Természetgyógyászat

Megosztás:

A daganatos betegek legtöbbje - jó esetben a kórházi kezelés mellett és nem helyett - alkalmaz valamilyen étrend-kiegészítőt, vagy alternatív terápiás módszert a gyógyulás érdekében. Az ország vezető onkológiai intézetének főigazgatója szerint "a klasszikus onkológiai kezelésnek nincs semmiféle alternatív terápiája". Megkérdeztünk egy a témában otthon lévő klinikai szakpszichológust a tapasztalatairól, és egy természetgyógyászt az onkológiai betegek kezelésének a kórházitól eltérő megközelítéséről. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is reagált az elhangzottakra.

Béky László természetgyógyász és Riskó Ágnes klinikai szakpszichológus (Országos Onkológiai Intézet) válaszolt a Daganatok.hu kérdéseire.

Béky László

Daganatok.hu: Milyen módszereket alkalmaznak a természetgyógyászok a rák kezelésére? Mit remélhetnek ezektől a betegek, mit mernek nekik ígérni?

Béky László: Így kérdést nem szabad feltenni, hogy mit ígérünk a rákbetegeknek - semmit. Valamennyi krónikus degeneratív betegségnél - beleértve a rákot, a különféle bélgyulladásokat, ízületi megbetegedéseket, a májgyulladást, stb. - meg kell keresni az ok-okozati összefüggéseket. Az elváltozások nem egy okra vezethetők vissza, ki kell deríteni, hogy a különféle tényezők hogyan hatottak egymásra, mikor gyengült el a lélek és az energiarendszer annyira, hogy nem tudott adaptálódni a környezeti kihívásokra.

Ezt "krónikus fáradtság szindrómának" nevezzük, energiahiánynak, ami nagyon komoly élettani zavar-együttes. A szervezet eljut arra a szintre, hogy képtelen az immunrendszer a rá nehezedő feladatok megoldására, az ölősejtek már képtelenek legyőzni a torzult sejtek tömegét, és szép lassan, folyamatosan a deformált sejtek egyre nagyobb mennyiségben jelentkeznek; ez a rák.

Amikor klinikai úton megállapításra kerül a daganatos betegség, az első kérdés az, hogy milyen módon közlik ezt a beteggel. A hozzám forduló betegek 80-90 százaléka arról panaszkodik, hogy a diagnózist méltatlan módon, elfásultan, rideg tényként hozzák tudomására.

Nem kapják meg azt a mentális kapaszkodót, hogy merre van a kivezető út. Az orvos tényként közli, hogy "magát meg fogom operálni, maga sugárterápiát, kemoterápiát fog kapni". Egy teljesen elfásult, gépies futószalagra kerül az illető, elveszti az életigenlő magatartását, az önbecsülését. Abban a rendszerben, amiben én dolgozom, nem a betegség ellen küzdünk. A betegséggel nem foglalkozunk. Ehelyett azt próbáljuk meg ok-okozati szinten kideríteni, hogy hol siklott ki a lélek és a test állapota.

Daganatok.hu: Van helye a természetgyógyászatnak a daganatos betegek kezelésében?

Riskó Ágnes: 1990 óta dolgozom az Országos Onkológiai Intézet "A" kemoterápiás osztályán és itt nagyon sok beteggel beszélgettem természetgyógyászati kérdésekről. Nagyon hamar felmerül, hogy mi az, amit az orvostudomány nyújtani tud és mi az, amit a beteg tehet önmagáért, milyen kiegészítő módszert választhat. A statisztikák azt mutatják, hogy az emberek - nem csak a daganatos betegek - egyre inkább alkalmaznak különböző természetgyógyászati módszereket, vagy termékeket, viszont nagyon rosszul tájékozottak arról, hogy mi az, amit bevesznek, vagy mi az a kezelés, aminek alávetik magukat - a tájékozatlanság miatt nagyon sokan nagyon rosszul járhatnak. Nekem az a véleményem és a tapasztalatom, hogy - főleg az onkológia területén - azért van nagyon sok érzelem és indulat a természetgyógyászattal kapcsolatban, mert sok beteg kerül nagyon nehéz helyzetbe. Egyes természetgyógyászok a szuggesztív hatást használják ki: olyan erős érzelmi kapcsolatot alakítanak ki a hozzájuk forduló és saját maguk között, hogy a betegek valósággal függővé válnak tőlük. Ez nagyon veszélyes lehet: nyilvánvaló, hogy akitől a beteg függ, annak az olyan ötleteit és javaslatait is elfogadja, amiről a józan ész alapján azt mondaná, hogy lehetetlen, hogy segítsen a gyógyulásban. Betegeket veszítünk el azért, mert nem a kezelő onkológushoz fordulnak a kialakult tüneteikkel, hanem olyan természetgyógyászhoz, aki nem rendelkezik megfelelő képzettséggel, megfelelő gondolkodásmóddal, és átlagos emberként kezeli a kemoterápia alatt lévő beteget. Olyan szövődményekbe halhatnak bele így a betegek, amikbe egyáltalán nem kéne. Ha az ember csak egy ilyen beteget lát meghalni, az már elemi hatással van rá.

