A melanoma fő kockázati tényezői

Megosztás:

Mik a melanoma legfőbb kockázati tényezői? Mennyit számít a napsugárzásnak való kitettség, és mennyit a bőrtípus? Fokozott kockázatot jelentenek-e az anyajegyek?

A napsugárzásnak való kitettség a legfontosabb ok a melanoma kialakulásban. Különösen megnő a kockázat leégések (főképp többszöri és hólyagos leégés) miatt. A gyermek- és kamaszkorban elszenvedett sorozatos (háromnál több) komoly leégés megduplázza a felnőttkori melanoma kialakulásának kockázatát. Különösen veszélyes az UV-sugárzásnak (természetes és mesterséges egyaránt) való kitettség.

A másik fontos faktor a bőr típusa. A nagyon fehér bőr fokozott kockázatot jelent. (Az eredendően sok pigmenttel rendelkező, azaz sötét bőrű rasszok esetén jóval ritkábban fordul elő; itt leginkább a tenyéren, illetve a talpon jelenhet meg.) Azoknál a fehérbőrű embereknél, akik gyorsan lebarnulnak, ritkábban lép fel a kór.

Fokozott kockázatot jelentenek az anyajegyek (bár az esetek 70%-ában a melanoma kialakulása nem kötött a korábban meglévő anyajegyhez, a daganat újonnan alakul ki.) Az anyajegyek bármilyen megváltozása (szín, méret, alak, vastagság, viszketés stb.) esetén azonnal forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz!

A szabálytalan anyajegyek jelenléte megnövekedett kockázatot jelent. Ezek az anyajegyek jellemzően nagyok (öt milliméteresnél nagyobb átmérő), és egyenetlen pigmentációval és szegélyekkel rendelkeznek. Egyetlen ilyen anyajegy előfordulása kétszeres, tíz vagy több előfordulása 12-szeres kockázatnövekedést jelent.

Fontos megemlíteni, akiknél korábban ún. bazalioma (áttétet szinte soha nem okozó bőrráktípus) alakult ki, fokozottabb kockázatnak vannak kitéve rosszindulatú melanoma kialakulása szempontjából.

A melanoma kialakulásának kockázatát fokozza a családban való előfordulás (az elsőfokú rokonnál történt előfordulás több mint kétszer nagyobb kockázatot jelent), továbbá bizonyos genetikai faktorok jelenléte, és az egyén élete során alkalmazott tartós immunszupresszió (az immunrendszer elnyomása) is.

Az életkor növekedésével a kockázat nő. Ahogy öregszünk, a bőrre jutó napsugárzás összmennyisége is nő, s mivel a bőr "emlékezik", fokozódik a melanoma kialakulásának kockázata.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.