Új eredmények az emlőrák sugárkezelésében

Megosztás:

Milyen újabb eredményeket sikerült elérni az emlőrák sugárkezelésében? az utóbbi években egyre elfogadottabb az emlőmegtartó műtét utáni részleges emlőbesugárzás.

A szervezett mammográfiás szűrés bevezetése lehetővé tette az emlőrák korai, még nem tapintható stádiumban történő felismerését. A korai stádiumban felfedezett emlőrák az esetek 90%-ban gyógyítható és az emlő amputációja az esetek több mint 80%-ában elkerülhető. Az elmúlt három évtizedben a korai stádiumú emlőrák kezelésére általánosan elfogadottá vált az emlőmegtartó műtét. Bizonyítást nyert, hogy a szervmegtartó műtét utáni sugárkezelés harmadára-negyedére (30-40%-ról 10%-ra) csökkenti a helyi daganatkiújulások 10 éves arányát. A korábban elfogadott tudományos állásponttal szemben beigazolódott az a tény is, hogy a sugárkezelés nem csak a helyi daganatkiújulások arányát csökkenti, hanem a betegek teljes túlélését is javítja. Fontos eredmény, hogy a modern besugárzási technikákkal (CT alapú besugárzás-tervezéssel végzett ún. 3 dimenziós besugárzással, illetve az ún. intenzitás modulált sugárkezeléssel) az emlőállományon kívüli egészséges szövetek (elsősorban a szív és tüdő) dózisterhelése ma már minimálisra csökkenthető.

Az emlőmegtartó műtét utáni sugárkezelés általánosan elfogadott módszere a teljes maradék emlőállomány 5 hétig tartó külső besugárzása, amit magas kockázatú (elsősorban fiatal) betegeknél a daganatágy további 1-2 hétig tartó sugárkezelésével kell kiegészíteni. A teljes maradék emlő besugárzását külső sugárkezeléssel, a tumorágy dózis kiemelését (ún. "boost" kezelését) külső sugárkezeléssel vagy emlőtűzdeléses módszerrel (ún. brachyterápiával) végzik.

A legújabb klinikai vizsgálatok eredményei alapján az utóbbi években egyre inkább elfogadottá válik az emlőmegtartó műtét utáni gyorsított részleges emlő besugárzás alkalmazása. Válogatott, alacsony rizikójú emlőrákos betegeknél ilyenkor a teljes emlőállomány 5-7 hétig tartó külső sugárkezelése helyett csak az eltávolított daganat helyét és közvetlen környezetét sugarazzuk be, amivel a kezelési idő 4-5 napra csökkenthető. Az Országos Onkológiai Intézet 1996-ban - nemzetközi szinten is az elsők között - vezette be az emlőtűzdeléses módszeren alapuló gyorsított részleges emlőbesugárzást. Az utóbbi 11 év vizsgálatainak eredményei alapján a részleges emlő besugárzással jól válogatott betegeknél azonos eredmény érhető el, mint a hagyományos 5-7 hetes külső sugárkezeléssel. A részleges emlő besugárzással a kozmetikai eredmény is javítható és a sugárkezelés költsége is csökkenthető.

A fejezet szerzője Dr. Polgár Csaba PhD., az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás osztályának osztályvezetője.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.