Kásler MiklósProf. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója: "Az onkológia evidenciákon alapul, ezzel szemben a természetgyógyászatról ugyanez korántsem mondható el, ezért nem is lehet a hagyományos onkológiai kezelés alternatívája. Párhuzamos terápia sincs, pontosabban, ha van is, az semmiképp sem nevezhető onkológiai terápiának, hisz minden kezelési formát, amiről biztosan tudjuk, hogy hatásos, az onkológia beépítette a betegek kezelésébe. A klasszikus onkológiai kezelésnek nincs semmiféle alternatív terápiája, ha a beteg megkapja az evidenciákon alapuló onkológiai terápiát."

Daganatok.hu: Mi alapján választhatunk "jó", megbízható természetgyógyászt? Vannak orvos-természetgyógyászok - léteznek onkológus-természetgyógyászok is?

Riskó Ágnes: A természetgyógyászok is sokfélék: vannak közöttük orvosok, és vannak, akik semmilyen szakképzettséggel nem rendelkeznek. Olyan onkológusról még nem hallottam, aki természetgyógyászként is dolgozna, de ez nem zárja ki, hogy létezik ilyen.

Daganatok.hu: Állítólag sok természetgyógyásznál jellemző az a hozzáállás, hogy "ha már elrontották kemoterápiával a beteg kezelését, nem tud mit tenni". Ön viszont a kórházi kezelés melletti párhuzamos terápiáról beszél... Honnan tudhatja a beteg, hogy jó helyre, jó természetgyógyászhoz fordul?

Béky László: Az, hogy ki fogad onkológiai betegeket a természetgyógyászok közül, az legyen a saját lelkének a terhe. Aki onkológiai betegeket fogad és nincs teljesen tisztában azzal, hogy miről van szó, súlyos bűnt követ el. Az onkológiai betegségek és a krónikus degeneratív betegségek additív bioterápiája nagyon magas szintű szakmai és nagyon magas szintű mentális ismereteket vélelmez. Hogy hova forduljon a beteg? Rendkívül egyszerű: mi a szájhagyomány?

A tudomány és az onkológiai feladatok egy része már egyensúlyban van egymással, de mindig lesznek további kutatási témák, amíg ember él a Földön. Összefogásra van szükség a tények - a sikerek és a sikertelenségek - alapján; az orvosoknak, természetgyógyászoknak közösen kell elemezni ezt a sok változós függvényt, hogy mindent, ami jó, beépíthessünk a terápiákba, ami nem jó, azt pedig közösen elvethessük.

Daganatok.hu: Általában tudnak róla az orvosok, onkológusok, hogy a betegük jár természetgyógyászhoz? Ezt bevallják?

Riskó Ágnes: Az orvosoknak tudni kellene, milyen hatások érik a betegeket a kezelések - főleg a kemoterápia - alatt, de a betegek többsége - amiatti félelmében, hogy az orvos haragudni fog érte, vagy degradálja - nem mondja el, hogy természetgyógyászhoz fordult. Végeztünk egy kutatást, hogy a betegek mit szeretnének: 95 százalékuk azt válaszolta a kérdőív erre vonatkozó kérdésére, hogy azt szeretné, ha a kezelőorvosa ajánlaná azt a természetgyógyászati módszert vagy terméket, ami neki segítség lehet.

