Mi a melanoma?

Megosztás:

A bőrben található, fekete-barna festékanyagot - pigmentet - termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti. Az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen a melanociták által termelt festékanyag, ami azért fontos, mert a melanomák körülbelül harminc százaléka a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

Ez a rosszindulatú (malignus) kór a melanociták daganata. A melanociták a bőrben található sejtek, amelyek a melanin nevű fekete-barna festékanyagot (pigmentet) termelik. A festékanyag egyes területeken nagyobb mennyiségben van jelen: ezek az anyajegyek.

A melanocitákból a környező sejtekbe átjutó melanin mintegy pajzsot képez a bőrben, amely a napsugárzástól védi a bőrt. A melanociták mind a látható, mind az ultraibolya tartományba eső fénysugarakból jelentős "sugárterhelést" szenvednek el.

A melanoma előfordulása és növekedési formái

A melanomával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év, azaz a középkorúak a veszélyeztetettek. Nemi különbséget nem mutat a betegség kialakulása, de férfiaknál inkább a törzsön, míg nőknél az alsó végtagon alakul ki.

A melanoma növekedési formája lehet függőleges vagy sugárirányú. Ezen formák klinikai következményei alapvetően eltérnek: a sugárirányú növekedési fázisban lévő melanomák alig vagy egyáltalán nem adnak távoli szervekben áttétet. A függőleges növekedéssel együtt jár az áttétképződés reális veszélye.

A felszínesen, azaz sugárirányban terjedő melanoma felismerése viszonylag egyszerű, a laikusoknak is megtanítható. A korai diagnózis szempontjából ez nagyon fontos, mivel a melanomák 30%-a a korábban meglévő anyajegyből alakult ki.

Fontos tudni, hogy a fehérbőrű lakosság körében mind a betegség előfordulási aránya, mind a halálozási arány folyamatosan nő. A leggyakoribb tumorok listáján már a 8. helyen áll.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.