Oncompass kalkulátor: tíz ember öt évnyi munkája végezhető el néhány ezredmásodperc alatt

Illyés András 2020. szeptember 15.
Megosztás:

A magyar Oncompass Medicine-nél részben már most is elérhető, ahogyan a rákkezelés a jövőben fog zajlani: a leghatásosabb célzott kezelést az orvosok egy digitális terápiatervező szoftver segítségével fogják kiválasztani, amely néhány ezredmásodperc alatt állít fel sorrendet a lehetséges célzott kezelések között.

A mesterséges intelligenciára sokan még mindig gyanakodva tekintenek, mert úgy gondolják, hogy a gépek fognak meghozni olyan döntéseket, amelyekhez korábban emberi munkára volt szükség. Ez néhány esetben valóban így van - amikor például a Facebook letilt egy-egy olyan posztot, amelynek tartalmát a számítógépes algoritmus a portál szabályzatával nem találja összeegyeztethetőnek - az orvoslásban azonban egyáltalán nem ez az irány.

A döntés itt továbbra is a kezelőorvos kezében fog maradni, a választandó terápia megtervezésében azonban egy alapvető fontosságú lépést a számítógépes szoftver is elvégezhet: a gépbe korábban betáplált adatok alapján a szoftver képes néhány pillanat alatt rangsorolni, hogy az adott páciens esetében a rendelkezésre álló célzott kezelések közül melyik a legindokoltabb a daganatban található egyedi génhibák alapján.

Gazdaságosabb, mint az emberi munkaerő

A mesterséges intelligenciának olyan típusai is léteznek, amikor a számítógépes algoritmus magától jön létre egy tanulási folyamat során, a digitális terápiatervezés esetén azonban nem erről van szó. A gép itt olyan információk alapján készít rangsort az elérhető célzott kezelésekről, amelyeket korábban a szakemberek tápláltak be a szoftver adatbázisába.

"Mi vagyunk azok, akik a szoftvert tanítjuk. A digitális terápiatervezés nagy előnye abban rejlik, hogy azt a háttértudást, amit mi 5 év alatt vittünk be, képes 20 ezredmásodperc alatt feldolgozni. Egy becsült hasonlattal azt is mondhatnánk, hogy a szoftver 10 ember 5 évnyi munkáját képes egy pillanat alatt elvégezni: nagyjából ennyi emberre és ennyi időre lenne ugyanis szükség ahhoz, ha azt az információmennyiséget, amit a szoftver áttekint, emberekkel nézetnénk végig" - mondja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

Egy konkrét adattal szemléltetve, a Realtime Oncology Treatment Calculator® három génmutáció esetén jelenleg több száz tudományos publikáció eredményei alapján állít fel sorrendet az elérhető célzott kezelések között. Ráadásul most már azt is tudjuk egy nemrégiben megjelent kutatási eredmény alapján (bővebben itt: Hogyan működik a digitális terápiatervezés?), hogy azok, akik egy klinikai vizsgálatban szereplő gyógyszerek közül olyan gyógyszert kaptak, amely az Oncompass kalkulátora szerint hatásos, hosszabb ideig mutatnak progressziómentes túlélést, mint azok, akik a kalkulátor szerint hatástalannak ítélt kezelésben részesülnek. A teljes túlélés tekintetében szintén látszott egy olyan trend, amely azt mutatta, hogy akik hatástalan kezelést - alacsony digitális pontszámú célzott gyógyszert - kaptak, azok összességében kevesebb ideig éltek.

Meg fognak változni a kezelési protokollok

"Sok onkológus kérdezi tőlem, hogy tudom-e ezt bizonyítani, hogy ha a szoftverünk által javasolt terápiát adnák, az hatásosabb lenne-e, mintha anélkül választanának. Erre most már van bizonyítékunk, és érdemes abba is belegondolni, hogy mi lesz mindennek a következménye. Most ugyanis különféle protokollok léteznek, hogy mikor, milyen gyógyszeres kezelést javasolt választani, a digitális terápiatervezés azonban idővel be fog épülni ezekbe protokollokba" - mondja dr. Peták István.

Az Onompass Medicine tudományos igazgatója egy konkrét példát is említ: legutóbb, amikor Párizsban járt, egy neves gyermekonkológussal beszélgetett, aki korábban az egyik, hatéves páciensét vette be egy náluk éppen zajló klinikai vizsgálatba. Amikor azonban bevitték a gyermek daganatának mutációit a digitális terápiatervező szoftverbe, kiderült, hogy a választott célzott gyógyszer csak a sokadik helyen szerepel a már elérhető gyógyszereket a célpontok alapján rangsoroló listán. Ez pedig azt jelentheti, hogy a választott klinikai vizsgálattal senki nem jár igazán jól: sem a gyerek, hiszen nem a már elérhető, leghatásosabb kezelést fogja kapni, sem pedig a gyógyszercég, hiszen olyan páciens került a klinikai vizsgálatukba, akinél nem az ebben alkalmazott célzott hatóanyag lenne a leghatásosabb.