A betegek rendkívül nehezen tudják elfogadni, hogy nekik egy nehezen gyógyítható, sokféle áldozatot kívánó betegségük van. A fejekben a rákhoz hozzá tartozik, hogy halálos betegség - ma már nem az! A betegek úgy érzik, hogy náluk egy halálos betegséget diagnosztizáltak, emiatt lelkileg visszacsúsznak nagyon sokan abba az életkori gondolkodásmódba, amit mágikus gondolkodásnak nevezhetünk. Kimondottan azt szeretnék, ha valami varázslat történne velük, és valaki ígéretet adna arra, hogy biztos, hogy meggyógyítja őket. És ezt számos természetgyógyász megígéri. Amikor már látszik, hogy ezt nem tudja megvalósítani, nem néz a beteg szemébe, sőt, elkerüli a beteget.

Daganatok.hu: Nagyon sok beteg panaszkodik, hogy nem kap információt a természetgyógyászati módszerekről és szerekről a kezelőorvostól, az elzárkózik ettől a kérdéstől. A beteg így magára van hagyva, nehéz megbízható helyről tájékozódni...

Riskó Ágnes: Nem szabad elfelejteni, hogy aki az onkológia területén dolgozik, az nagyon sok rossz tapasztalattal találkozik. Bármelyik orvosi vizsgálóból, vagy a pszichológiai rendelőből azt megmondani, hogy egy adott beteg fordulhat nyugodtan x-hez vagy y-hoz, mert csak jót fog neki tenni - ezt a felelősséget képtelenség vállalni. Én magam is azt tudom mondani, hogy az egészséges táplálkozás és a mozgás, és a testi-lelki egyensúly keresése nagyon fontos az onkológiai kezelés vagy akár az onkológiai kontrollok idején. De konkrét terméket vagy módszert nem tudok ajánlani. Ebben lesz egyébként változás - két-három éve részt vettem egy több napos Brüsszeli konferencián, ahol az onkológia és a természetgyógyászat összefüggéseit vizsgálták. Ahogy itt elmondták, már folyamatban van egy óriási kutatás amerikai területen, melynek során a különböző vitaminokat, étrend-kiegészítőket vizsgálják. Elképzelhető, hogy rövid időn belül közzétesznek egy listát, hogy mi az, ami a betegek számára nem ártalmas. Ez áttörést fog hozni - de még nincsenek meg az eredmények. Az eddigi kutatások alapján annyi bizonyított, hogy a szakember által alkalmazott akupunktúra, masszázs, reflexológia, gyógytorna, relaxáció és pszichoterápia azok a módszerek, amelyeket a daganatos betegek alkalmazhatnak. Arról rengeteg tudományos cikk van, hogy mely vitaminok, étrend-kiegészítők bizonyítottan ártalmasak a kemoterápia alatt - ezeket a publikációkat azonban a betegek nem olvassák, maximum az onkológusok...

Daganatok.hu: A betegség megállapítására, a diagnosztikára milyen módszerei vannak a természetgyógyászatnak?

Béky László: Az a fajta diagnosztika, hogy megállapítsuk, valakinek béldaganata, vagy bármilyen krónikus degeneratív betegsége van, nem a mi dolgunk, ez az állami egészségügy feladata. De az, hogy a "Kis Pista bácsi" 59 évesen miért kapott végbél tumort - ennek az elemzése már rám tartozik. Amikor már itt van a hivatalos lelettel és megkapja - hogy úgy mondjam - a tudomány mai állásának megfelelő orvosi ellátást, akkor jön az úgynevezett additív pszicho- és bioterápia, vagyis a hozzáadott lelki és materiális terápia.

