Biztonságosak-e a szoláriumok?

Megosztás:

A szoláriumok sajnos nem tekinthetőek biztonságosnak a melanoma szempontjából, így jobb, ha nem hódolunk mértéktelenül ennek a szenvedélynek.

A szoláriumokat éveken át úgy reklámozták, mint a természetes napozás biztonságos alternatíváját - olyan módszert, ami megvéd a leégéstől. Azt állították, hogy a szoláriumok csak UV-A sugárzást állítanak elő, a leégések zöméért felelős UV-B-t pedig nem. Kiderült azonban, hogy a szoláriumgépek is előállítanak UV-B-t, amelynek mennyisége a gép típusától függ.

Kiderült az is, hogy az UV-A mégsem annyira biztonságos, mint korábban gondolták. Tény, hogy kisebb valószínűséggel okoz leégést, ám számos olyan biológiai hatása van, amely hosszú távon károsodást okozhat.

Nem igaz tehát, hogy a szolárium teljesen biztonságos. Halmozottan káros lehet egy olyan szituáció, hogy a szolárium használatát követően természetes napozást is végzünk.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.