"A kezelési protokollok és a klinikai vizsgálatok tervezésének megváltozása már a közeli jövőt jelenti, a távolabbi jövőben pedig még radikálisabb változásokra számíthatunk. Elméletileg az is lehetségessé válik majd, hogy mindenki a saját, személyre szabottan elkészített gyógyszerét kapja meg azután, hogy a digitális terápiatervező-szoftver kiválasztotta számára a daganat molekuláris célpontjai szerinti és a leghatásosabb kezelést biztosító hatóanyagokat."

Egyre inkább feltörhető lesz a daganatok kódja

A daganatsejtek örökítőanyagának bázissorrendje ma már megismerhető, a cél pedig az, hogy minden egyes daganathoz hozzárendelhetővé váljon a lehető leghatásosabb kezelés.

A digitális terápiatervező szoftvert folyamatosan fejlesztik az Oncompass Medicine szakemberei: bővíthető egyrészt a szoftver adatbázisa, és javítható a döntéstámogató algoritmus. "Jelenleg arra keressük a megoldást, hogy miként tudnánk olyan módon tanítani a szoftver algoritmusát, hogy folyamatosan egyre jobb terápiás javaslatokat tudjon adni. Egyelőre mi adtuk meg a szoftvernek azt, hogy a különféle génekkel és ezek mutációival kapcsolatos tudományos publikációkat mekkora súllyal vegye figyelembe. Ha a szoftvert öntanulóvá tudnánk fejleszteni, akkor ez változna, és a mesterséges intelligencia algoritmusa már önállóan is el tudná majd dönteni, hogy egy-egy beteg legjobb kezelésének kiválasztásakor mennyire fontosak az adatbázisban lévő tudományos publikációk" - mondja dr. Peták István.

A helyzet meglehetősen bonyolult, hiszen egy-egy, a daganatok kialakulásában oki szerepet betöltő génekről - ezek az onkogének - rengeteg tudományos kutatási adat érhető el. Ezekben a génekben előfordulhatnak még viszonylag ismeretlen mutációk is, amelyek szintén lehetséges gyógyszercélpontok, de még kevés információval rendelkezünk róluk. Vagy előfordulhat, hogy van egy jól ismert, a daganatkialakulással egyértelműen összefüggő mutáció, amely azonban egy olyan génben van, amelyről még nem sokat tudunk. Ezekben az esetekben azt kell eldönteni, hogy az ismeretlen vagy a már ismert mutációra lenne-e érdemes célzott gyógyszer keresni.

"A nagy szerencsénk az, hogy a daganatkialakulással összefüggő mutációk száma nem végtelen, hanem véges, így lesz egy olyan végpont, amikor már mindegyik daganattípushoz hozzárendelhető lesz a megfelelő terápia. Egy érzékletes hasonlattal élve, olyan ez, mint egy sakkjátszma: a daganat sem véletlenszerűen lépeget, hanem különféle túlélési stratégiák mentén. Ha a daganatok jellemző túlélési stratégiáit ismerjük, akkor az is lehetséges lesz, hogy ebben a sakkjátszmában a végén már minden alkalommal mi legyünk a jobbak, és sikeresen akadályozzuk a sejtek kóros osztódását és növekedését. Véges számú gén véges számú mutációiról van szó, így elméletben egyszer a végére tudunk majd érni azon mechanizmusoknak, amelyek miatt ma még sok esetben a daganatok állnak nyerésre" - mondja a kutató.

A helyzet egyébként sok esetben már jelenleg is kifejezetten biztató: az egyik leggyakoribb tumortípusnál, a tüdődaganatok esetében például már egymást követően, szekvenciálisan adhatóak az elmúlt években törzskönyvezett célzott kezelések, aminek köszönhetően egyre tovább élhetnek a páciensek. "Az egyik páciensünk például már 7 éve tünetmentes, úgy, hogy a terápia kezdetekor agyi, csont- és nyirokcsomóáttét is jelen volt a hölgynél. Eddig a legjobb eredmények a krónikus mieloid leukémiás betegeknél tapasztalhatóak, ahol mára gyakorlatilag az összes rezisztenciamutáció ellen rendelkezünk célzott terápiával, így ők sokszor teljesen tünetmentesen élhetnek, és évtizedeken át fenntartható náluk a daganatmentesség."

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.