Az emlő helyreállító műtétei

Megosztás:

A daganat miatt eltávolított emlő helyreállítása a szilikon mellett ma már saját szövetekkel is történhet. Ezekben az esetekben a hát és a has izmait, valamint az izmokat fedő bőrt használják fel.

Az emlődaganat sikeres gyógykezelésére azokban az intézetekben van a legnagyobb esély, ahol a komplex terápia valamennyi alkotóeleme megtalálható, a korszerű laboratórium, a képalkotó és az onko-patológiai diagnosztika, a sebészi kezelés, a sugár-, hormon- és kemoterápia, jelen van az onkológia helyreállító plasztikai sebészet, és biztosítható az utánkövetés folyamatossága is.

A daganat miatt eltávolított emlő helyreállító műtéte a plasztikai sebészet feladata. Az emlő pótlása történhet saját szövetekkel vagy szilikonból készült implantátumok, expanderek felhasználásával. A módszerek egymással kombinálhatók. Napjainkban a részben vagy teljesen csonkolt emlő helyreállító műtéte saját szövet átültetésével végezhető legeredményesebben. Az emlő eltávolításakor a saját szövettel történő pótlás történhet a hát- és a hasizmok, valamint az izmokat fedő bőr felhasználásával. A saját szövettel történő helyreállító műtét az emlő nagyságát, alakját, bőrének színét, az emlő tapintatát, teljes egészében megőrzi, valamint biztosítja a páciens számára a gyógyulást fizikai, szociális és szexuális értelemben is.

Képek: Emlőhelyreállító műtét a hát szöveteinek felhasználásával és szilikon implantátummal, a szimmetria helyreállítása érdekében, bal oldali emlőformáló műtéttel

 

Az emlőhelyreállító műtétek másik igen gyakran alkalmazott módszere az emlő hiányzó térfogatának pótlása szilikonból készült implantátumokkal vagy expanderekkel. Amikor megfelelő minőségű mellkasfali szövetek állnak rendelkezésre, akkor az emlő térfogatpótlására vagy a hiányzó bőr megnyújtására alkalmas expander-implantátum kombinációkkal is kiváló eredményt érhető el. A daganat miatt eltávolított emlő helyreállítása után kell elvégezni az ép oldali emlő alakjának és térfogatának beállítását, szimmetrikussá tételét.

Képek: Részleges emlőeltávolítás, emlőhelyreállító műtét változtatható térfogatú szilikon implantátummal

 

A fejezet szerzője Dr. Gulyás Gusztáv PhD. plasztikai sebész, Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak Sebészeti Osztály.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.