Ezer kistelepülésen lesz elérhető a méhnyakszűrés, 13 ezren vehetnek részt ingyenes vastagbélszűrésen

Daganatok.hu 2014. október 16.
Megosztás:

A következő hónapokban védőnők bevonásával országszerte közel ezer kistelepülésen válik elérhetővé a méhnyakszűrés. Csongrád megyében pedig - kísérleti jelleggel, a háziorvosok segítségével - 13 ezer ember vehet részt ingyenes vastagbélszűrésen.

A daganatok miatt történő elhalálozásokat tekintve hazánk az Európai Unió egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő tagállama. A méhnyakrák miatti relatív halálozási kockázat az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. A méhnyakrák miatt bekövetkező halálozások száma évek óta nem változik, évente közel 400 nőt veszítünk el.

A Nemzeti Rákregiszterben ezen kívül évente mintegy 9000-9500 új vastagbél- és végbéldaganatos eset is szerepel. A megbetegedések száma 50 éves kor felett kezd el emelkedni, az elhunytak száma 2012-ben közel 5500 fő volt. Magyarországon a vastagbéldaganatok mortalitási rátája az egyik legmagasabb az Európai Unión belül.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala új programot indít a szervezett lakossági szűrővizsgálatok megújítására, amelyre 1 milliárd forintot fordítanak. A forrást részben a magyar kormány, részben az Európai Unió biztosítja az Európai Szociális Alapból.

A védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése

Az ÁNTSZ 2013. július 1-én indította útjára azt a projektet, amelynek egyik célja a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése. Lényege, hogy a védőnők egy képzést követően önállóan végezhetnek méhnyakszűrést a védőnői tanácsadókban. A program keretében elsősorban olyan védőnők jelentkezését várták, akik 5 ezer fősnél kisebb településen dolgoznak. Így olyanok számára válik helyben elérhetővé a méhnyakszűrés, akiknek korábban ezért távolabb kellett utazniuk.

A programba több mint 2400 védőnő jelentkezett. Közülük - egy korábbi kezdeményezés keretében - 236-an már korábban is végeztek méhnyakszűrést. Közel 600 védőnő pedig a következő hónapokban kezdi meg a szűrési tevékenységet. A programba - önkéntes jelentkezés alapján - 270 szülész-nőgyógyász orvos is bekapcsolódott, hogy a védőnők gyakorlati képzését segítse.

A projekt a méhnyakszűréshez nem csak a védőnők képzését, hanem a szükséges infrastruktúrát is biztosítja. Ennek keretében szereztek be 436 darab nőgyógyászati vizsgálószéket, 375 darab paravánt, 1300 szűrési és további 1300 kenetvételi csomagot. Utóbbiakat a gyakorlati képzés során használják fel. Az eszközöket már megkapták azok a védőnői tanácsadók, ahol a szűrést hamarosan megkezdő, illetve már végző védőnők dolgoznak.

A szűrést végző védőnők a projekt indulása óta 17 ezer nővel vették fel a kapcsolatot és több mint 4100 szűrést végeztek el.

Ingyenes vastagbélszűrés Csongrád megyében 13 ezer lakosnak

Egy másik kezdeményezés segítségével ingyenes vastagbélszűrésen vehet részt 13 ezer lakos Csongrád megyében.

A vastagbélrák sikeres gyógyításának előfeltétele az átlagos kockázatú lakosság szűrése, az időben történő felismerés és a rákmegelőző állapotok korai kezelése. A vastagbéldaganatok előfordulása és az ebből eredő halálesetek száma sürgeti Magyarországon a szervezett vastagbélszűrés országos kiterjesztését. Előtte azonban szükséges egy olyan szervezési és szűrési modell kipróbálása, amely megvizsgálja, hogy hogyan lehet hatékonyan elérni, mozgósítani és szűrni az érintett lakosságot.

Az ÁNTSZ kísérleti programjában a vastagbélszűrés szervezéséhez a Csongrád megyei háziorvosi praxisokat szólították meg, közülük 115-en csatlakoztak a kezdeményezéshez. A körzetekhez tartozó 50-70 év közötti lakosok meghívást kapnak a szűrővizsgálatra, amihez a háziorvosukat kell felkeresniük. Ennek a modellprogramnak a tapasztalatait, a felmerülő problémákat és a szűrés országossá tételét segítő adatokat egy tanulmányban foglalják össze, ami a szakmapolitikai döntéshozókat támogatja a szűrés országos kiterjesztésének megtervezésében.

Fontos kiemelni, hogy a méhnyakszűrési, és a vastagbélszűrési program keretében elvégzett vizsgálatok nem járnak fájdalommal, egyszerűen elvégezhetők. Az ÁNTSZ kéri és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével!

További információk:

https://www.antsz.hu/projektek/tamop_613_szuroprogram

(ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.