy a tüdőrák kialakulását egyértelműen mi okozza. Számos összetevő együttes jelenléte az, ami végül is a daganatfajta kialakulásához vezet. Az kétségtelen, hogy a dohányzás elsődleges kóroki tényezőként szerepel.

Mióta létezik ez a betegség? Mi volt az oka, hogy kialakulhatott?
- A megbetegedés legalább 80-100 éve ismert. Különösen a múlt század elején, a bányákban dolgozó vagy kifejezetten káros környezeti hatásoknak kitett egyéneknél írták le. Napjainkban - egyértelműen a dohányzási szokásoknak köszönhetően - a tüdődaganatok a daganatos halálozási statisztikák vezető helyeit foglalják el mindkét nemben.

Hogyan lehetne megelőzni sok tüdőbetegséget, főleg a rákot?
- A tüdődaganatok 90%-ában a dohányzás mint kóroki tényező kimutatható. Kézenfekvő, hogy e daganatfajta megelőzését a dohányzás elhagyásával kéne megkezdeni.

Milyen kezdeti tünetei vannak a tüdőráknak? Például ha valakire néha köhögési rohamok jönnek rá, pedig nem is dohányzik, nem is fázott meg, lehet tünet?
- A tüdőrák tünetei: köhögés, nehéz légzés, mellkasi fájdalom, véres köpet. Ezek a tünetek más tüdőbetegségekkel is társulhatnak, azonban 40 év feletti dohányzó embereknél mindenekelőtt a tüdődaganatot szeretnénk kizárni a vizsgálatok során ilyen tünetek esetén.

Az első tünetek megjelenése és a betegség kialakulása között körülbelül mennyi idő telik el?
- Amikor a daganat jelenlegi módszereinkkel észlelhetővé válik, akkor a tumorsejtek biológiai életük kétharmad részét már leélték.

Mennyire gyógyítható betegség ez?
- Korán felfedezett és sebészi úton eltávolított daganatok esetén az 5 éves túlélés elérheti a 70-80%-ot. A nem műthető esetekben a kezelések végleges gyógyulást nem eredményeznek.

Befolyásolja-e a daganatok kialakulását a minden télen ismétlődő általános immunrendszer-gyengeség miatt fellépő légúti megbetegedés (légcsőhurut, hörgők megbetegedése stb.)?
- Nincs egyértelmű kapcsolat a különösen a téli időszakban előforduló vírusos hűléses megbetegedések gyakorisága és a tüdődaganatok kialakulása között.

Az lenne a kérdésem, hogy a tüdőrák 17 éves korban mennyire veszélyeztet?
- Kevéssé. A betegség gyakorisága 40 év felett ugrásszerűen nő, és sajnos elértük azt a pontot, amikor férfiak és a nők között nincs különbség. Korábban férfiak 4:1 arányban vezettek.

Mik a kezdeti tünetei a tüdődaganatnak? Milyen mértékben kezelhető, ha észlelik időben?
- A korán, tünet- és panaszmentes állapotban kiemelt betegeknek a gyógyulási eredményei messze a legjobbak, összehasonlítva azokkal az esetekkel, amikor a megbetegedés már a tünetek, panaszok miatt kerül kiemelésre. Hazánkban az összes tüdődaganatos beteg kb. 30-40%-át emelik ki tüdőszűrésről.

Nevezhetünk egyes csoportokat teljesen veszélytelennek a tüdőrák kialakulása szempontjából?
- Azt hiszem, a mi szakmánkban 100% sajnos nem létezik.

Miért csak a 40 év felettiek vannak a rizikócsoportban? Véleményem szerint épp a passzív dohányzás miatt kellene jobban megcélozni a fiatalabb korosztályokat is a szűréssel, hogy érezzék a súlyát. Ez miért nem lehetséges? Hogyan súlyozná a megelőzés és a tüneti kezelés helyzetét hazánkban?
- 40 év felett azért szaporodik a tüdődaganatok száma, mert ennél a korosztálynál éri el a kritikus tömeget az elszívott cigaretták száma. Teljesen egyetértek avval, hogy fiatal (iskolás) korban kell megkezdeni a küzdelmet a dohányzás ellen. Sajnos azt kell mondanom, hogy e téren nagyon le vagyunk maradva, nemcsak hazánkban, Európában is.

A tüdőrák örökölhető?
- Nem sikerült egyértelműen öröklődő génekhez kötni a tüdődaganatot, azonban családi halmozódását leírták. Inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a tüdőrákra való hajlam örökölhető, a hajlamot pedig "magunk" tudjuk aktivizálni.