Ez megint nem úgy van, hogy "egy szögre akasztom a tarisznyát". A mindenkori fizikális és mentális állapottól függően más és más az út. A találkozáskori empatikus meghallgatás után nagyjából tudjuk, hogy miért alakult ki ez a helyzet, próbáljuk a kisiklott villamost helyre tenni. Itt nem betegség elleni küzdelemről van szó, hanem azt állapítjuk meg közösen, hogy mi az elérendő életcél. Ebben az állapotban, amiben az illető van, mi a reálisan, hittel elérendő cél. Amikor ezt már megbeszéltük, akkor megbeszéljük a hozzá vezető utat. Ez megint egy sokváltozós függvény, benne a dietetikától a fitoterápiáig, a lelki terápiától a funkcionális élelmiszer-kiegészítőkig, a szabad gyökfogóktól a vitaminokig, makro- mikroelemekig, flavonoidokig. Ez már nem is tudomány, inkább művészet, beállítani úgy a pszicho- és bioterápiát, hogy az működjön. Amikor már megbeszéltük a kitűzött célhoz vezető utat, akkor jönnek azok az út menti karók, ahol az illető visszaigazolja, hogy a jó úton jár-e. Közösen megbeszéljük, hogy kb. minek mikorra kell bekövetkeznie, és ezt például a laborleletekkel, vagy szubjektív életérzetekkel ellenőrizzük. Tehát például, ha valaki nem tudott menni, csak két lépést, de most már tud menni tíz métert, vagy nem tudott emészteni, csak egy falatot evett meg, de most már három falatot meg tud enni, az egyértelmű haladás, egy út menti karó. Ezekből az apró jelekből igazolódik vissza, hogy az illető jó úton van, és az elérendő cél felé menetel. Amíg betegedett, addig egy önmagát rossz irányba erősítő spirálnak volt tanúja, ez viszont egy pont ellentétes, tehát jó irányú dolog. A természetgyógyászatban az auto-szuggesztív módszerektől kezdve a személyre szóló étrendi tanácsig nagyon sok minden benne van, és az eredmények azt mutatják, hogy ez nagyon jól működik.

Daganatok.hu: A lelki tényezők és a rák, illetve a stressz és a rák közötti összefüggésekről mik a tudományosan bizonyított eredmények?

Riskó Ágnes: Sajnos nagyon elterjedt az a nézet, hogy főként lelki oka van a ráknak, holott ez így egyáltalán nem igaz! A betegeink emiatt a téves tudás miatt rendkívül bűntudatosak, ez hatalmas teherként nehezedik rájuk. Sajnos a rossz lelkiállapot miatt viszont aztán sokkal rosszabb testi állapotba is kerülnek. A félreértés alapját az a valóban bizonyított mechanizmus adja, hogy a tartós tehetetlenség érzése hormonális úton gyengíti az immunrendszer működését (egyénenként változó, hogy fél év, három év, vagy sokkal hosszabb idő ez a folyamat). A legyengült immunrendszer lehetőséget ad olyan betegségek megnyilvánulására, amelyek az adott személy szervezetébe - hogy úgy mondjam - kódolva vannak.

A stresszről is fontos hangsúlyozni, hogy önmagában nem okoz rákot. Az viszont sajnos igaz, hogy a "rossz stressz" (mert ugye a "jó stresszre" valamennyiünknek szüksége van) az egész szervezetet befolyásolja, és az érzelmi utakon keresztül testi betegségek kialakulását is elősegítheti. De nyilvánvaló, hogy itt is jelen kell lennie emellett rengeteg tényezőnek, hogy a daganatos betegség el tudjon indulni. A családban lehet a "rossz stressz" felismerést és feldolgozást a lehető legtermészetesebb módon megtanulni, de mivel a családi élet nagyon sok kívánnivalót hagy maga után, az emberek és a fiatalok egyre kevésbé képesek nemcsak hogy megoldani, hanem felismerni is, ha súlyos stresszhelyzetben vannak.

Adatokat kéne gyűjteni és közzétenni, hogy a rengeteg tévhitet csökkentsük. Viszont aki egy kicsit is úgy érzi, hogy neki lelki segítségre van szüksége, azt olyan szakembertől kéne megkapnia, akit el tud fogadni, és elérhető számára. Tapasztalataim alapján a betegek fele ezt igényelné, de ettől még nem mindig fordul pszichológushoz. Az onkológiai beteg nagyon elfoglalt - ő nem tud elmenni egy külön rendelőbe, esetleg még külön pénzért magánrendelőbe.

