"Alternatív" gyógymódok

Alternatív rákgyógyítás

A legtöbb rákbetegek előbb-utóbb kipróbál valamilyen ­"alternatív"-ként emlegetett szert vagy módszert. A bizonyítékokon alapuló onkológiai kezeléseknek alternatívája, helyettesítője ugyan semmi nem lehet, de bizonyos anyagok és eljárások valóban kiegészíthetik a kórházi terápiát.

Szinte minden onkológus hangsúlyozza, hogy a hit fontos a gyógyulásban, viszont csak olyan dolgot érdemes kipróbálni, ami mögött vannak valódi tudományos eredmények. Rovatunkban az egyes "csodaszerek" mellett és ellen szóló bizonyítékokat vesszük sorra.

Homeopátia

 • Messze még a viták lezárása

  A homeopátia alkalmazását szinte semmilyen betegség esetén nem tartják megfelelő klinikai vizsgálatokkal alátámasztottnak, sőt, elveit is tudományosan megalapozatlannak ítélik. Ugyanakkor számos tanulmány mutatott ki pozitív hatást homeopátiás készítményekkel kapcsolatban, volt olyan szer például, ami csökkentette a sugárterápia okozta hőérzetet a bőrön. Vizsgálatok folynak a viták eldöntésére, hogy vajon csak a jótékony hatásba vetett hit hatalma, vagyis a placebo hatás érvényesül, esetleg más is közrejátszik, vagy csak szubjektív beszámolók miatt tűnik úgy, hogy van valamilyen kedvező hatása ezeknek a szereknek.

Akupunktúra

Vitaminok

Természetgyógyászat

 • Természetgyógyászat a rák kezelésében

  A daganatos betegek legtöbbje - jó esetben a kórházi kezelés mellett és nem helyett - alkalmaz valamilyen étrend-kiegészítőt, vagy alternatív terápiás módszert a gyógyulás érdekében. Az ország vezető onkológiai intézetének főigazgatója szerint "a klasszikus onkológiai kezelésnek nincs semmiféle alternatív terápiája". Megkérdeztünk egy a témában otthon lévő klinikai szakpszichológust a tapasztalatairól, és egy természetgyógyászt az onkológiai betegek kezelésének a kórházitól eltérő megközelítéséről. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is reagált az elhangzottakra.

Táplálkozás

 • Reményt árulók és ígéretes szerek

  "A daganatos betegek félrevezetésének egyik módja az, hogy állatkísérletekben hatékonynak mutatkozó szereket klinikai kipróbálás nélkül javasolnak emberi alkalmazásra. Az ilyen szerekből klinikai vizsgálatokra kerülő száz molekula közül mindössze egy-kettő bizonyul biztonságosnak és hatékonynak emberek gyógyítására." Dr. Telekes Andrást, az Országos Onkológiai Intézet főorvosát arról kérdeztük, mikor "hihetünk" egy rákellenes szerben, merjünk-e a hivatalos gyógyszereken kívül mással is próbálkozni.

 • A daganatos betegek egészséges táplálkozása

  A Rák Világnapja alkalmából megrendezett konferencián Henter Izabella dietetikus a rákbetegeknek szóló speciális étkezési tanácsokról tartott előadást. A táplálkozásnak jelentős szerepe van a megelőzésben is, de betegként, főképp a szervezetet megterhelő kezelések alatt kulcsfontosságú a megfelelő étrend.

 • Rák ellen zöld tea?

  Habár laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták a zöld tea rákellenes hatását, ellentmondásosak az eredmények. Egyelőre nincs hiteles bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy a zöld tea valóban segít bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentésében - áll a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center összeállításában.

  Kapcsolódó anyagok:

Jóga

 • Jóga rákbetegeknek

  A jóga javítja a rákbetegségben szenvedők, illetve a betegségen átesettek életminőségét: csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét és a hangulatot. A Sloan-Kettering Cancer Center összeállítása a jóga alkalmazásáról.

Gyógynövények

 • Gyógynövények és a rák

  A gyógynövények pozitív és negatív hatásairól, azok rákbetegségekben való alkalmazási lehetőségeiről kérdeztük szakértőnket, Prof. Dr.Kéry Ágnest, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi és Farmakognóziai Intézetének docensét. Kiderült többek között, hogy kitől érdemes tanácsot kérni a különböző kiegészítő készítményekkel kapcsolatban, miért nem feltétlenül biztonságos, ami természetes, illetve, hogy mitől függ, milyen formában leghatékonyabb egy-egy gyógynövény.