Szemdaganatok

Megosztás:

A szemhéjak és a szem elülső részének daganatai kívülről is jól láthatóak, a szem belsejének daganatait viszont már nehezebb észrevenni. Utóbbiak diagnózisa alapos szemészeti vizsgálatokkal és különböző képalkotó eljárásokkal lehetséges.

A szemben elég ritkán fordul elő daganatos betegség. Ezek jelentősége viszont nagy, mert a látást veszélyeztetik. Még a jóindulatú tumorok is okozhatnak komoly problémát, hiszen térfoglalásukkal a szemgolyó egyes részeit elnyomhatják helyükről, és akadályozhatják a működésüket. Mint mindenhol, a szem daganatainak esetében is igaz az, hogy minél korábban kerülnek felfedezésre, annál hamarabb meg lehet kezdeni a szakszerű kezelést, és annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

A szemhéjak, illetve a szem elülső részének egyes daganatai kívülről jól láthatók. Ezeket hamarabb észre lehet venni, könnyebb felfedezni. A szem belsejének daganatai kívülről nem láthatók, eleinte nem is okoznak tüneteket, később elhelyezkedésüktől függően különböző működési zavarokat okozhatnak. Kimutatásuk alapos szemészeti vizsgálattal és különböző képalkotó eljárásokkal (pl. ultrahang, röntgen, CT-vizsgálat, vagy érfestéses eljárás) történhet.


Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.