Daganatok.hu: Ha valaki "egészségesen" étkezik, miért kell neki étrend-kiegészítő, vagy vitaminkészítmény? Lehet egyáltalán "egészségesen" élni ma?

Béky László: Magyarországon száz-egynéhányezer hektáron termelnek ökológiailag tiszta növényeket - ez az összes magyar táplálékigénynek jelentéktelen százaléka. A magyarországi mezőgazdaság az egész európai unióval együtt műtrágyával, növényvédő szerekkel és az ipari feldolgozás során úgynevezett engedélyezett adalékanyagokkal dolgozik. Ugyanakkor a talajokban a természetes tápláló anyagok hiányoznak. A Gödöllői Szent István Egyetem, de más egyetemek kutatói is vizsgálták, hogy a növényekben a természetes biológiai értékek - vitaminok, makro-, mikroelemek, enzimek, flavonoidok, szerves vegyületek - jelentősen csökkentek. Tehát tulajdonképpen a szervezet nem kapja meg azt a funkcionális anyagot, amire szüksége volna. Lényegesen többet fogyasztunk energiából és fehérjéből a szükségesnél, de mégis aminosav-hiányosan, lizin-hiányosan, rosthiányosan táplálkozunk. A szervalkotó makro-, mikroelemekből, vitaminokból, flavonoidokból, szabad gyök fogókból, egyéb additív bioanyagokból egész biztos, hogy jóval kevesebb van manapság, mint amit évmilliók alatt az emberi szervezet megkapott.

Daganatok.hu: Nyilván egyénenként eltérő az igény a különféle tápanyagok, vitaminok, stb. mennyiségét illetően - hogy képes ezt pl. egy előre elkészített multi vitamin tabletta kielégíteni?

Béky László: Természetesen igen eltérőek az igényeink. Először is különbséget jelent, hogy férfi vagy nő szedi az adott készítményt. Aztán az életnek van három szakasza: a termékenyítéstől 20-24 éves korig tart az "anabolikus", azaz felépítő szakasz. Onnan 65-70 éves korig tart a "metabolikus", az átalakító szakasz. Onnan pedig a "katabolikus", a leépítő szakasz következik. Ezen belül vannak még különböző alkat-anyagcseretípusok: van a "respiratorius", tehát magas fordulatszámon működő, van a "muszkuláris", és van a nagy, kövér, lustább, "piknikus" típus. Ezeknek mind vannak még mentális változatai is. Különbséget jelent az is, hogy egészséges, vagy beteg valaki, szellemi munkát végez vagy fizikai munkát, sportol vagy nem sportol, boldog vagy boldogtalan.

Amikor a természetgyógyász valamilyen döntést hoz, akkor ezt a nagyon sok változós függvényt mind figyelembe veszi. Az eddigiek mellett a legfontosabb kérdés, hogy a nyugdíjas "Mariska néni" ki tudja-e fizetni, amit összeállítunk. Tehát nem is csak a biológiai, hanem a közgazdasági dolgokat is figyelembe kell venni. Borzasztó nehéz egy öreg, beteg néninek valamit úgy összeállítani, hogy az működjön, de ne szégyenüljön meg a kasszánál, amikor a gyógynövényboltban vásárolni kell, és a felét kirakatják...

Daganatok.hu: A természetgyógyászok által javasolt termékekből van olyan, amit az OEP támogat?

Béky László: Sajnos ezeket nem támogatják, de ennek a jogszabályi meghatározása nem az én dolgom.

Daganatok.hu: Mennyi pénzt költenek az emberek a különböző kiegészítő kezelésekre és szerekre egy hónapban - mi az átlag?

Riskó Ágnes: Nekünk volt egy erre vonatkozó kutatásunk, ebben a havi átlag 3500 és 35 ezer forint között volt. Egészen extrém példák is vannak, mikor több százezer, vagy millió forintot költ valaki alternatív terápiákra. Mélyen felzaklat, mikor olyat látok, hogy például egy fiatal apa eladja a családi házat, az autót, hogy meggyógyuljon, aztán nem gyógyul meg, viszont itt marad a fiatal anya három gyerekkel egy fillér nélkül...

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.