Várható, hogy valaha is felfedezik a tüdőrák ellenszerét?
- Remélem!

 

Rizikócsoport: a 40 év feletti dohányosok

Mikorra várható immunterápiás eljárás a tüdőrákban?
- Minden daganat, amely végül is legyőzi a szervezet védekezőképességét, a megbetegedés időleges vagy végleges győzelmét jelenti a szervezet felett. Folynak kutatások a daganatok immunterápiás vonatkozásában, de a tüdőrák esetében még messze vagyunk a megoldástól.

Érdemes tüdőszűrésre járni?
- A rizikócsoportba tartozó embereknek egyértelműen igen. A rizikócsoporthoz tartoznak a 40 év feletti dohányosok.

Milyen rendszerességgel ajánlott a tüdőrák vizsgálat? Elég ha a tüdőszűrésre járunk évente?
- Ha nincs tünete, panasza, elég.

Mennyiben alkalmasak a mai, amúgy TBC-szűrésre használt röntgengépek a még operálható daganatok felismerésére?
- Viták vannak a tüdődaganatok korai szűrésével kapcsolatban. Hazánkban a tüdőszűrést a TBC miatt az ÁNTSZ rendeli el azokon a területeken, ahol a TBC előfordulása elér egy bizonyos gyakoriságot. A tüdőrákszűrés ennek a szűrésféleségnek a "mellékterméke". A tüdőszűrő géppark elöregedett, rossz állapotú, megújítása elkerülhetetlen.

A lányom soha nem dohányzott, mégis háromszor operálták már tüdőáttéttel. Lehetséges, hogy én odaadjam a fél tüdőmet neki? Végeznek ilyen műtétet hazánkban?
- A tüdőáttét más jellegű megbetegedést jelent: ilyenkor egyéb, nem a tüdőben kialakult daganatféleség ad áttéteket. Jelenleg rosszindulatú tüdődaganatok miatt tüdőátültetést nem végeznek, sőt a rák a tüdőátültetésnek kifejezett ellenjavallata. A tüdőműtétnek meghatározott szakmai szempontjai vannak, ha ezek nem állnak fenn, egyetlen orvos sem fogja veszélyeztetni betegének életét. Egy ilyen nagy műtétet csak a gyógyítás reményében végeznek el.

Várható-e áttörés a betegség gyógyszeres kezelésében?
- Nagyon lassú fejlődés megfigyelhető, sajnos azonban jelentős áttörést az elmúlt 30 évben nemigen tudtunk megfigyelni.

 

Tessék abbahagyni!

Mennyiben károsítja a cigaretta az egészséget?
- Nem csak a daganatokat, hanem keringési és emésztési rendszert érintő megbetegedéseket is okoz a dohányzás - a dohányzók kb. 20%-a betegszik meg a cigarettázástól.

Szerintem ez a betegség nem csak dohányzásfüggő.
- Természetesen, de azokban az országokban, ahol sikeres kampányt folytatnak dohányzás ellen, ott már a tüdőrák statisztikája is legalább stagnál. Az egyéb szóba jöhető kórokok (levegőszennyeződés, esetleg öröklődés) nem tekinthetők számottevő kóroki tényezőnek.

Számít-e, ha valaki csak pár szál cigit szív naponta?
- A rizikófaktor akkor tekinthető jelentősnek, ha 20 éven keresztül napi egy doboz cigarettát szívunk el.

A marihuánán élők is veszélyeztetettek?
- Habár még soha nem éltem a szerrel, nem hiszem, hogy 20 éven keresztül napi 20 cigarettát egy marihuánát szívó ember elfogyaszt.

Az előbbi 20 éven és 1 doboz cigarettán elgondolkodtam. A passzív dohányzás befolyásolja-e a légzőszervek túlérzékenységét a légúti betegségekkel kapcsolatban?
- A passzív dohányzás is egyértelműen káros. Talán nem jut annyi káros anyag a passzív dohányosok tüdejébe, de az is bőven elegendő, hogy esélyük a tüdőmegbetegedésre sokszorosa legyen, mint az egyáltalán nem dohányzó emberek esetén.

Jelent-e valamit, hogy ha dohányzás után fáj a mellkasom?
- Igen, tessék abbahagyni! Komolyra fordítva a szót, a dohányzás jelentős rizikófaktort jelent többek között a szívmegbetegedések esetében is.

