Melanoma

Az elsődleges daganatok az úgynevezett melanocitákból fejlődhetnek ki (a melanociták a bőrben található, fekete-barna festékanyagot, idegen szóval pigmentet termelő sejtek.) Az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen ez a festékanyag, ami azért fontos, mert a melanomák körülbelül harminc százaléka a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

Melanomára utalhat, ha megváltozik az anyajegy színe, pigmentációja, felszíne vagy alakja. Melanomát jelezhet az is, ha megváltozik az anyajegy határa, emellett terjedni, növekedni kezd a bőrfelszínen. Fontos, hogy amennyiben ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A melanoma kezelése a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítást jelenti. Ez sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet: ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei (95%-os túlélési arány 5 évvel a diagnózis után). A távoli szervekbe adott áttétek esetén sajnos azonban már jóval alacsonyabbak a betegek túlélési esélyei.

Összeállításunkban ismertetjük a melanoma kialakulásának megelőzési lehetőségeit, a betegség kórlefolyását, illetve azt, hogy milyen veszélyeket rejt magában a szoláriumozás. Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász-onkológust videós interjúkban kérdeztük a melanomáról és a melanoma megelőzéséről, valamint a szoláriumok veszélyeiről. Dr. Török Lászlóval, a Kecskeméti Bőrgyógyászat vezetőjével készített interjúnk az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítási lehetőségeibe ad bepillantást.

Új immunterápiás gyógyszer előrehaladott melanomára

 • "Szembe kellett néznem a saját halandóságommal" - áttörés az előrehaladott melanoma kezelésében

  A rosszindulatú festékes anyajegydaganat - a melanoma - a bőrrákok legagresszívebb és a legveszélyesebb formája. Az utóbbi negyven évben nem történt érdemi előrelépés a betegség kezelésében, a 2011-es év azonban igen komoly változásokat hozott ezen a téren: idén két olyan rákgyógyszer is törzskönyvezésre került, amelyekkel már a melanoma előrehaladott formáiban is ígéretes eredményeket lehet elérni. Ezek egyike egy teljesen új megközelítésen alapul, amelyet egészen mostanáig nem alkalmaztak a rákgyógyításban: az ipilimumab-nak nevezett gyógyszer nem közvetlenül a daganatot célozza, hanem az immunrendszer erősítésével próbál meg hatást gyakorolni a beteg szervezetre. Cikkünkben részletesen beszámolunk a gyógyszerrel eddig elért eredményekről, amelyekről Stockholmban számoltak be a szakemberek.

A melanociták daganata

 • Mi a melanoma?

  A bőrben található, fekete-barna festékanyagot - pigmentet - termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti. Az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen a melanociták által termelt festékanyag, ami azért fontos, mert a melanomák körülbelül harminc százaléka a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

Kockázati tényezők és figyelmeztető jelek

 • A melanoma fő kockázati tényezői

  A melanoma kialakulása szempontjából a napsugárzásnak való kitettség a legfontosabb oki tényező. A kockázatot különösen növelik a leégések, különösen a többszöri és a hólyagos leégés. A másik fontos faktor a bőr típusa: a nagyon fehér bőr fokozott kockázatot jelent. Mik a melanoma további kockázati tényezői? Fokozott veszélyt jelentenek-e az anyajegyek?

 • Melanomára figyelmeztető jelek az anyajegyeken

  Melyek azok az anyajegyen történő változások, amelyek melanoma kialakulására utalhatnak? Ilyen lehet többek között, ha megváltozik az anyajegy színe vagy egyenetlen lesz a festékezettsége. Szintén problémára utalhat, ha az anyajegy kiemelkedik a bőrből, esetleg megvastagodik. Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, amennyiben egy anyajegy nőni kezd!

 • A bőrrák kockázati tényezői és vizsgálata - videóinterjú

  Dr. Gyulai RolandEgyes statisztikák szerint ötszörösére nőtt a melanomás esetek száma az elmúlt húsz évben. Kik a legveszélyeztetettebbek? Hova mehetünk ellenőrző vizsgálatokra? Videóinterjú dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász-onkológussal.

Diagnózis és kezelés

 • A melanoma diagnózisa, kezelése és gyógymódjai

  A melanoma kezelése a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítást jelenti. Ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei. A sugárkezelés a helyileg panaszt okozó áttétek ellátásában lehet hasznos, a műtét kiegészítéseként. Kiemelten fontos továbbá a melanomás betegek kezelés utáni rendszeres ellenőrzése, hiszen a betegség a páciensek mintegy öt százalékánál újra kifejlődhet.

Megelőzés

 • Hogyan előzhető meg a melanoma kialakulása?

  A nyári időszakban jó, ha 10 és 16 óra között nem napozunk, emellett a leégéstől védő öltözetet - sapkát és napszemüveget - is használunk. Utóbbi azért javasolt, mert a melanoma a szem leggyakoribb daganata. Érdemes emellett a megfelelő - 15-ösnél magasabb faktorú - naptejet használnunk, akár még a téli időszakban is. Olvassa el további tanácsainkat!

 • Melanoma és fényvédelem - videóinterjú

  Hogyan védekezzünk a melanoma legfőbb kiváltó okának tartott káros napsugárzás ellen? Videóinterjúnkban Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász-onkológus válaszol a legfontosabb kérdésekre.

Kórlefolyás

 • A melanoma lefolyása

  A melanoma kórlefolyását előrejelző, úgynevezett prognosztikai faktorok közé tartozik a tumor vastagsága, valamint az, hogy a melanoma a törzsön, avagy a fej-nyaki területen helyezkedik-e el. Az sem mindegy, hogy a limfocitáknak nevezett fehérvérsejtek beszűrődnek-e a tumorsejtek közé. A várható kórlefolyásra utalhat még az elsődleges daganat kisebesedése, illetve a beteg életkora és neme.

Szoláriumok

Interjú

 • Interjú dr. Török Lászlóval, a Kecskeméti Bőrgyógyászat vezetőjével

  Török László professzor - a Kecskeméti Bőrgyógyászat vezetője - munkatársaival több mint 20 éve foglalkozik a festékes anyajegyekkel és a melanomával. Interjúnkban többek között arról kérdeztük, hogy kell-e félni egy-egy gyanús anyajegy eltávolításától, és hogy valóban védelmet nyújtanak-e a fényvédő készítmények. A professzor a Kecskeméti Megyei Kórház bőrgyógyászatát is bemutatta, amelyet a városban csak "Bőrkórház"-nak neveznek.