Első humán kísérlet a CRISPR-szerkesztett T-sejtekkel a rák személyre szabott kezelésére

2022. november 24.
Megosztás:

Amint arról a Nature beszámolt, egy klinikai vizsgálat során első alkalommal alkalmaztak sikerrel nem vírusos úton előállított rákellenes immunsejteket rákterápiában. A módszer a CRISPR genomszerkesztést használja a betegspecifikus T-sejtek előállítására, kedvező biztonsági profillal. Bár a klinikai előny a betegválaszok tekintetében korlátozott volt, a tanulmány bizonyítja e terápiás stratégia potenciális megvalósíthatóságát.

Az emberi immunrendszer erejének hasznosítása vonzó cél a rák kezelésében. A T-sejtek felszínén lévő receptorok (az immunrendszer kulcsfontosságú része, amely részt vesz a specifikus antigének azonosításában és az azokra adott válaszban) képesek a rákos sejteket felismerni, mivel a rákos genomban található egyetlen mutáció megváltoztatja a sejtfelszíni fehérjéket. Az ilyen rákérzékelő T-sejt receptorok izolálása és felhasználásuk terápiás T-sejtek előállítására új módot jelenthet a terápiarezisztens rákos megbetegedések kezelésére.

Antoni Ribas és munkatársai olyan megközelítést dolgoztak ki, amely a CRISPR-Cas9 genomszerkesztő rendszer segítségével rák-specifikus T-sejt-receptorokat illeszt a rákos betegek T-sejtjeibe, és ezáltal személyre szabott rákellenes immunsejteket állít elő. Egy 1. fázisú klinikai vizsgálatban 16, a standard terápiákra rezisztens, áttétes szolid tumoros (főként vastagbélrákos) beteget kezeltek génszerkesztett T-sejtekkel, amelyek személyre szabott T-sejt-receptorokat fejeztek ki, amelyek az egyéni rákmutációikat célozták meg.

A kezelés a vizsgált 16 beteg közül 5 betegnél a betegség stabilizálódását eredményezte, míg a többi 11 betegnél a betegség progresszióját tapasztalták. Mindössze két betegnél jelentkezett a T-sejtes terápiának tulajdonítható mellékhatás, míg valamennyi betegnél a kísérő kemoterápiás kezeléshez kapcsolódó, várható mellékhatások jelentkeztek.

A szerzők kiemelik megközelítésük néhány korlátját, például a potenciális antigének jellemzéséhez és a T-sejt receptorok izolálásához, klónozásához és teszteléséhez szükséges időt, valamint a betegspecifikus T-sejt receptorok különböző affinitását a kapcsolódó antigénekhez. Megjegyzik, hogy néhány folyamat javult a vizsgálat időtartama alatt, és azt sugallják, hogy a jövőbeni fejlesztések ezért lehetségesek.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41586-022-05531-1

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.