Mire számítson, akinek az édesanyja a terhesség idején dohányzott, és ezután 20 évet dohányfüstben volt kénytelen leélni? Idegrendszeri zavarok (mint méhen belüli fejlődési rendellenesség), allergia, asztma?
- A terhesség alatti dohányzás nyilvánvalóan nem tekinthető normális állapotnak. Károsíthatja a magzatot. A passzív dohányzás szintén rizikótényezőt jelent. Amennyiben eddig semmiféle tüdőbetegsége nem alakult ki - habár nem tudom, hány éves -, ezeket a rizikótényezőket talán leírhatja, de kérem, ne találjon újakat.

Mennyi idő kell, hogy kitisztuljon az ember tüdeje 4-5 év dohányzás után?
- Ugyanennyi idő.

Nemrég szoktam le a dohányzásról és kissé elhíztam, ez történt más ismerőseimmel is. Mikor áll vissza az ember normális súlya?
- Ez csakis Öntől függ. Közismert, hogy a dohányzás elhagyása után súlynövekedés következik be. Ha Önben volt annyi akaraterő, hogy abbahagyta dohányzást, ehhez képest gyerekjáték "versenysúlyának" visszanyerése.

Kb. 10 év rendszeres dohányzás után mennyire képes kitisztulni a tüdő?
- Teljesen.

5 évig dohányoztam, de abbahagytam. Mikor lehet újra a régi a sportteljesítményem?
- Tessék fokozni az edzésmennyiséget.

Eltérő a béta-karotin megítélése az elsődleges megelőzésben. Mi az Ön véleménye ezen antioxidánsról? Dohányosok szedjék-e kiegészítésképpen C-vitamin mellett?
- Nem. Hagyják abba a dohányzást.

Történhet rákos megbetegedés abban az esetben, ha az ember nem dohányzik, csak a környezetében van sok dohányos?
- Előfordulhat, azonban a tüdődaganatos betegek 90%-a aktív dohányos, vagy az volt.

Mik a tünetei a nikotinmérgezésnek, és kerülhet-e valaki kórházba emiatt?
- Kerülhet. Rendszerint növényvédőszer fogyasztása miatt, öngyilkossági szándékkal kerülnek emberek kórházba, cigarettázással ezt elég nehéz elérni. Akut életveszélyes állapotból nagyon nehéz ilyen mérgezett embereket visszahozni.

Összefüggésben lehet a dohányzás a mellkasszúrással?
- Igen, szívbetegséget is okozhat a dohányzás, és olyan tüdőbetegségeket is, amelyek mellkasi szúró-nyomó érzéssel társulhatnak.

Testvérem két éve dohányzik és reggelente elég csúnyán köhög. Lehet-e ez a rákra való hajlam jele?
- Nem, a dohányzás aktív gyulladást tart fönt a légutakban, ennek lehet a tünete a köhögés. Egyébként a dohányosoknak reggelente szokott lenni jellegzetes köhögése, melynek megváltozása figyelmeztető jel lehet.

Ön szerint alkotmányos lenne betiltani a cigarettát és büntetni a forgalmazóit? Végül is ha ennyire káros, akkor közveszélyt okoz.
- Nálunk gazdagabb államok sem tudnak lemondani a dohányzás jövedéki adóbevételéről, hasonlóan az alkoholéhoz. Szeretném megérni az államháztartás csődjét a fenti két adóféleség bevételeinek drasztikus csökkenése miatt. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a leggyakoribb daganatféleség leggyakoribb rizikótényezőjét ismerjük. A prevenció adott, tessék szíves lenni élni vele!

 

A pszichés együttműködés a gyógyítás szerves része

Mi a különbség a TBC-s megbetegedések és a tüdőrák között?
- A TBC egy fertőző megbetegedés, ami ellen hatékony terápiás eszköztárunk van. A daganat jelen tudásunk szerint nem fertőző, a gyógyíthatóság esélyei azonban lényegesen alacsonyabbak, mint az előző megbetegedésnél.

Professzor Úr, a nagymamámnál adenocarcinomát diagnosztizáltak, állítólag 4 mm, és áttétet nem találtak, 71 éves, 50 év masszív dohányzás. Mik a kilátásai?
- Leírása szerint a daganat kis kiterjedésű. Műteni akkor lehetséges, ha nagymamája általános állapota megengedi az egyébként jelentős terhelést jelentő tüdőműtétet. Egyébként idős korban általában a daganat növekedése lassúbb, mint fiataloknál.

