Hormonterápia

Megosztás:

A hormonkezelés csak azokban az emlőrákos betegekben lehet hatékony, akiknek daganatsejtjei ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptort tartalmaznak. A kezelésnek számos előnye lehet, például az, hogy általában enyhébbek a mellékhatások.

A hormonterápia önmagában is eredményes, ám hatékonysága csak azoknál áll fenn, akiknek daganatsejtjei ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptort tartalmaznak (azaz receptor-pozitívak). Receptor hiányában ugyanis a hormon nem tudja hatását kifejteni. A kezelést - bár olykor magában is lehet hatékony - sokszor a kemoterápia kiegészítéseként (vagy azután) adják.

A hormonkezelésnek számos előnye van, így enyhébbek a mellékhatások, ami nem jelenti azt, hogy esetenként súlyos mellékhatás nem fordulhat elő. Az antiösztrogének trombózist, körülbelül minden tízezredik betegnél méhtestrákot, illetve a betegek 1-10%-ában depressziót okozhatnak. A kezelés megkezdésekor átmenetileg hőhullámokat válthatnak ki. Az antiösztrogén-kezelés mintegy 50%-kal csökkenti az ellenoldali emlőben a daganatképződést, ugyanennyivel a mellkasfali kiújulás (recidíva) esélyét, lassítja a csontritkulás (oszteoporózis) kialakulását, kedvezően befolyásolja a vérzsírok szintjét, sőt kb. 50%-kal csökkenti a petefészekrák kialakulását. Az úgynevezett hormonérzékeny daganatok az állapotromlás (relapszus) esetén jól reagálhatnak eltérő hatásmechanizmusú (pl. aromatázgátló) hormonkezelésre.

Azoknál a még menstruáló betegeknél, akiknél a kemoterápia ellenére megmarad a menstruáció, ennek gyógyszeres gátlása szükséges a női nemi hormonok szintjének csökkentése érdekében. Ennek módja a petefészkek eltávolítása helyett ma már a 2-5 évig alkalmazott gyógyszeres (injekciós) kezelés. A kezelés mellékhatásai megegyeznek a menopauza tüneteivel: a hőhullámok, a csontritkulás, a hüvely és egyéb nyálkahártyák szárazságával.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.