A legutolsó információ, hogy műthető és műteni is akarják, csak agyi CT-t néznek, gondolom az erek miatt. Ezek szerint ha műthető, az jó jel a kilátások tekintetében? Az adenocarcinoma mennyire agresszív daganat?
- Műtét előtt rendszerint azért vizsgálnak más szerveket, hogy kizárják az áttét lehetőségét. Az adenocarcinoma nem a legagresszívabb, de nem is a "legjobb indulatú" daganatféleség.

Az érdekelne, hogy a tüdőbeteg embereket lelkileg is "kivizsgálják-e". És ha a lelki életükkel is foglalkoznak, akkor miképp? Mert azt tapasztaltam eddig, hogy összefüggés van testi és lelki betegségek között.
- Minden daganatos betegségnél - egyetértve Önnel - szükség van a lelkiállapot kivizsgálására, illetve többségüknél "lelkisegély szolgálatra". Egy daganatos beteg esetén a diagnózis közlése is jelentős megrázkódtatást jelent. Azt szoktuk mondani, hogy a betegek pszichés együttműködése a gyógyítás szerves része, ennek hiányában eleve kudarcra vagyunk ítélve.

Hisz Ön abban, hogy akaraterővel le lehet győzni ezt a betegséget? Találkozott már "csodával"?
- Csodával már találkoztam, és meggyőződésem, hogy az akaraterő és a lelki egyensúly nagymértékben segíthet a betegség megelőzésében, illetve kezelésében. Ez azonban önmagában nem elegendő.

A TBC-nek mik a tünetei? Mennyire gyakori betegség ez, hiszen be is oltanak ellene többször is?
- Jelenleg hazánkban csak az újszülötteknél kötelező TBC-elleni védőoltás (B-C-G). A TBC gyógyítható betegség, hazánkban évente kb. 3 ezer beteggel lehet számolni.

Úgy tudom, a hazai tüdőszűrő gépeket annak idején inkább a pl. a TBC, mintsem a rák kimutatására találták ki, ezért nem megbízhatóak. Ha elmegyek tüdőszűrésre, és minden oké, akkor megnyugodhatok vagy sem?
- A tüdőszűrést hazánkban valóban TBC miatt végzik jelenleg is. Nincs külön géppark TBC, illetve tüdődaganat szűrése céljából. A géppark elöregedett, jó lenne modernizálni, kicserélni és rizikócsoportot szűrni. Amennyiben a tüdőszűrés eredménye negatív, Ön természetesen nagy valószínűséggel megnyugodhat, de nincs egyetlen olyan orvosi vizsgálat sem, amely 100%-os biztonságot nyújt.

 

Elég sok belvárosi életben marad

Mennyi idő alatt és mennyire szennyeződik egy városi tüdeje? Hogy lehet így egyáltalán életben maradni?
- Elég sokan életben maradunk városi lakosok. Én azt gondolom, hogy folyamatosan oda kell figyelni saját mikrokörnyezetünkre, és küzdeni kell a levegőszennyeződés folyamatos csökkentéséért. A legnagyobb kockázati tényező azonban a dohányzás. Minimálprogramként én úgy határoznám meg, hogy ha a dohányzást sikerülne felére csökkentenünk, akkor a tüdőrák elvesztené vezető pozícióját a daganatok között. Nagyon kevés olyan daganatféleség van, ami ilyen egyértelmű összefüggést mutat az ismert kiváltóokkal, és nagyon egyszerűen lehetne küzdeni ellene.

Ön szerint használnak valamit a levegőszennyezés ellen az otthoni levegőszűrő berendezések?
- Ritka esetben segíthetnek, de nyilvánvalóan nem lehet állandóan "üvegházban" létezni.

A tüdőráknak nem egyedüli okozója a dohányzás, igaz? Például a légszennyezettség is az. Akkor e téren miért nincs megelőzés, miért nem hangsúlyozzák?
- Hangsúlyozzák. A dohányzás ártalmait is hangsúlyozzák, tessék megnézni az EU-szabályozást, illetve elolvasni, mi van a cigarettadobozra írva. Egyetértek azonban avval, hogy minden szempontból megérné a prevenció hangsúlyozása, terjesztése.

Egy nagyváros, egy kisváros és egy falu (erdő mellett) levegője között van olyan drámai különbség, hogy érdemes lenne a sok kellemetlenség ellenére vidékre költözni?
- Igen.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.